7 °C Budapest
Taxi signs - cars waiting for passenger

Éledeznek a magyar taxicégek: hatalmasat buktak a világjárványon

2022. január 26. 18:02

2020-ban a 10 évvel ezelőtti szintre esett vissza a taxitársaságok bevétele, de 2021-ben újra bíztató jelek látszódtak a szektorban.

A személyszállítással foglalkozó taxis szektor a COVID által legjobban sújtott ágazatok közé tartozik, és ez rendkívül látványosan megjelent Magyarországon mind a vállalkozások számában, mind az eredményükben. 2020-ban 40 százalékot esett a taxitársaságok összesített árbevétele, adózás előtti eredményük pedig gyakorlatilag lenullázódott, ezzel pedig a szektor eredményessége a 2010-es évek elejének szintjére esett vissza.

2020-ban a COVID első hulláma alatt rendkívül látványosan zuhant a szektorban mind az alkalmazottak, mind az egyéni vállalkozók száma. Egy év alatt közel 1500 taxis egyéni vállalkozó adta vissza engedélyét, mellyel 20 százalékot esett az egyéni vállalkozók száma, az alkalmazottak számának csökkenése pedig a 30 százalékot is meghaladta. Összességében ezeket a hatásokat a mai napig nem tudta kiheverni a szektor. A kereslet ugyan felfutóban van, de még mindig nem rendeződött vissza a korábbi szintre, az egyéni vállalkozók egy része pedig még nem tért vissza a működésbe.

Jól jellemzi a szektor gyakorlati működését, hogy jelenleg egy-egy napon belül, időpont függvényében, egyszerre jelentkezhetnek a munkaerőhiány és kereslethiány jelei is. Szintén sokat elmond a szektor működéséről, hogy a társas vállalkozások száma már 7 éve csökken, ami néhány kivételtől eltekintve összességében nem volt jellemző a többi ágazatra az elmúlt években. A társas vállalkozások száma annak ellenére csökkent az elmúlt 2 évben is, hogy a kényszertörlési eljárások szünetelés alatt voltak.

A szektor összesített teljesítményének csökkenése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egyformán vették a társaságok az akadályokat. 2020-ban még a top szereplők is ideiglenesen elvesztették bevételük 40-60 százalékát, ugyanakkor néhány vállalkozás közel azonos szinten maradt. A 2021-es beszámoló adatok ugyan még nem elérhetők, de ezek fogják majd igazán megmutatni, hogy melyik szereplő milyen hatékonysággal vette ezt a lassan 2 éve tartó igen hullámzó, speciális helyzetet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pozitív jelek egyértelműen megmutatkoznak már a 2021-es adatokban is. 2021-ben már újra növekedni kezdett az egyéni vállalkozók száma, de a szereplők számának korábbi zuhanása még messze nem kompenzálódott ezzel. Ezek mellett az alkalmazotti létszám csökkenés is megállt 2021-ben, sőt, enyhe növekedés is tapasztalható. Jelenleg mintegy 700 társas vállalkozás működik a szektorban 1300 alkalmazottal, és hozzájuk társul a 6700 taxis egyéni vállalkozó.

2022-ben várhatóan továbbra is a szektor visszarendeződése lesz a jellemző, az egyéni vállalkozók számának növekedésével és a kereslet további erősödésével. Az ugyanakkor biztosnak látszik, hogy ha vállalkozás szám szinten vissza is rendeződik a szektor, nem teljesen ugyanaz lesz a felállás, mint a COVID előtti években. Mind a nagy szereplők között, mind az egyéni vállalkozók körében új szereplők, új versenyhelyzet lesz a jellemző, a koronavírus hatásának összességében lehetnek nyertesei és vesztesei is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm