14 °C Budapest

Teltház: nehéz szobát foglalni a hosszú hétvégére

MTI
2014. április 16. 10:35

Átalakulóban vannak a húsvéti szokások, egyre több család tölti szállodában az ünnepeket, így a belföldi hotelekben várhatóan teltház lesz húsvétkor.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint a vidéki wellness- és gyógyszállodákban húsvétkor a magyar vendégek vannak többségben. A vidéki hotelek kedvezményes árakon jellemzően félpanziós csomagokat kínálnak, amelyeket plusz szolgáltatásokkal, ünnepi programokkal, a népi hagyományok felelevenítésével egészítenek ki. A foglalási idő egyre rövidebb, a többség az utazási időponthoz közel foglalja le a kiválasztott szállást - ismertette.

A korábbi évekkel ellentétben az idei húsvétra általában már hetekkel az ünnep előtt lefoglalták a szállodai férőhelyeket Pest megyében. "Beeső" vendégeket csak kivételesen tudnak fogadni a szokásosnál 10-25 százalékkal magasabb szobaárakkal dolgozó hotelek. A visegrádi Silvanus Konferencia és Sport Hotel törzsvendégei húsvétkor is szívesen választják a páratlan dunakanyari panorámával rendelkező szállodát, az idei ünnep előtt 2 héttel már nemigen akadt szabad szoba. Ilyenkor sokan érkeznek gyermekekkel, a vendégek 95 százaléka magyar. A legtöbben 2 éjszakára foglalnak szobát még akkor is, ha az ünnepi hétvége ennél hosszabb. A húsvéti árak idén 10 - 12 százalékkal magasabbak a "normál" árnál, "cserébe" extra szolgáltatásoka kínálnak.

A ceglédi Hotel Aquarellt választók 80 százaléka már 2-3 héttel az ünnepek előtt lefoglalta és kifizette a szállást, az utolsó pillanatban "ébredőket" a teltház miatt el kell utasítaniuk. A ráckevei Hotel Termálkristály Aqualand valamennyi szobája is előfoglalásban kelt el.

Debrecenben a Nagyerdőben lévő Termál szállóban teltház lesz húsvétkor, a vendégek 90 százaléka belföldi turista. A Lycium szállóban még félházas a foglalás, de ez várhatóan nő a 2-3 éjszakás élményfürdő-belépőt is tartalmazó húsvéti csomagnak köszönhetően. Az idén is teltház lesz a hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt. szállodájában, ahova a belföldi vendégek mellett a legtöbben Romániából érkeznek. Az ugyancsak hajdúszoboszlói Silver Hotelbe a magyarok mellett román, orosz és ukrán vendégeket várnak, a szobák 80 százalékát már lefoglalták.

Tolna megye nagyobb, wellness-szolgáltatásokat is kínáló szállóiban teljes kihasználtságra számítanak az ünnepnapokon. A 94 szobás dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben is alig maradt szabad szoba, és a bikácsi Zichy Park Hotelben is telt ház lesz, elsősorban a fővárosból és nagyobb, vidéki városokból érkező vendégekre számítanak. A főleg belföldi vendégeket váró simontornyai Fried kastélyszállóban a szobák felét foglalták le, de arra számítanak, hogy az utolsó hétre teljes lesz a foglaltság.

Már szinte minden hely foglalt a húsvéti ünnepekre Hévízen és Zalakaroson, a két legnagyobb zalai fürdőhely szállodáinak többségében is. A Danubius csoport Aqua szállodában már csaknem 93 százalékos, a Hévíz hotelben pedig több mint 95 százalékos a foglaltság. A hévízi NaturMed Hotel Carbonában ugyancsak teltházra számítanak. Zalakaroson a Hunguest Hotels által üzemeltetett Hotel Damona szobáiban a magyarok lesznek többségben, az előzetes foglalások alapján 90 százalék a belföldi vendég.

Baranya megye legnépszerűbb turisztikai szálláshelyének, a tavaly 64 ezer vendégéjszakát produkáló bikali Puchner Kastélyszállónak már hónapokkal ezelőtt minden szobáját lefoglalták húsvétra a szinte kizárólag belföldről érkező vendégek. Pécsen a nagyobb hotelek húsvéti kihasználtsága a tavalyinál valamivel nagyobb, a népszerűségüktől függően elérheti a 70 százalékot is.

Idén is teltházzal várja a húsvétot a négycsillagos Hotel Eger & Park Konferencia és Wellness Szálloda a hevesi megyeszékhelyen, a 214 szobás szálloda többféle húsvéti, és wellness programot is kínál a családoknak. Szintén teltház lesz az ünnepek alatt az egerszalóki Saliris Resort Spa & Conference Hotelben, a 204 szobás, négy csillag superior szállodában tavaly húsvétkor sem volt szabad szoba.

Megteltek a Vas megyei wellness szállodák, Bükfürdőn és Sárváron a hét elején már az utolsó szabad szobákat is lefoglalták. Akadt olyan hely is ahol várólistára tették a jelentkezőket. A falusi turizmussal foglalkozó szállásadók azonban még kínáltak szabad szobákat az Őrségben is, a kevésbé ismert, ám hasonlóan értékes vidék szálláshelyeken, mint például Kőszeg környékén, vagy a Kemenesalján még bőven lehetett szabad szobákat találni.

Komárom-Esztergom megye nagyvárosaiba mindenhová lehet még szállást foglalni a húsvéti ünnepekre, a hotelek kihasználtsága általában 60-70 százalékos. A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő négycsillagos Hotel Aventinusnak jelenleg nagyjából 60 százalékos a foglaltsága, így a húsvéti hosszú hétvégére itt is van még szabad hely. A vendégek 90 százaléka itt is magyar.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Győr-Moson-Sopron megye idegenforgalmát nem dobja meg jelentősebben a húsvét; Győr sokkal inkább üzleti desztináció, ezt a profilt próbálják bővíteni azzal, hogy országszerte ismertté teszik a nagyobb közönséget vonzó helyi eseményeket. Ezeken általában 70-90, húsvétkor 50-60 százalékos a szállodák kihasználtsága, de előfordult már, hogy valamennyi szálláshely megtelt.

Húsvétra már csak néhány szoba kiadó a mórahalmi Colosseum Hotelben, és csaknem teltház van a szegedi Hunguest Hotel Forrásban is. A vendégek elsősorban belföldről érkeznek, és 2-3 napot töltenek a csongrádi megyeszékhelyen. A gyerekeket kézműves foglalkozások, húsvéti tojás keresés várja, a felnőtteknek zenés esti programok és gyermekfelügyelet biztosítja a pihenést.

Zsúfolt lesz a Balaton is

Jó időjárás esetén biztos teltházra számítanak húsvétkor a nagyobb, egész évben nyitva tartó balatoni szállodák, főleg a magyar vendégeknek köszönhetően. Beszámolóik szerint programokkal és animációkkal is színesítették kínálatukat a gyermekes családok fogadására készülve a balatoni szállodák.

Hoffmann Henriknek, a siófoki Hotel Residence igazgatójának tájékoztatása szerint a 120 férőhelyes szálloda férőhelyeit idén könnyebben értékesítették eddig, mint tavaly. Élénkebb mind az egyéni utazók, mind a konferenciák tartásához helyszínt és szállást keresők érdeklődése, mint egy évvel ezelőtt, és úgy tűnik a cégeknek több pénzük van egyéb kiegészítő szolgáltatások megrendelésére is.

A Residence-ben húsvétra a helyek 80 százaléka kelt el előfoglalással, és arra számítanak, hogy a megmaradt szobákat is könnyen értékesíteni fogják az ünnepig. A húsvéti vendégek mintegy 80 százaléka magyar, a többi külföldről érkezik.

Sternóczky Balázsnak, a siófoki Hotel Azúr értékesítési vezetőjének tájékoztatása szerint a közel 600 férőhelyes szálloda már csak néhány szabad hellyel rendelkezik húsvétra. A vendégkör mintegy 80 százalékba belföldi. A nyári előfoglalások tekintetében azt tapasztalják, hogy kevesebb a külföldi, amely kiesést viszont pótolja a hazai megnövekedett kereslet, így egyelőre a tavalyihoz hasonlóan alakul a szezon.

Szijártó Csabának, a balatonfüredi Anna Grand Hotel igazgatójának beszámolója szerint a mintegy 250 férőhelyes szálloda is teltházra számít a húsvéti ünnepek idején. Az előfoglalásoknak köszönhetően a férőhelyek 60-70 százaléka kelt el. A vendégek 90 százaléka egyéni szervezésben, és Magyarországról érkezik, így felkészültek rá, hogy sokan az utolsó pillanatra halogatják a döntést, kivárva milyen időjárás várható, és mérlegelve a programlehetőségeket is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem