Szechenyi Square with restaurants in downtown Gyor, Hungary

Brutális számokat produkált a húsvéti dömping: megteltek a magyar szálláshelyek a hosszú hétvégén

2022. április 22. 16:33

A húsvéti hosszú hétvégén 553 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken, ami az előzetes várakozásokat is meghaladja, és 40%-kal a kiemelkedőnek számító március 15-i hétvége forgalmát is felülmúlta. A fővárosba leginkább a külföldiek, míg vidékre a belföldi vendégek foglaltak. Budapest, Balaton, Mátra-Bükk és a főváros környéke voltak a legnépszerűbb úti célok.

Kiegyensúlyozott volt a hazai és a nemzetközi utazók megoszlása, a belföldi vendégek 337 ezer (61%), a külföldiek 216 ezer (39%) éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken. Budapesten a forgalom negyede koncentrálódott (139 ezer vendégéjszaka), amelynek többsége (85%) külföldi vendégektől származott. A vidéki Magyarországon eltöltött 414 ezer vendégéjszaka 77%-a hazai utazókhoz volt köthető, akik körében a legnépszerűbb települések Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Zalakaros, Gyula és Eger voltak. A külföldiek leginkább Budapestre, Hévízre, Bükre, Sárvárra és Hajdúszoboszlóra utaztak.

Országos szinten a vendégéjszakák felét (49%) szállodákban, több mint egyharmadát (35%) magán- és egyéb szálláshelyeken töltötték el a vendégek. A fővárosban magasabb volt a szállodák részesedése (55%). A szállodák kapacitás-kihasználtsága a pénteki és szombati napokon (04.15-16.) a négy- és ötcsillagos egységekben érte el a legmagasabb értéket, a fővárosban megközelítette a 80%-ot, a vidéki szállodákban a 70%-ot.

Az ünnepi hétvége forgalma a bevételekben is megmutatkozott, 9,6 milliárd forint realizálódott a szálláshelyeken, ebből 5 milliárd forint a belföldiekhez köthető. A vendéglátóhelyek árbevétele meghaladta a 18 milliárd forintot. Csütörtökön, pénteken és szombaton is napi 4 milliárd forint feletti bevételt könyvelhettek el a vendéglátóegységek, ami kiemelkedő teljesítmény.

A március 15-i hétvége után a húsvéti időszak alapján is minden esély megvan rá, hogy az idei forgalom felülmúlja a tavalyit. A legközelebbi, pünkösdi hosszú hétvége már a nyári szezon kezdetének lesz tekinthető, amelyre várhatóan már most megkezdődnek a foglalások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm