8 °C Budapest
Most beautiful and visited view from Accademia Bridge on Grand Canal in Venice, Venice is the major tourist destination in Italy, always crowded with tourist and visitors. Image taken at sunset with my Canon 6D on Jun 2016.

Óriási drágulás a nyaralásoknál: ezekben az országokban brutálisan kilőttek az árak

2022. április 21. 10:05

A koronavírus-járvány kezdete óta megszokhattuk, hogy külföldre utazáskor a korábbinál sokkal több szabályt kell betartani. Ugyan azóta a járvány miatti korlátozásokat sok országban már eltörölték, attól még sok mindenre érdemes figyelni azoknak, akik most készülnek külföldre – adta hírül az RTL.

A külföldre utazóknak arra készülni, hogy sok ország még mindig kér oltási igazolást, az árak jócskán megemelkedtek tavalyhoz képest és van, ahol már most teltház van nyárra. Horvátországba április elseje óta szabadon utazhatnak be az EU-s állampolgárok, Oláh Sándor horvátországi utazásszervező pedig azt nyilatkozta a csatornának, hogy most már több apartmanban teltház van. Szerinte a szállások nem lettek jelentősen drágábbak, a bolti árak viszont ott is emelkednek, ráadásul Oláh még 10-20%-os további drágulásra számít.

Olaszországba még mindig kötelező az uniós oltási igazolvány a belépéshez, a magyar védettségi igazolványt nem fogadják el. Ha ilyenünk nincs, akkor a belépés előtt egy negatív tesztre van szükség. Az olaszoknál a nyaralási költségek jóval magasabbak lettek: az autóbérlés majdnem duplájába kerül most, az éttermekben pedig 20-30%-kal kell többet fizetni 2021-hez képest. Velencében pedig a sok turista miatt napi belépődíjas rendszert vezetnek be: napi maximum 10 eurós belépőjegyet kell majd fizetni azoknak, akik a tengeri városba mennének, valamint a turisták napi számát 50 ezerben igyekeznek korlátozni.

A Görögországba és Törökországba utazóknak is kell készülniük oltási igazolvánnyal, illetve ott még mindig kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön. Mivel ezek kedvelt üdülőhelyei az orosz és ukrán turistáknak, az ő kiesésük miatt itt még talán könnyen lehet szabad helyet találni. Ugyan a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren már nem kell maszkot hordani, ezt még megkövetelhetik a légitársaságok a saját járataikon. Indulás előtt arról is érdemes tájékozódni, hogy a célországba kötelező-e maszkot hordani. Azt pedig fontos tudni, hogy az irodák az utazás előtt 20 nappal már nem emelhetnek árat, előtte pedig csak az eredeti ár 8%-ával kérhetnek többet – aki még most lefoglalja a nyaralását, az így elkerülheti, hogy később sokkal drágább legyen az út.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem