20 °C Budapest

Fényévekre az e-boltokról? - az EU belehúz

Pénzcentrum
2007. január 29. 10:00

A határon átnyúló e-kereskedelmi forgalom további bővüléséhez erősíteni kell az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos közösségi szabályozást. Ez az egyik levonható konklúziója az európai parlament határon átnyúló online kereskedelemmel kapcsolatos fogyasztói jogok erősítéséről kapcsolatos meghallgatásnak - írja a Világgazdaság.

Az Eurobarometer legfrissebb felmérése szerint az uniós polgároknak csupán a 27 százaléka vásárolt már interneten, és csak 6 százalékuk vásárolt már egy másik tagállam e-boltjából. A szakértők szerint a határon átnyúló e-kereskedelem elterjedésére már csak a "kritikus tömeg" elérése miatt is még legalább öt-tíz évet kell várni, a megfelelő közösségi szabályozás azonban jelentősen meggyorsíthatná a folyamatot.

Az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke is kiemelte: a tagállami szabályozás közelítése mellett a közösségi szintű fogyasztói jogok erősítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a határon átnyúló kereskedelembe vetett bizalom megnövekedjen. Ennek zálogát az egységesített bizalomvédjegyek uniós szinten való kidolgozásában látja. De emellett javaslatot tett egy általános követelményrendszer kidolgozására is, amely elégséges garanciát nyújthatna a más tagállamok e-boltjából vásárló európaiaknak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?