9 °C Budapest
Electronic display in an airport terminal showing passengers the gate for borading the plane has closed. No people.

Törölt járatok, otthagyott poggyászok: teljes a káosz a légi közlekedésben

2022. július 4. 10:16

A pandémia két éve a turizmusra, és ezen belül is a repülőtársaságokra mérte az egyik legnagyobb ütést. Az elbocsátásokat most szenvedi meg igazán a szektor: a pandémia után sokan utaznának, azonban nincs elég ember a reptereken, így világszerte káosszal találkozhatnak most a nyaralni indulók – írja a Telex.

Ugyan a koronavírus-járvány már nem korlátozza a légi közlekedést, most az utóbbi két év pályaelhagyásai, valamint a reptéri sztrájkok miatt alakult ki globális szintű utazási káosz. Sok órás várakozásról, csuszásokról és törölt járatokról hallani mindenhonnan, ugyanis a légi közlekedés egyértelműen nem volt felkészülve a járvány után utazni vágyók tömegére. A probléma ugyanúgy érinti a fapados és a hagyományos légitársaságokat; járatok ezrei kerültek már törlésre az emberhiány miatt. Az adatok is jól bizonyítják a problémát: az USA-ban nem kevesebb, mint 300%-kal nőtt meg a légitársaságok elleni panaszok száma a járvány előttihez képest, Európában pedig óriásit nőtt a késések száma.

Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közleménye szerint heti 10-15 járatot törölnek üzemelési okokból, és általánossá vált, hogy a járatok az emberhiány miatt nem, vagy csak részben hozzák el az utasok poggyászait. Jelenleg a munkaerőhiány három fő területet érint: a reptéri infrastruktúra fenntartását (utasellátás, biztonsági ellenőrzés,), a földi kiszolgálást (becsekkolás) és a légi irányítást. Ráadásul idén nyáron már annyian utaznának, hogyha minden állás be lenne töltve a reptereken, akkor is lennének logisztikai problémák. Ezt a helyzetet még tovább rontják a sztrájkok, melyek hatása sok országba gyűrűzhet be. Jelenleg a légitársaságok úgy tudják kezelni a helyzetet, hogy hosszabb időt hagynak a járatok között, vagy pedig járatokat törölnek, így alkalmazkodva a repterek csökkent kapacitásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem