12 °C Budapest

Új finanszírozási megoldás - megfordulhat a hazai finanszírozási trend

Pénzcentrum
2007. április 16. 11:41

Minőségi üzleti elképzelések esetében a jövőben már nem lehet korlát a szükséges önerő hiánya, az innovatív finanszírozók a hitelnyújtáson túlmenően tőkeinjekcióval is segítik partnereiket. A magyar piacon kínált finanszírozási megoldások köre innovatív megoldással bővül; hazánkban is megjelenik a projektgazdák által Nyugat-Európában kedvelt és sok esetben preferált alternatív szolgáltatás, melyben a pénzintézet tulajdonosi szerepet is vállal a szükséges önerő megteremtéséhez.

Hazánkban is megjelent ugyanis a nyugat-európai finanszírozási gyakorlatban meghonosodott tőkeoldali szerepvállalás a hitelt nyújtó pénzintézet részéről. A finanszírozó - az általános gyakorlattól eltérve - az adott beruházást megvalósító társaságban tőkeinjekciót hajt végre, és ezzel lehetővé teszi a hitelhez szükséges saját tőke elérését. Finanszírozási oldalon ezt a lépést két tényező tette indokolttá; egyrészt a nagyberuházások hitelmarzsainak jelentős csökkenése az elmúlt években, másrészt a tőkebefektetésen realizálható nagyobb hozam.

Természetesen a finanszírozó hitelen túli tőkeinjekciójához a beruházó cégnek komoly követelményrendszernek kell megfelelnie; az alapvető elvárások között sorolhatjuk fel a bizonyított menedzsment-teljesítményt, korábbi referenciaértékű projektekben tükröződő iparági know-howt és a nem utolsósorban az adott projekt stabilan előrejelezhető cash-flow termelő képességét.

A projektgazda számára a finanszírozó pénzintézet tulajdonostársként történő bevonása más tőkealternatívákkal szemben hosszabb távon azért lehet kiemelkedően vonzó, mert előre rögzített feltételek mellett - akár a beruházásból származó profitból - kivásárolhatja a külső tulajdonost és egyedüli részvényessé válhat. Az újfajta tulajdonosi szerepvállalást is kínáló finanszírozási kooperáció Magyarországon napjainkban indul útjára. Ezzel az alternatív szolgáltatással a hazai piacon az elsők között - saját anyavállalati tapasztalatok által biztosított know-how-ra támaszkodva - a HYPO Alpe-Adria Leasing jelent meg. A pénzintézet vezérigazgatója, Kiss Zoltán szerint a beruházó és a pénzintézet kapcsolata intenzívebbé válik a tőkeoldali szerepvállalás megjelenésével:

"Már a projekt-előkészítés fázisában szorosan be kell vonni a finanszírozó partnert. A beruházás természetéből adódóan a hangsúly az együttműködésen és a két fél közös kockázatviselési és megtérülési elvárásain van. A beruházó számára kulcsfontosságú szempont, hogy egy helyen, egy rugalmas partnerrel társulva kapjon komplett pénzügyi szolgáltatásokat: a tőkeinjekciótól, a hitelezésen keresztül, az EU támogatások bevonásáig. Eközben pedig nem veszíti el azt a lehetőséget sem, hogy a jövőben ismét teljes tulajdonosi kontrollt gyakorolhat az üzlete felett."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem