26 °C Budapest
Electronic display in an airport terminal showing passengers the gate for borading the plane has closed. No people.

Törölt járatok, otthagyott poggyászok: teljes a káosz a légi közlekedésben

2022. július 4. 10:16

A pandémia két éve a turizmusra, és ezen belül is a repülőtársaságokra mérte az egyik legnagyobb ütést. Az elbocsátásokat most szenvedi meg igazán a szektor: a pandémia után sokan utaznának, azonban nincs elég ember a reptereken, így világszerte káosszal találkozhatnak most a nyaralni indulók – írja a Telex.

Ugyan a koronavírus-járvány már nem korlátozza a légi közlekedést, most az utóbbi két év pályaelhagyásai, valamint a reptéri sztrájkok miatt alakult ki globális szintű utazási káosz. Sok órás várakozásról, csuszásokról és törölt járatokról hallani mindenhonnan, ugyanis a légi közlekedés egyértelműen nem volt felkészülve a járvány után utazni vágyók tömegére. A probléma ugyanúgy érinti a fapados és a hagyományos légitársaságokat; járatok ezrei kerültek már törlésre az emberhiány miatt. Az adatok is jól bizonyítják a problémát: az USA-ban nem kevesebb, mint 300%-kal nőtt meg a légitársaságok elleni panaszok száma a járvány előttihez képest, Európában pedig óriásit nőtt a késések száma.

Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közleménye szerint heti 10-15 járatot törölnek üzemelési okokból, és általánossá vált, hogy a járatok az emberhiány miatt nem, vagy csak részben hozzák el az utasok poggyászait. Jelenleg a munkaerőhiány három fő területet érint: a reptéri infrastruktúra fenntartását (utasellátás, biztonsági ellenőrzés,), a földi kiszolgálást (becsekkolás) és a légi irányítást. Ráadásul idén nyáron már annyian utaznának, hogyha minden állás be lenne töltve a reptereken, akkor is lennének logisztikai problémák. Ezt a helyzetet még tovább rontják a sztrájkok, melyek hatása sok országba gyűrűzhet be. Jelenleg a légitársaságok úgy tudják kezelni a helyzetet, hogy hosszabb időt hagynak a járatok között, vagy pedig járatokat törölnek, így alkalmazkodva a repterek csökkent kapacitásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?