14 °C Budapest

Új finanszírozási megoldás - megfordulhat a hazai finanszírozási trend

Pénzcentrum
2007. április 16. 11:41

Minőségi üzleti elképzelések esetében a jövőben már nem lehet korlát a szükséges önerő hiánya, az innovatív finanszírozók a hitelnyújtáson túlmenően tőkeinjekcióval is segítik partnereiket. A magyar piacon kínált finanszírozási megoldások köre innovatív megoldással bővül; hazánkban is megjelenik a projektgazdák által Nyugat-Európában kedvelt és sok esetben preferált alternatív szolgáltatás, melyben a pénzintézet tulajdonosi szerepet is vállal a szükséges önerő megteremtéséhez.

Hazánkban is megjelent ugyanis a nyugat-európai finanszírozási gyakorlatban meghonosodott tőkeoldali szerepvállalás a hitelt nyújtó pénzintézet részéről. A finanszírozó - az általános gyakorlattól eltérve - az adott beruházást megvalósító társaságban tőkeinjekciót hajt végre, és ezzel lehetővé teszi a hitelhez szükséges saját tőke elérését. Finanszírozási oldalon ezt a lépést két tényező tette indokolttá; egyrészt a nagyberuházások hitelmarzsainak jelentős csökkenése az elmúlt években, másrészt a tőkebefektetésen realizálható nagyobb hozam.

Természetesen a finanszírozó hitelen túli tőkeinjekciójához a beruházó cégnek komoly követelményrendszernek kell megfelelnie; az alapvető elvárások között sorolhatjuk fel a bizonyított menedzsment-teljesítményt, korábbi referenciaértékű projektekben tükröződő iparági know-howt és a nem utolsósorban az adott projekt stabilan előrejelezhető cash-flow termelő képességét.

A projektgazda számára a finanszírozó pénzintézet tulajdonostársként történő bevonása más tőkealternatívákkal szemben hosszabb távon azért lehet kiemelkedően vonzó, mert előre rögzített feltételek mellett - akár a beruházásból származó profitból - kivásárolhatja a külső tulajdonost és egyedüli részvényessé válhat. Az újfajta tulajdonosi szerepvállalást is kínáló finanszírozási kooperáció Magyarországon napjainkban indul útjára. Ezzel az alternatív szolgáltatással a hazai piacon az elsők között - saját anyavállalati tapasztalatok által biztosított know-how-ra támaszkodva - a HYPO Alpe-Adria Leasing jelent meg. A pénzintézet vezérigazgatója, Kiss Zoltán szerint a beruházó és a pénzintézet kapcsolata intenzívebbé válik a tőkeoldali szerepvállalás megjelenésével:

"Már a projekt-előkészítés fázisában szorosan be kell vonni a finanszírozó partnert. A beruházás természetéből adódóan a hangsúly az együttműködésen és a két fél közös kockázatviselési és megtérülési elvárásain van. A beruházó számára kulcsfontosságú szempont, hogy egy helyen, egy rugalmas partnerrel társulva kapjon komplett pénzügyi szolgáltatásokat: a tőkeinjekciótól, a hitelezésen keresztül, az EU támogatások bevonásáig. Eközben pedig nem veszíti el azt a lehetőséget sem, hogy a jövőben ismét teljes tulajdonosi kontrollt gyakorolhat az üzlete felett."

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?