8 °C Budapest
Young caucasian slim tourist woman visiting Budapest. Walking over Heroes Square with luggage and map.

Brutál árakkal indít 2023 a turizmusban: le kell mondanunk a jó árú pihenésről?

2023. január 2. 17:30

Jelentősen megdrágultak a magyarországi szállások 2022-ben, de az iparági szereplők véleménye szerint így is jó évet zárt a magyar turizmusnak ez a szegmense. Szakértőket kérdeztünk arról, megindulhat-e még ettől az olcsósodás idén, vagy a vágtató infláció és energiaválság árnyékában már a megfizethető pihenésről is le kell mondani?

Mint korábban mi is beszámoltunk róla, a belföldi turizmus kis mértékű visszaesésére és a külföldi vendégek számának stagnálására számít az új évben a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Flesch Tamás elmondása szerint a 2022-es évben továbbra is Németországból és Nagy-Britanniából érkezett a legtöbb külföldi vendég, bár számuk a korábbi csúcsévhez képest csökkent. Komoly „csapást” jelentett viszont mind Budapest, mind a vidék (legfőképpen Hévíz) szempontjából az orosz vendégkör elmaradása. Minderről Flesch Tamás, a a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségnek megválasztott elnöke beszél az InfoRádiónak.

Hozzátette azt is, hogy a magyar szállodáknál 15-20 százalékos áremelések voltak forintban mérve, és ez meghaladja az európai átlagárakat a gyenge forint miatt.Budapest azonban a külföldieknek szóló eurós árakban még mindig nem tudta elérni a 2019-es átlagokat a gyengélkedő nemzeti valuta miatt.

Forint és rezsi húzták fel az árakat

Hogy pontos képet kaphassunk, megkérdeztük a Magyar Apartmankiadók Egyesületét, mi okozta ezt a brutális drágulást, és mire lehet számítani 2023-ban. A szervezet elnöke leszögezte, hogy a forint romlása is közrejátszott, de ennél is fontosabb, hogy az emelkedő rezsiárak sem tettek jót a szektornak - és még így sincs okuk panaszra a tavalyi évet illetően.

Jelentősen drágultak már a budapesti szállások is 2022-ben, csak ha euróban nézzük, 15 százalék közüli volt az áremelkedés, vagyis a forint gyengülésével párhuzamosan is drágultak a szállások. Viszont a forinttal való fizetés egy versenyelőnyt jelent Budapestnek, hiszen a nyugati turisták sokkal szívesebben költenek nem euróval fizető országokban. Persze az energiaválság közepette a nyugati turisták is sokkal jobban megnézik, hol költsék el a pénzüket, az így is kijelenthető, hogy a magánszállásoknak 2022 jó év volt, annak ellenére, hogy folyamatosan emelni kellett az árakat. Igaz az is, hogy a covid alatt a magánszállások, apartmankiadók háromnegyede eltűnt, tehát volt is honnan felállni

- mondta a Pénzcentrumnak Schumicky Balázs. Hozzátette azt is, hogy megjósolhatatlan, meddig tart még a drágulás, ugyanis ez attól is függ, mennyi turista érkezik Budapestre: az energiaválság beleszólhat ebbe is.

Az oroszok és az ukránok teljesen eltűntek a turisták közül, előbbiek eltűnése nagy csapás, mert jól költő vendégeknek számítanak. A nyugati, mondjuk angol, német vagy francia turistk egyelőre ugyanakkora mértékben érdeklődnek hazánk szépségei és szolgáltatásai iránt mint eddig, de az kérdéses, meddig lesz ez így – ha egyre többet és többet fizetnek majd otthon az energiáért, akkor nagyon meg fogják nézni, hogy mennyit költenek még akkor is, ha olyan olcsó turisztikai célpontot választanak, mint amilyen a magyar főváros

- tette hozzá a szakmai szövetség vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Még mindig szeretünk itthon nyaralni

De attól sem kell félni, hogy a magyarok hűtlenül elhagyják a belföldi nyaralást: mint a Szállás.hu-tól megtudtuk, 2022-ben ez az utazási mód, a naralásnak, pihenésnek ez a típusa töretlenül népszerű tudott maradni.

17,5 százalékkal nőtt a bruttó szobaár bevétel 2022 nyarán tavalyhoz képest, a foglalások darabszáma 7,4 százalékkal gyarapodott a Szallas.hu adatai szerint. Egy főnek egy éjszaka átlagosan 11 ezer forintba került, ami átlag 11,4 százalékos drágulást jelent. Bár tavalyhoz képest nőtt a külföldre szóló foglalások aránya, még így is jóval több magyar nyaralt idén belföldön, mint 2019-ben

- írta lapunknak a szállás.hu. Kiemelték azt is, hogy már sokkal komolyabb az előfoglalási kedv, amit szintén a covid tépázott meg a maga idejében.

A vendégek újra bátrabbak az előfoglalást illetően, hiszen a lemondási díj nélkül és az előlegfizetés nélkül foglalható opciók anyagi biztonságot jelentenek számukra. Augusztusban foglalási számban ugyan lassulást tapasztaltunk, de ez a 2019-es trendek alapján várható volt, hiszen a COVID előtti időszakban is hangsúlyosabb volt az előfoglalás a nyárra. Ugyanakkor ez az összeredményben nem okozott visszaesést, hiszen az előfoglalás nagyobb ütemű volt, mint az elmúlt két évben, és egyébként 2019-hez képest is erősebbre sikerült

- mondta a Pénzcentrumnak Kelemen Lili, a Szállás.hu szóvivője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm