Gigabírság szedi áldozatait a kánikulában: sokan nem is sejtik, hogy ez tilos

Gigabírság szedi áldozatait a kánikulában: sokan nem is sejtik, hogy ez tilos

2019. június 19. 13:58

Bődületes forróság tarolta le Magyarország, és hol van még a vége. Nem csoda, hogy a magyar családok fejvesztve menekülnek a Balatonhoz, a Velencei-tóhoz vagy bármi más vízpartra. A nem megfelelően kiválasztott fürdőzőhely azonban amellett, hogy veszélyes lehet komoly bírságot is vonhat maga után, ami egy csapásra rémálommá változtathatja az egész nyaralást.

Az OMSZ heti előrejelzése szerint a hét minden napján 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet Magyarországon. Nem csoda, hogy ilyen kegyetlen melegben az emberek semmire sem vágynak jobban, minthogy vízparton hűsölhessenek, lubickoljanak. Igen, ám, csakhogy bármennyire is csábító egy hely, egyáltalán nem biztos, hogy ott szabályos is fürdőzni.  Sőt!

Az oké persze, hogy ha eleged van a klóros medencevízből, na meg abból is, hogy a strandok elég drágák, így inkább választod a szabadstrandokat. Csakhogy nem lehet mindenhol szabályosan fürdeni. Aki pedig tiltott helyen csobban, az szabálysértést követ el. 

Helyszíni bírságot kiszabhat rendőr, közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, és még a halászati őr is, ennek mértéke 5 és 50 ezer forint között bármennyi lehet. Viszont ha hat hónapon belül ismét elkapnak minket, hogy a tilosban fürdünk, akkor 70 ezer forintra is megbüntethetnek. Ám,

ha fel is jelentik a szabálysértőt, akkor akár 150 ezer forintra is megbüntethetik.

Strand akad bőven

Magyarországon több mint 200 kijelölt természetes fürdőhely üzemel, ennek ugyan több mint a fele a Balatonon, ám egészen biztosan lakóhelyünk környékén is találunk megfelelő kijelölt fürdőzési lehetőségeket. Az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársai minden szezon elején, és utána havonta is ellenőrzik a strandok minőségét. Idén a 233 természetes fürdővíz 79 százaléka kiváló, 13 százaléka jó, 5 százaléka tűrhető minősítést kapott. Kifogásolt kategóriába mindössze nyolc fürdőhely esett, többségében tiszai fürdőhelyek.

Fontos tudni, hogy a kijelölt fürdőhely határát a parton táblával, a vízben bójákkal jelölik - a kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett 60x30 centiméter méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A fürdés tilalmát, illetve a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket FÜRÖDNI TILOS! táblával jelzik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bármennyire népszerű is a fürdőzők körében, tilos fürdeni az Omszki-tóban, és a Duna teljes budapesti szakaszán. Emellett az ország számos pontján, például Gyékényesen folyamatosan gondot jelent az illegális strandolás a helyiek áltak csak "Kotró"-nak nevezett bányatóban, és a közeli Bélavári bányatóba sem szabad bemerészkedni.

Szegeden a Tisza mentén is sok az illegális partszakasz: itt elsősorban a hajózható helyeken tilos a vízbe menni. Szegeden a Sárga, a Foka és a Lapos területe számít tiltottnak- a Szegedma.hu információi szerint. A Keleti-főcsatornán sincsenek kijelölt fürdőhelyek, ahogy a Hortobágy, a Berettyó és a Körös partjain sem. Szintén tiltott a pécsváradi Dombay-tó.

Fürdésnek számít az is, ha a vízbe csupán térdig, illetve felfújható matraccal, játékcsónakkal vagy vizibiciklivel megyünk be, ez ne feledjük.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?