12 °C Budapest

Támogatás EU jóváhagyás nélkül

Pénzcentrum
2007. április 19. 08:30

Hivatalos uniós jóváhagyás nélkül indíthatja el a mezőgazdasági géptámogatási programot a kormány. A gazdáknak ráadásul most már számítógépes ismeretekre is szükségük lesz, ha uniós pénzt szeretnének kapni - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Bizottság illetékesei egyelőre csak informálisan járultak hozzá, hogy a jogszabály megjelenjék, de hatályba csak május 16-án lép. Az unió ugyanis még nem fogadta el a kérelmezők ellenőrzését végző informatikai rendszert.

Az "óvatos kezdés" mögött azonban az is meghúzódik, hogy Brüsszel még nem adta végleges áldását a géptámogatás utolsó vitatott pontjának számító kombájn, erő- és vetőgépvásárlásra. A Brüsszellel való érdekellentét abban áll, hogy ha - a gépvásárlás révén - javul a hazai gazdák versenyképessége, akkor nőhet a magyar termelés. Az uniós agrárpolitika azonban éppen a termelés visszafogásában volna érdekelt. Gráf József miniszter szerint azonban Magyarország akkor is csak utolérné a régi uniós tagállamok termelési színvonalát, ha nálunk 30 százalékkal növekedne az előállítás.

Mindenesetre a támogatási kérelmeket június 15-ig kell beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, ám ezt csakis a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal falugazdászi hálózata közvetítésével lehet majd megtenni. Vagyis: lehet némi tolongás a falugazdászoknál.

Évi 40-42 milliárd forintos támogatást oszthatnak ki: a kertészeti és az állattenyésztést szolgáló gépeknél 35, a szántóföldi növénytermesztést szolgáló gépeknél 25 százalékos lehet az uniós hozzájárulás mértéke. Így saját forrásokkal kiegészítve évente összesen mintegy 120 milliárd forintért vásárolhatnak új gépet a gazdák.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az idei géptámogatás különlegessége, hogy a forgalmazóknak és a gazdáknak egy 95 ezer gépet tartalmazó katalógusból kell válogatni - ezt legkönnyebben a világhálón lehet majd megtenni. A mostani géptámogatás sajátossága ugyanis, hogy a pályáztatás feltételeinek gyors megismeréséhez ugyanúgy virtuóz számítástechnikai ismeretekre is szükség van, ahogyan a katalógus böngészéséhez is. Az FVM és az MVH honlapján lehet majd a regisztrált gazdáknak a támogatás feltételeiről és a gépkatalógusról tájékozódni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00