2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Itt az ADAC hivatalos listája: ezek a legjobb téligumik az idei piacon


Idén is kijött a német autóklub grandiózus téligumi-tesztje: most a 185/65 R15 méretű kereketet vették górcső alá. A 16 termékből egyetlen egy sem kapta meg a legjobb minősítést, és csak hátom került a "jó" kategóriába. Mutatjuk, tényleg jobb-e a drágább!

Csúpán három téligumi kapott "jó" minősítést a német autóklub idei tesztjén - "nagyon jó" kategóriába egyetlen egy gyártó termékét sem sorolták a pontszámok alapján. Idén az ADAC a 185/65 R15 méretű abroncsokat vette górcső alá, amely az adataik szerint a legkeresettebb méret: összesen 16 különféle téligumit próbáltak ki a 18 pontból álló teszt során.

És akkor kezdjuk a lista végéről: a vizsgált termékek közül a Davanti Wintoura lett a legrosszabb, amely összességében 5,5 pontot kapott - minél magasabb a pontszám, annál rosszabb az eredmény. A szakértők szerint ez a kerék kifejezetten a nedves utakon szerepelt rosszul, főképpen a kanyarokban, de már nem gyártják, ritkán kapni belőle boltban. Szintén a gyenge kategóriába került a Toyo Snowprox S943.as is a maga 5,1 pontjával. Ez különösen a hóban okozott csalódást a szakembereknek.

Nem jók, de nem is tragikusak

Egy fokkal jobban teljesített a Sava Eskimo 53+, amely már az "elégséges" kategóriába tartozik 3,6 pontjával. Ez az abroncs a száraz utakon nem tudta meggyőzni az ADAC tesztelőit.

Összesen 10 modellt soroltak a "kielégítő" kategóriába, meglepetésre rengeteg világmárka termékeit is megtalálhatjuk a listán: a Hankook Winter i * cept RS2 és a Continental WinterContact TS860 egyaránt 2,6 pontot kapott a németektől. Az összegzés szerint a jeges úton hagynak kívánnivalót maguk után. A Michelin Alpin A4 és a Goodyear UltraGrip 9 a hóban bukta el a jobb besorolást.

Íme a győztesek

A legjobb kategóriába összesen három abroncs fért be: a Pirelli Cinturato Winter és a Kleber Krisalp HP 3 egyaránt 2,3 pontot kapott a teszten. A dobogó tetejére pedig a Dunlop Winter Response 2 került, amely 2,1 pontot szerzett az ADAC tesztjén. Utóbbi a nedves utakon teljesített jobban a másik kettőnél, illetve az üzemanyag-fogyasztás tekintetében is verte a Klebert és a Pirellit.

Meg is kérik az árát ennek a kategóriának: némi internetes keresés után kiderült, hogy a Dunlop termékét ebben a méretben 17 500 és 25 100 forint között lehet megvenni - ez persze a darabonkénti ár. A Pirelli is ebben a sávban mozog, a Kleber gumijának darabjáért pedig 14 500 - 18 500 forintot kérnek.

Ám összevetés képpen a második legrosszabbul teljesítő Toyot is 14 ezer és 17 500 forintos darabáron lehet megvenni. A Sava Eskimo egy kicsit olcsóbb: 12 400 és 15 800 forint közötti áron kapható.

Az összes teszteredményt itt érheted el.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó