7 °C Budapest

Támogatás EU jóváhagyás nélkül

Pénzcentrum
2007. április 19. 08:30

Hivatalos uniós jóváhagyás nélkül indíthatja el a mezőgazdasági géptámogatási programot a kormány. A gazdáknak ráadásul most már számítógépes ismeretekre is szükségük lesz, ha uniós pénzt szeretnének kapni - írja a Népszabadság.

Az Európai Bizottság illetékesei egyelőre csak informálisan járultak hozzá, hogy a jogszabály megjelenjék, de hatályba csak május 16-án lép. Az unió ugyanis még nem fogadta el a kérelmezők ellenőrzését végző informatikai rendszert.

Az "óvatos kezdés" mögött azonban az is meghúzódik, hogy Brüsszel még nem adta végleges áldását a géptámogatás utolsó vitatott pontjának számító kombájn, erő- és vetőgépvásárlásra. A Brüsszellel való érdekellentét abban áll, hogy ha - a gépvásárlás révén - javul a hazai gazdák versenyképessége, akkor nőhet a magyar termelés. Az uniós agrárpolitika azonban éppen a termelés visszafogásában volna érdekelt. Gráf József miniszter szerint azonban Magyarország akkor is csak utolérné a régi uniós tagállamok termelési színvonalát, ha nálunk 30 százalékkal növekedne az előállítás.

Mindenesetre a támogatási kérelmeket június 15-ig kell beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, ám ezt csakis a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal falugazdászi hálózata közvetítésével lehet majd megtenni. Vagyis: lehet némi tolongás a falugazdászoknál.

Évi 40-42 milliárd forintos támogatást oszthatnak ki: a kertészeti és az állattenyésztést szolgáló gépeknél 35, a szántóföldi növénytermesztést szolgáló gépeknél 25 százalékos lehet az uniós hozzájárulás mértéke. Így saját forrásokkal kiegészítve évente összesen mintegy 120 milliárd forintért vásárolhatnak új gépet a gazdák.

Az idei géptámogatás különlegessége, hogy a forgalmazóknak és a gazdáknak egy 95 ezer gépet tartalmazó katalógusból kell válogatni - ezt legkönnyebben a világhálón lehet majd megtenni. A mostani géptámogatás sajátossága ugyanis, hogy a pályáztatás feltételeinek gyors megismeréséhez ugyanúgy virtuóz számítástechnikai ismeretekre is szükség van, ahogyan a katalógus böngészéséhez is. Az FVM és az MVH honlapján lehet majd a regisztrált gazdáknak a támogatás feltételeiről és a gépkatalógusról tájékozódni.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?