35 °C Budapest
Kõvágóörs, 2020. augusztus 2.M40-es dízelmozdonyok továbbítják a Tekergõ nevû személyvonatot a Kõvágóörshöz tartozó Pálköve közelében, elõtérben a strand a MÁV nosztalgia-hétvégéjén 2020. augusztus 2-án.MTI/Máthé Zoltán

Brutál áremelkedést hozhat a nagy nyitás: erre jobb, ha felkészülsz

2021. április 26. 11:04

Abban a pillanatban, amelyikben a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe: többek között újra kinyithatnak a szállodák. A nyitástól számítva a valaha volt legerősebb időszaka jöhet a belföldi turizmusnak, a szakértő szerint a legnépszerűbb belföldi úti cél kétségkívül idén is a Balaton lesz. Ugyanakkor Budapest előtt új lehetőség áll: a külföldi vendégkör hiánya teret nyithat a belföldi vendégek számára.

A kormányzati tájékoztatás hétfő reggeli közlése szerint amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezen intézkedések jelentős része védettséghez, azaz védettségi igazolványhoz kötött.

Az új szabályok közt megtalálható, hogy  a védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik. Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. A november óta zárva tartó szállodák tehát fellélegezhetnek, de nagy kérdés, hogy  vajon milyen szezonra számíthatnak?

A belföldi turizmus előtt kiváló lehetőség áll, ugyanis már lesznek védettséggel rendelkező külföldi vendégek, de még sokan lesznek a magyar utazók közül, akik idén itthon maradnak. A hosszan tartó bezártság után óriási lesz az utazási kedv, a megtakarításaikat felhalmozó magyarok pedig hajlandóak lesznek többet is költeni a belföldi utazásuk során. A nyitástól számítva a valaha volt legerősebb időszaka jöhet a belföldi turizmusnak, az itthon elköltött pénz pedig a gazdaság újraindításához is nagy segítséget fog nyújtani

 – mondta el a Pénzcentrumnak Belán Miklóst szakértő, az Everguest turisztikai startup alapítója, majd hozzátette, tavaly ugyan egy kicsit később nyithattak újra a szállodák ugyanakkor a helyzet hasonló volt. Budapest előtt új lehetőség áll, ugyanis az idei évben a külföldi vendégkör hiánya teret nyithat a belföldi vendégek számára. Ehhez azonban Budapestnek vonzó rendezvényekkel és programokkal kell előrukkolnia, a vendéglátó kínálatnak pedig adaptívan kell kezelnie a változó keresletet. A legnépszerűbb belföldi úti cél idén is a Balaton lesz.

Árrobanás 2021

A tavalyi árrobbanás után a legégetőbb kérdés persze mindenki számára az, hogy milyen mértékű lesz az áremelkedés. Belán Miklós szerint nagy:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az áremelkedés mértéke meghaladhatja a tavalyit, ugyanis a rapid módon változó munkaerőpiac és a drasztikusan növekedő beszerzési árak áremelésre kényszerítik a szolgáltatókat. A megtakarításaikat halmozó megnövekedett belföldi vendégkör pedig kínálati oldalról járul hozzá az áremelkedéshez.

De ki fog dolgozni?

A válság megjelenése előtt is óriási kihívást jelentett a szakképzett munkaerő hiánya. A koronavírus ráadásul teljesen felforgatta a turisztikai munkaerőpiacot, melynek visszarendeződése nem fog rövidtávon megoldódni. Ugyanakkor azok a szolgáltatók, amelyek fent tudták tartani csapatukat, most óriási előnyre tehetnek szert azokkal a vállalatokkal szemben, akiknek hirtelen kell munkavállalókat toborozni.

A pályaelhagyók visszavonzása mellett teret kell nyitni új közönség megszólításához is, amit a turisztikai és vendéglátószektor mint munkáltatói közeg megismertetésével és népszerűsítésével lehet megtenni. Az edukáció digitalizálása is katalizátorként hathat erre a folyamatra, ebben már látszódik érdemi mozgás a piacon. A robotizáció megindulásával pedig hosszútávon a vendéglátás és a turizmus munkaerőpiacának teljeskörű szerkezeti változására kell számítani – véli a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?