2 °C Budapest
Close up of young Asian woman getting a slice of freshly made pizza. Enjoying her meal in an outdoor restaurant. Italian cuisine and culture. Eating out lifestyle

Jöhetnek a tömeges étterem-bezárások Magyarországon? Kinyírja a vendéglátósokat a rezsiemelés

2022. szeptember 27. 21:02

A vendéglátósokat 2020 elején a koronavírus járvány már nehéz helyzet elé állította, de azt az időszakot a legtöbben még át tudták vészelni, most az emelkedő költségek okoznak gondot. A Fókusznak nyilatkozó vendéglátósok mind azt mondják, hogy nem terhelhetik tovább a vendégeikre a plusz költségeket, mert egyszerűen nem lesz vendégük. Ugyanakkor azt is tapasztalják, hogy a turisták a forint gyengülés miatt most dőzsölhetnek Budapesten.

Kisebb ételadagokkal, gyertyákkal, vastag függönyökkel készülnek a fűtési szezonra azok a budapesti éttermek amelyek eddig még nem zártak be. Több étterem úgy gondolja, nem terhelhetik tovább a vendégeikre a plusz költségeket, mert egyszerűen nem lesz vendégük.

A koronavírus után most az emelkedő költségek miatt kerülhet nehéz helyzetbe több étterem is. A Fókusznak többen is nyilatkoztak arról, hogyan készülnek átvészelni ezt az időszakot.

Átalakítjuk a fűtésünket, már megrendeltük azt az inverteres nagy hűtő-fűtőt, amivel fűteni fogunk, hogy a gázszámlánk ne legyen több millió forint

– mondta Nemes Mihály a Tilos a Tilos ügyvezetője. Legalább 30%-ot kellene emelni, de a vendégkörük ezt már nem bírná el, hiszen a legtöbb vendégük diák. Bár sok turista utazik most Budapestre, a gyenge forint miatt, az éttermek zöme küszködik. Egy másik éttermes az adagokon változtatna, így még olcsóbban tudnának ételeket kínálni, mint mondta, a helyzetük napról napra romlik: az alapanyagárak mellett, a rezsiköltségük nekik is hatalmas. Havi 5 millióval nőttek a költségeik, ezért nagyjából 20%-ot kellen emelni az áraikon, de azzal elveszítenék a vendégeket, épp amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk.

Az étteremtulajdonosok igyekeznek minden lehetséges opción elgondolkodni. Hogy hosszútávon mi éri meg, még nem tudni. Legfőbb céljuk az, hogy a most következő bizonytalan időszakot a legkevesebb veszteséggel vészelhessék át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?