Young boy watching the sunset

Ha nincs ötlet a hétvégére: ezek a legszebb ingyenes strandok Budapest közelében

2021. június 25. 16:44

Az első nagy kánikulahullámon úgy tűnik, lassan túl vagyunk, de hosszú még a nyár. A Pénzcentrum összegyűjtötte azokat a legnépszerűbb helyeket, melyek közel vannak a fővároshoz, ingyenesek, mégsem tilos fürdeni és kulturáltak a körülmények is.

Habár az elviselhetetlen kánikula már mögöttünk van, azért az előrejelzések szerint a hétvégén is bőven meleg idő lesz. A fővároson belüli uszodák és strandok borsos belépőit így a hónap végén sokan már nem tudják kigazdálkodni, nekik jó hír, hogy a főváros körül számos ingyenes csobbanási lehetőség van, csak tudni kell, hol keressük őket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közelmúltban elkészült értékelése szerint a minősített hazai szabadvízi fürdőhelyek 92 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást, míg a kifogásolt strandok száma 9-ről 6-ra csökkent az elmúlt évben. Jó tudni, hogy a természetes fürdővizek a koronavírus fertőzés szempontjából nem jelentenek kockázatot. Tapasztalatok szerint már a szennyvízből sem mutatható ki fertőzőképes vírusrészecske, a befogadó vizekben pedig a tisztított szennyvíz még tovább hígul.

A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon a balesetveszély is nagyobb, és nincs a helyszínen vízimentő, arról nem is beszélve, hogy súlyos bírságot is kiszabhatnak arra, aki tiltott helyen megy a vízbe.

Nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan strandok, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és az előírt vízvizsgálatokat sem végzik. Ezért strandolás előtt érdemes kijelölt fürdőhelyek listája mindenki számára hozzáférhető, ahogy azok éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálatának eredményei is.

A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes lehet. Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást. A szülők gyermekeiket a strandokon soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Ezek a legszebb Budapest közeli ingyenes strandok

A Duna főváros szakaszán jelenleg nincsen egyetlen engedélyezett természetes fürdőhely, illetve szabadstrand sem, de azért lehetséges mártózni a folyóban, igaz utazni kell hozzá egy keveset. Elsősorban északi irányba érdemes elindulni.

Dunakeszi szabadstrand

2017-nem nyitott meg hivatalosan a Dunakeszi szabadstrand ahol éttermek, mobil öltözők és kulturált játszótér is várja az érkezőket. A partszakasz hossza, ahol fürdeni lehet, 250 méter.

Gödi szabadstrand

Alsógödi szabadstrand Budapest központjától 25 km-re található. Az alsógödi Széchenyi csárda közelében lévő, bójákkal elkerített szabadstrand több évtizede működik. Kabinokkal, zuhanyzó, mosdó, játszótér, büfé is üzemel itt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Postás strand, Szentendre

Szintén rémesen közel esik Budapesthez Szentendre szabadstrandja. A talaja homokos, a víz gyorsan mélyül. A sportolni vágyókat futtball- és teniszpálya is várja.

Szigetcsépi szabadstrand

Ez a kicsi, de idilli környezetben fekvő strand a Ráckevei-Duna partján gyorsan mélyül, partja füves, homokos, árnyékos. Röpladba- és futballpályája, illetve játszótere is van. Csúcsforgalomban is max. 1,5 óra alatt ott lehet lenni.

Vadkacsa szabadstrand, Ráckeve

Listánkra felkerült még a ráckevei ingyenek fürdőhely, ahol a víz fokozatosan mélyül, talaja kavicsos, partja füves, sok árnyékkal. Bár az út tovább tarthat, mint az eddigi helyekre, mégis közelebb van, mint a Balaton, és feltehetően nyugodtabb, kevésbé zsúfolt.

Zebegényi szabadstrand

A Zebegényi szabadstrand a Duna kavicsos partján, idilli környezetben várja a természet szerelmeseit - írja a strand.hu a partszakaszról. Bár 60-70 kilométer közúton az út, még mindig le lehet jutni 1,5 óra alatt Budapestről. A strand használata ingyenes.

Velencei-tó

Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike, nagy előnye, hogy sokka közelebb van, vonattal és kocsival is pillanatok alatt ott lehetünk. Számos ingyenes strandot találhatunk Gárdonyban és Agárdon is.

Veresegyházi Tóstrand

A korábbi évekkel ellentétben, idén ingyenesen látogatható a Veresegyházi tóstrand, mely 1928 óta üzemel, igazi retro érzést nyújt a fürdőzőknek a honlapja szerint, ahol azt is írják, a fövenyt minden évben friss homokkal újítják meg – ez idén is megtörtént. A víz fokozatosan mélyül. A tóból bólyákkal lekerített részen lehet fürödni és ezen kívül egy tó-vízilabda pálya is fel van állítva, amit bárki használhat. A tó többi része a horgászoké és a kacsáké. Az utazási idő kocsival, tömegközlekedéssel is nagyjából egy óra forgalmas időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24