15 °C Budapest

Feketemunkára kényszerítik a megszorítások a magyar vállalkozókat..

Pénzcentrum
2006. október 20. 10:30

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kormány az élőmunka költségeinek, vagyis a munkabérhez kapcsolódó járulékok kétszeresre való emelésével lehetetlen helyzet hozta a kis- és középvállalkozásokat, miközben a hiányt más finanszírozhatatlan tényezők megnyírbálásával is csökkenteni lehetne - írja a Napi.

A 13.havi nyugdíj, a közalkalmazottak 50 százalékos béremelése, a minimálbér adómentessége, és az áfacsökkentés is azon tételek közé tartozik, amelyeknek megszüntetésével Parragh úr szerint mérsékelni lehetne a költségvetési hiányt.

Emellett komoly problémának tartja, hogy az uniós forrásoknak csupán 12-15 százaléka kerül hazai vállalkozókhoz, véleménye szerint a templomtornyot abból a pénzből is fel lehetne újítani, ami a támogatott vállalkozók adóiból befolyik, így a kormány jobban tenné ha a szavazatmaximáló intézkedésekkel szemben valódi érdekegyeztetésre törekedne, és a pénzek elosztásában nagyobb szerepet hagyna a szakmai testületeknek.

A kis- és középvállalkozók ellehetetlenítésének nevezte az adó- és járulékemelést, amely egyes szektorokban arra kényszeríti a haza vállalkozókat, hogy elbocsássák a dolgozókat és feketén foglalkoztassák őket tovább. Mint mondta, nem egy helyről hallotta, hogy az adóhatóságok megfenyegették azokat a vállalkozókat, akik bejelentették, hogy nem képesek kifizetni a megnövekedett terheket, az adóvizsgálat során kellemetlen helyzetbe kerülhetnek.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?