2 °C Budapest

Tízezreket fizethetsz, ha nem cseréled le az útleveled időben

2018. július 6. 05:33

Sok külföldre készülő magyar hagyja az utolsó pillanatokra az útlevele megújítását. Pedig érdemes lenne figyelni rá, mert rengeteg pénzt hagyhatunk ott az okmányirodákban, amennyiben gyorsított eljárásban igényeljük. A hivatalos statisztikák szerint tavaly 5207-en szerették volna 24 óránbelül készhez kapni az útlevelüket.


Lassan a fél ország útra kel, egyre többen választanak külföldi úti célt. Ugyan számos európai országba nem szükséges már útlevél, ám ha távoli vidékekre vagy kelet felé vesszük az irányt, akkor nem indulhatunk el nélküle. Érdemes azonban még az utazás előtt ellenőrizni az úti okmányok érvényességi idejét.

Mióta Magyarország is tagja az Európai Uniónak, már a magyarok is utazhatnak a tagországokba, illetve több más európai országba is útlevél nélkül, személyigazolvánnyal. Utazás előtt azonban feltétlenül ellenőrizzük, hogy a célországba elég-e a személyi igazolvány, vagy útlevél kell, esetleg vízum is.

Jó tudni, hogy Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc ugyan nem tagja az Uniónak, de egy nemzetközi szerződés értelmében érvényes magyar személyigazolvánnyal is be lehet lépni ezen országok területére. De feltétlenül érvényes útlevéllel kell rendelkeznie minden magyar állampolgárnak, ha a schengeni zónán kívülre utazik.

Az olcsó repülőjáratoknak hála ma már egyre könnyebben elérhetőek a például az USA, Oroszország vagy éppen a Közel-Kelet országai, ahol pedig szükségünk van érvényes úti okmányra.

Aki pedig csak az utolsó pillanatban veszi észre, hogy lejárt az útlevele, az vagy itthon marad, vagy mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Milyen mélyre?

"Különleges eljárás keretében történő magánútlevél igénylésére 2012. január 1-től van lehetőség" - tudtuk meg Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztályától. Aki nem tudja kivárni a 20 napot, annak az alábbi lehetőségei vannak:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Soron kívüli (7 napon belüli) eljárás, melynek pótdíja 19.000 forint
  • Sürgősségi (3 napon belüli) eljárás, melynek pótdíja 29.000 forint
  • Azonnali (24 órán belüli) eljárás, melynek pótdíja 39.000 forint

Magyarországon a tavalyi évben összesen 428 686 útlevelet adtak ki, ebből 17 496 esetben éltek a kérelmezők ezekkel a lehetőségekkel, a legtöbben, 6493-an három napon belül szerették volna készhez venni az új úti okmányokat. Azt is megtudtuk, hogy az árak, azaz az igazgatási szolgáltatási pótdíj módosítása, emelése jelenleg nincs napirenden, tehát nem várható emelés.

A Belügyminisztérium adatai szerint a 2016-ban 17 103-an szereték volna hamarabb kézbe venni útlevelüket, tehát ha csekély mértékben is, de nőtt azok száma, akik az utolsó pillanatban ébredtek. A 24 órán belüli igénylők száma 4540-ről 5207-re növekedett.

A 2018-as első negyedéves statisztikák pedig azt mutatják, hogy majdnem harmadával nőtt az azonnali igénylők, 400-zal a sürgősségi és majdnem 600-zal a soron kívüli útlevélkéről száma a tavalyi év azonos időszakához képest.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem