15 °C Budapest
Photo of a single suitcase made of fabric material and one passport in pocket.

Elképesztő értékes papír lapul rengeteg magyar fiókjában: nem gondolnák, mennyi helyen elfogadják

2021. október 17. 15:03

A magyar útlevél továbbra is a világ legerősebbjei között található. Az okmánnyal ugyanis a tulajdonosa 183 országba tud vízummentesen belépni, ez pedig a világon összesítettben a 9. legtöbb.

A nemzetek egyes útlevelei bizony sokkal nagyobb szabadságot biztosítanak viselőik számára, mint mások. Jelenleg például a világon Japán és Szingapúr lakói számára a legnagyobb a szabadság - derült ki a Henry & Partners legfrissebb adatközléséből. Az útlevelek birtokosai abban a luxusban részesülnek, hogy 192 országban tudnak belépni anélkül, hogy előzetesen vízumot kellene igényelniük, és kapniuk.

A két éllovast a lista élén Dél-Korea és Németország követi, egyaránt 190-190 vízummentes országba való belépéssel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát pedig holtversenyben 4 ország, 4 EU-s tagállam foglalja el: Finnország, Olaszország, Luxembourg és Spanyolország. Ezen országon útleveleinek birtokosai ugyanis 189 országba léphetnek be vízummentesen.

Ahogy a listán látszik, a világ legfejlettebb országainak lakói igen jól állnak az útleveleikkel. Éppen ezért nem meglepő, hogy a top 10-ben gyakorlatilag majdnem az összes EU-s tagállam ott van, ahogy a legfejlettebb amerikai, illetve ázsiai országok is. Az adatokból kiolvasható az is, hogy Magyarország is igen előkelő helyen áll a listán,

hazánk útlevele ugyanis összetettben a 9. legerősebb a világon.

A magyar útlevél tulajdonosok tehát abban a luxusban fürdőzhetnek, hogy a világ 183 országába bejuthatnak ezzel a papírossal anélkül, hogy vízumot kellene igényelniük. Az hogy mekkora luxus ez, azt jól mutatja, hogy például egy olyan óriási ország, mint Oroszország, összetettben csupán az 52. helyen áll, 118 országgal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A különbségek viszont akkor válnak nagyon szembeötlővé, amikor az összesített útlevél-lista hátsó fertályát is megvizsgáljuk. Itt jobbára afrikai és közel-keleti országokat találhatunk. A lista legeslegvégén például Afganisztán helyezkedik el, az itteni útlevelet ugyanis csupán 26 országban fogadják el, ez pedig csak a 116. helyre elég. Nem sokkal jobb a helyzet Irakban vagy Szíriában sem, az itteni útleveleket is csak 28-29 országban fogadják.

Egy japán útlevél tulajdonos tehát 7-szer annyi országba tud eljutni az útlevelével vízum nélkül, mint egy afgán. De egy magyar is több mint hatszor annyi országban érvényesítheti útlevele adta lehetőségeit, mint egy afgán, egy iraki vagy egy szíriai.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem