11 °C Budapest

Itt kell majd pótlóbuszokra, lezárásra számítani szeptembertől

2020. augusztus 31. 12:31

A kisebb forgalmú nyári időszakban idén is több villamosvonalon történt pályafelújítás, melynek eredményeképp megújult az 1-es villamos több elhasználódott pályaszakasza, a nagykörúti villamospálya egy újabb jelentős szakasza, továbbá a Bosnyák téri vágányhálózat. Egyes hosszabb távú fejlesztések, azonban ősszel is folytatódnak: ilyen az M3-as metró felújítása a déli szakaszon, az új villamos vágánykapcsolat építése a Haller utca/Soroksári út térségében, valamint a MÁV-HÉV beruházásában a Kvassay híd felújítása a H7-es csepeli HÉV vonalán. Mutatjuk részletesen a változásokat.

A korlátozások miatt köszönjük a fővárosiak, illetve a Budapesten közlekedők türelmét és együttműködését - írtak közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A nyári időszakban több fővárosi kötöttpályás vonalon indultak felújítások, közlekedésfejlesztések, amelyek az iskolakezdésre már el is készültek.

  • a XI. kerületi Goldmann György tér és a Karinthy Frigyes út között végzett pályafelújítást követően ismét közlekedik a 4-es és 6-os villamos a dél-budai szakaszon is. Ezen a szakaszon a korábbinál korszerűbb, könnyebben karbantartható vágányokra cserélték a nagy terhelésű Combino villamosok sűrű követése miatt elhasználódott sínpályát. Ennek köszönhetően a jövőben szükséges beavatkozások is gyorsabban elvégezhetők lesznek.
  • felújították a Salgótarjáni utca és a Kőbányai út közötti, elhasználódott villamospályát, így ismét a teljes vonalon lehet utazni az 1-es villamossal, továbbá megszüntették a Soroksári út feletti hídon húzódó pályaszakaszon a korábban bevezetett sebességkorlátozás okait is.
  • befejezték a villamospálya felújítását Angyalföldön a Béke tér környékén, ezért ismét teljes vonalon jár a 14-es villamos.
  • a nyáron felújították a BKV zuglói villamos kocsiszínje előtti vágányhálózatot, amelynek köszönhetően jelentősen javul a Bosnyák téri csomópont közúti átbocsátóképessége, továbbá pálya karbantartást végeztek Kőbányán az Élessarok és a Szent László tér között és augusztus 31-től, hétfőtől újra a teljes vonalon jár a 3-as, a 28-as és a 62-es villamos.

A nyári kötöttpályás felújítások mindig kényelmetlenséggel járnak, azonban a közlekedésbiztonság érdekében időnként el kell végezni ezeket - íta a BKK, és ezúton is köszönték a budapestiek türelmét.

Ősszel is folytatódó fejlesztések

Egyes hosszabb távú felújítások, nagyobb ívű fejlesztések nem érnek véget a nyáron, hanem tovább folytatódnak az ősszel is. Továbbra is zajlik az M3-as metróvonal 2017-ben kezdődött felújítása, amely jelenleg a déli vonalszakaszon, valamint néhány belvárosi állomáson párhuzamosan zajlik.

A metrófelújítás alatti közlekedési rend szeptember 1-jével nem változik: hétköznap továbbra is Újpest és a Nagyvárad tér között lehet utazni a metróval, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között pedig az M3-as metrópóló busz közlekedik

A lezárt Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák metróállomás az M30-as állomáspótló busszal érhető el, a szintén lezárt Arany János utca és Ferenciek tere megálló térsége pedig a környéken közlekedő busz-, troli- és villamosjáratokkal.

Új villamosvágány építését kezdték meg májusban Ferencvárosban a Soroksári út és a Haller utca csomópontjában. Az új vágánykapcsolatnak - amely a pesti fonódó villamoshálózat első fejlesztése - köszönhetően lehetőség nyílik majd arra, hogy közvetlen kötöttpályás kapcsolat jöjjön létre a Haller utca irányából a 2-es villamos belvárosi szakasza felé. A jelenleg is zajló fejlesztés miatt

továbbra is rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér és a Haller utca / Soroksári út között jár a 2-es villamos, továbbá a 24-es villamos a Keleti pályaudvar és a Soroksári út között közlekedik.

A MÁV-HÉV Zrt. beruházásában továbbra is tart a Csepel-szigetet Ferencvárossal összekötő Kvassay vasúti híd felújítása. A HÉV az év végéig továbbra is Csepel végállomás és a Kvassay híd csepeli oldalán kialakított ideiglenes végállomás között közlekedik, a Boráros tér felé pótlóbusszal lehet továbbutazni. A Budapesti Közlekedési Központ továbbra is kéri azok türelmét, akiknek ezek a fejlesztések jelenleg kényelmetlenséget okoznak a közlekedésben.

Korlátozások a közúti közlekedésben

A Soroksári út és a Haller utca csomópontjánál létesülő villamosvágány építési munkáihoz kapcsolódóan szeptembertől nincs változás a környék közlekedési rendjében: a Soroksári út továbbra is kétszer két sávon járható, a Dandár utca, a Lechner Ödön fasor, a Szent Benedek utca és a Haller utca megváltozott forgalmi rendje továbbra is érvényben marad. A korlátozás várhatóan novemberig tart még, és októbertől várható a korlátozás fokozatos csökkenése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Továbbra is csak a közösségi közlekedés járatai használhatják a Csömöri út-Drégelyvár utcai közúti felüljárót. Egyéb gépjárművek nem közlekedhetnek a hídon. A Budapesti Közlekedési Központ arra kéri a járművezetőket, hogy legyenek körültekintők, figyeljenek a megváltozott közlekedési rendre, amivel elkerülhetik a szabálysértést.

Tovább folytatódik Zuglóban az Ond vezér út felújítása a Szentmihályi út és a Füredi utca közötti szakasz egyirányúsítása mellett. Szintén tart a rákosmenti Zrínyi utca felújítása, az érintett szakaszon a továbbiakban is félútelzáró jelzőlámpa mellett lehet váltakozó irányba haladni a munkaterület mellett. Ugyancsak tart a csepeli Weiss Manfréd út-Kvassay út útvonalon a hídfelújítás és a HÉV-pótlás miatti közúti terelés: hétköznaponként délelőtt befelé két, kifelé egy sávon haladhat a forgalom, míg délutánonként fordítva: Csepel felé kettő, befelé egy sávon lehet közlekedni.

Kőbányán a Bányató utcában szeptember első hétvégéjéig tart az útfelújítás. A szeptember 5-6-i hétvégén a jelenlegi egyirányú forgalmi rend helyett - az aszfaltozás idejére - a teljes szélességében lezárják a Bányató utcát. A XVI. kerületi Rákosi úton várhatóan szeptember 7-ig tart a csatornaépítési munka, addig érvényben marad az egyirányúsítás.

Budán a Bécsi úton szeptemberben is folytatódik a Selmeci utca és a Szent Margit kórház villamosmegálló akadálymentesítése és a villamospálya melletti gömbsüvegsor kialakítása a Perényi út és a Föld utca között. Az érintett munkaterületek mellett időszakos sávlezárásra kell készülni, ilyenkor irányonként 1-1 sáv lesz csak járható.

Az őszi időszakban is folytatódó, elsősorban a dél pesti térséget érintő felújítások, valamint az iskolakezdés miatt várható megnövekedett forgalom miatt javasoljuk, hogy a napi utazásukban számítsanak a megszokotthoz képest hosszabb utazási időre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem