2020. július 6. hétfő Csaba

Teltház: nehéz szobát foglalni a hosszú hétvégére

  • MTI
  • 2014. április 16. szerda 10:35

Átalakulóban vannak a húsvéti szokások, egyre több család tölti szállodában az ünnepeket, így a belföldi hotelekben várhatóan teltház lesz húsvétkor.


Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint a vidéki wellness- és gyógyszállodákban húsvétkor a magyar vendégek vannak többségben. A vidéki hotelek kedvezményes árakon jellemzően félpanziós csomagokat kínálnak, amelyeket plusz szolgáltatásokkal, ünnepi programokkal, a népi hagyományok felelevenítésével egészítenek ki. A foglalási idő egyre rövidebb, a többség az utazási időponthoz közel foglalja le a kiválasztott szállást - ismertette.

A korábbi évekkel ellentétben az idei húsvétra általában már hetekkel az ünnep előtt lefoglalták a szállodai férőhelyeket Pest megyében. "Beeső" vendégeket csak kivételesen tudnak fogadni a szokásosnál 10-25 százalékkal magasabb szobaárakkal dolgozó hotelek. A visegrádi Silvanus Konferencia és Sport Hotel törzsvendégei húsvétkor is szívesen választják a páratlan dunakanyari panorámával rendelkező szállodát, az idei ünnep előtt 2 héttel már nemigen akadt szabad szoba. Ilyenkor sokan érkeznek gyermekekkel, a vendégek 95 százaléka magyar. A legtöbben 2 éjszakára foglalnak szobát még akkor is, ha az ünnepi hétvége ennél hosszabb. A húsvéti árak idén 10 - 12 százalékkal magasabbak a "normál" árnál, "cserébe" extra szolgáltatásoka kínálnak.

A ceglédi Hotel Aquarellt választók 80 százaléka már 2-3 héttel az ünnepek előtt lefoglalta és kifizette a szállást, az utolsó pillanatban "ébredőket" a teltház miatt el kell utasítaniuk. A ráckevei Hotel Termálkristály Aqualand valamennyi szobája is előfoglalásban kelt el.


Debrecenben a Nagyerdőben lévő Termál szállóban teltház lesz húsvétkor, a vendégek 90 százaléka belföldi turista. A Lycium szállóban még félházas a foglalás, de ez várhatóan nő a 2-3 éjszakás élményfürdő-belépőt is tartalmazó húsvéti csomagnak köszönhetően. Az idén is teltház lesz a hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt. szállodájában, ahova a belföldi vendégek mellett a legtöbben Romániából érkeznek. Az ugyancsak hajdúszoboszlói Silver Hotelbe a magyarok mellett román, orosz és ukrán vendégeket várnak, a szobák 80 százalékát már lefoglalták.

Tolna megye nagyobb, wellness-szolgáltatásokat is kínáló szállóiban teljes kihasználtságra számítanak az ünnepnapokon. A 94 szobás dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben is alig maradt szabad szoba, és a bikácsi Zichy Park Hotelben is telt ház lesz, elsősorban a fővárosból és nagyobb, vidéki városokból érkező vendégekre számítanak. A főleg belföldi vendégeket váró simontornyai Fried kastélyszállóban a szobák felét foglalták le, de arra számítanak, hogy az utolsó hétre teljes lesz a foglaltság.

Már szinte minden hely foglalt a húsvéti ünnepekre Hévízen és Zalakaroson, a két legnagyobb zalai fürdőhely szállodáinak többségében is. A Danubius csoport Aqua szállodában már csaknem 93 százalékos, a Hévíz hotelben pedig több mint 95 százalékos a foglaltság. A hévízi NaturMed Hotel Carbonában ugyancsak teltházra számítanak. Zalakaroson a Hunguest Hotels által üzemeltetett Hotel Damona szobáiban a magyarok lesznek többségben, az előzetes foglalások alapján 90 százalék a belföldi vendég.

Baranya megye legnépszerűbb turisztikai szálláshelyének, a tavaly 64 ezer vendégéjszakát produkáló bikali Puchner Kastélyszállónak már hónapokkal ezelőtt minden szobáját lefoglalták húsvétra a szinte kizárólag belföldről érkező vendégek. Pécsen a nagyobb hotelek húsvéti kihasználtsága a tavalyinál valamivel nagyobb, a népszerűségüktől függően elérheti a 70 százalékot is.

Idén is teltházzal várja a húsvétot a négycsillagos Hotel Eger & Park Konferencia és Wellness Szálloda a hevesi megyeszékhelyen, a 214 szobás szálloda többféle húsvéti, és wellness programot is kínál a családoknak. Szintén teltház lesz az ünnepek alatt az egerszalóki Saliris Resort Spa & Conference Hotelben, a 204 szobás, négy csillag superior szállodában tavaly húsvétkor sem volt szabad szoba.

Megteltek a Vas megyei wellness szállodák, Bükfürdőn és Sárváron a hét elején már az utolsó szabad szobákat is lefoglalták. Akadt olyan hely is ahol várólistára tették a jelentkezőket. A falusi turizmussal foglalkozó szállásadók azonban még kínáltak szabad szobákat az Őrségben is, a kevésbé ismert, ám hasonlóan értékes vidék szálláshelyeken, mint például Kőszeg környékén, vagy a Kemenesalján még bőven lehetett szabad szobákat találni.

Komárom-Esztergom megye nagyvárosaiba mindenhová lehet még szállást foglalni a húsvéti ünnepekre, a hotelek kihasználtsága általában 60-70 százalékos. A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő négycsillagos Hotel Aventinusnak jelenleg nagyjából 60 százalékos a foglaltsága, így a húsvéti hosszú hétvégére itt is van még szabad hely. A vendégek 90 százaléka itt is magyar.

Győr-Moson-Sopron megye idegenforgalmát nem dobja meg jelentősebben a húsvét; Győr sokkal inkább üzleti desztináció, ezt a profilt próbálják bővíteni azzal, hogy országszerte ismertté teszik a nagyobb közönséget vonzó helyi eseményeket. Ezeken általában 70-90, húsvétkor 50-60 százalékos a szállodák kihasználtsága, de előfordult már, hogy valamennyi szálláshely megtelt.

Húsvétra már csak néhány szoba kiadó a mórahalmi Colosseum Hotelben, és csaknem teltház van a szegedi Hunguest Hotel Forrásban is. A vendégek elsősorban belföldről érkeznek, és 2-3 napot töltenek a csongrádi megyeszékhelyen. A gyerekeket kézműves foglalkozások, húsvéti tojás keresés várja, a felnőtteknek zenés esti programok és gyermekfelügyelet biztosítja a pihenést.

Zsúfolt lesz a Balaton is


Jó időjárás esetén biztos teltházra számítanak húsvétkor a nagyobb, egész évben nyitva tartó balatoni szállodák, főleg a magyar vendégeknek köszönhetően. Beszámolóik szerint programokkal és animációkkal is színesítették kínálatukat a gyermekes családok fogadására készülve a balatoni szállodák.

Hoffmann Henriknek, a siófoki Hotel Residence igazgatójának tájékoztatása szerint a 120 férőhelyes szálloda férőhelyeit idén könnyebben értékesítették eddig, mint tavaly. Élénkebb mind az egyéni utazók, mind a konferenciák tartásához helyszínt és szállást keresők érdeklődése, mint egy évvel ezelőtt, és úgy tűnik a cégeknek több pénzük van egyéb kiegészítő szolgáltatások megrendelésére is.

A Residence-ben húsvétra a helyek 80 százaléka kelt el előfoglalással, és arra számítanak, hogy a megmaradt szobákat is könnyen értékesíteni fogják az ünnepig. A húsvéti vendégek mintegy 80 százaléka magyar, a többi külföldről érkezik.

Sternóczky Balázsnak, a siófoki Hotel Azúr értékesítési vezetőjének tájékoztatása szerint a közel 600 férőhelyes szálloda már csak néhány szabad hellyel rendelkezik húsvétra. A vendégkör mintegy 80 százalékba belföldi. A nyári előfoglalások tekintetében azt tapasztalják, hogy kevesebb a külföldi, amely kiesést viszont pótolja a hazai megnövekedett kereslet, így egyelőre a tavalyihoz hasonlóan alakul a szezon.

Szijártó Csabának, a balatonfüredi Anna Grand Hotel igazgatójának beszámolója szerint a mintegy 250 férőhelyes szálloda is teltházra számít a húsvéti ünnepek idején. Az előfoglalásoknak köszönhetően a férőhelyek 60-70 százaléka kelt el. A vendégek 90 százaléka egyéni szervezésben, és Magyarországról érkezik, így felkészültek rá, hogy sokan az utolsó pillanatra halogatják a döntést, kivárva milyen időjárás várható, és mérlegelve a programlehetőségeket is.

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS