8 °C Budapest
Young boy watching the sunset

Ha nincs ötlet a hétvégére: ezek a legszebb ingyenes strandok Budapest közelében

2021. június 25. 16:44

Az első nagy kánikulahullámon úgy tűnik, lassan túl vagyunk, de hosszú még a nyár. A Pénzcentrum összegyűjtötte azokat a legnépszerűbb helyeket, melyek közel vannak a fővároshoz, ingyenesek, mégsem tilos fürdeni és kulturáltak a körülmények is.

Habár az elviselhetetlen kánikula már mögöttünk van, azért az előrejelzések szerint a hétvégén is bőven meleg idő lesz. A fővároson belüli uszodák és strandok borsos belépőit így a hónap végén sokan már nem tudják kigazdálkodni, nekik jó hír, hogy a főváros körül számos ingyenes csobbanási lehetőség van, csak tudni kell, hol keressük őket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közelmúltban elkészült értékelése szerint a minősített hazai szabadvízi fürdőhelyek 92 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást, míg a kifogásolt strandok száma 9-ről 6-ra csökkent az elmúlt évben. Jó tudni, hogy a természetes fürdővizek a koronavírus fertőzés szempontjából nem jelentenek kockázatot. Tapasztalatok szerint már a szennyvízből sem mutatható ki fertőzőképes vírusrészecske, a befogadó vizekben pedig a tisztított szennyvíz még tovább hígul.

A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon a balesetveszély is nagyobb, és nincs a helyszínen vízimentő, arról nem is beszélve, hogy súlyos bírságot is kiszabhatnak arra, aki tiltott helyen megy a vízbe.

Nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan strandok, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és az előírt vízvizsgálatokat sem végzik. Ezért strandolás előtt érdemes kijelölt fürdőhelyek listája mindenki számára hozzáférhető, ahogy azok éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálatának eredményei is.

A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes lehet. Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást. A szülők gyermekeiket a strandokon soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Ezek a legszebb Budapest közeli ingyenes strandok

A Duna főváros szakaszán jelenleg nincsen egyetlen engedélyezett természetes fürdőhely, illetve szabadstrand sem, de azért lehetséges mártózni a folyóban, igaz utazni kell hozzá egy keveset. Elsősorban északi irányba érdemes elindulni.

Dunakeszi szabadstrand

2017-nem nyitott meg hivatalosan a Dunakeszi szabadstrand ahol éttermek, mobil öltözők és kulturált játszótér is várja az érkezőket. A partszakasz hossza, ahol fürdeni lehet, 250 méter.

Gödi szabadstrand

Alsógödi szabadstrand Budapest központjától 25 km-re található. Az alsógödi Széchenyi csárda közelében lévő, bójákkal elkerített szabadstrand több évtizede működik. Kabinokkal, zuhanyzó, mosdó, játszótér, büfé is üzemel itt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Postás strand, Szentendre

Szintén rémesen közel esik Budapesthez Szentendre szabadstrandja. A talaja homokos, a víz gyorsan mélyül. A sportolni vágyókat futtball- és teniszpálya is várja.

Szigetcsépi szabadstrand

Ez a kicsi, de idilli környezetben fekvő strand a Ráckevei-Duna partján gyorsan mélyül, partja füves, homokos, árnyékos. Röpladba- és futballpályája, illetve játszótere is van. Csúcsforgalomban is max. 1,5 óra alatt ott lehet lenni.

Vadkacsa szabadstrand, Ráckeve

Listánkra felkerült még a ráckevei ingyenek fürdőhely, ahol a víz fokozatosan mélyül, talaja kavicsos, partja füves, sok árnyékkal. Bár az út tovább tarthat, mint az eddigi helyekre, mégis közelebb van, mint a Balaton, és feltehetően nyugodtabb, kevésbé zsúfolt.

Zebegényi szabadstrand

A Zebegényi szabadstrand a Duna kavicsos partján, idilli környezetben várja a természet szerelmeseit - írja a strand.hu a partszakaszról. Bár 60-70 kilométer közúton az út, még mindig le lehet jutni 1,5 óra alatt Budapestről. A strand használata ingyenes.

Velencei-tó

Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike, nagy előnye, hogy sokka közelebb van, vonattal és kocsival is pillanatok alatt ott lehetünk. Számos ingyenes strandot találhatunk Gárdonyban és Agárdon is.

Veresegyházi Tóstrand

A korábbi évekkel ellentétben, idén ingyenesen látogatható a Veresegyházi tóstrand, mely 1928 óta üzemel, igazi retro érzést nyújt a fürdőzőknek a honlapja szerint, ahol azt is írják, a fövenyt minden évben friss homokkal újítják meg – ez idén is megtörtént. A víz fokozatosan mélyül. A tóból bólyákkal lekerített részen lehet fürödni és ezen kívül egy tó-vízilabda pálya is fel van állítva, amit bárki használhat. A tó többi része a horgászoké és a kacsáké. Az utazási idő kocsival, tömegközlekedéssel is nagyjából egy óra forgalmas időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm