20 °C Budapest
Kõvágóörs, 2020. augusztus 2.M40-es dízelmozdonyok továbbítják a Tekergõ nevû személyvonatot a Kõvágóörshöz tartozó Pálköve közelében, elõtérben a strand a MÁV nosztalgia-hétvégéjén 2020. augusztus 2-án.MTI/Máthé Zoltán

Brutál áremelkedést hozhat a nagy nyitás: erre jobb, ha felkészülsz

2021. április 26. 11:04

Abban a pillanatban, amelyikben a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe: többek között újra kinyithatnak a szállodák. A nyitástól számítva a valaha volt legerősebb időszaka jöhet a belföldi turizmusnak, a szakértő szerint a legnépszerűbb belföldi úti cél kétségkívül idén is a Balaton lesz. Ugyanakkor Budapest előtt új lehetőség áll: a külföldi vendégkör hiánya teret nyithat a belföldi vendégek számára.

A kormányzati tájékoztatás hétfő reggeli közlése szerint amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezen intézkedések jelentős része védettséghez, azaz védettségi igazolványhoz kötött.

Az új szabályok közt megtalálható, hogy  a védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik. Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. A november óta zárva tartó szállodák tehát fellélegezhetnek, de nagy kérdés, hogy  vajon milyen szezonra számíthatnak?

A belföldi turizmus előtt kiváló lehetőség áll, ugyanis már lesznek védettséggel rendelkező külföldi vendégek, de még sokan lesznek a magyar utazók közül, akik idén itthon maradnak. A hosszan tartó bezártság után óriási lesz az utazási kedv, a megtakarításaikat felhalmozó magyarok pedig hajlandóak lesznek többet is költeni a belföldi utazásuk során. A nyitástól számítva a valaha volt legerősebb időszaka jöhet a belföldi turizmusnak, az itthon elköltött pénz pedig a gazdaság újraindításához is nagy segítséget fog nyújtani

 – mondta el a Pénzcentrumnak Belán Miklóst szakértő, az Everguest turisztikai startup alapítója, majd hozzátette, tavaly ugyan egy kicsit később nyithattak újra a szállodák ugyanakkor a helyzet hasonló volt. Budapest előtt új lehetőség áll, ugyanis az idei évben a külföldi vendégkör hiánya teret nyithat a belföldi vendégek számára. Ehhez azonban Budapestnek vonzó rendezvényekkel és programokkal kell előrukkolnia, a vendéglátó kínálatnak pedig adaptívan kell kezelnie a változó keresletet. A legnépszerűbb belföldi úti cél idén is a Balaton lesz.

Árrobanás 2021

A tavalyi árrobbanás után a legégetőbb kérdés persze mindenki számára az, hogy milyen mértékű lesz az áremelkedés. Belán Miklós szerint nagy:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áremelkedés mértéke meghaladhatja a tavalyit, ugyanis a rapid módon változó munkaerőpiac és a drasztikusan növekedő beszerzési árak áremelésre kényszerítik a szolgáltatókat. A megtakarításaikat halmozó megnövekedett belföldi vendégkör pedig kínálati oldalról járul hozzá az áremelkedéshez.

De ki fog dolgozni?

A válság megjelenése előtt is óriási kihívást jelentett a szakképzett munkaerő hiánya. A koronavírus ráadásul teljesen felforgatta a turisztikai munkaerőpiacot, melynek visszarendeződése nem fog rövidtávon megoldódni. Ugyanakkor azok a szolgáltatók, amelyek fent tudták tartani csapatukat, most óriási előnyre tehetnek szert azokkal a vállalatokkal szemben, akiknek hirtelen kell munkavállalókat toborozni.

A pályaelhagyók visszavonzása mellett teret kell nyitni új közönség megszólításához is, amit a turisztikai és vendéglátószektor mint munkáltatói közeg megismertetésével és népszerűsítésével lehet megtenni. Az edukáció digitalizálása is katalizátorként hathat erre a folyamatra, ebben már látszódik érdemi mozgás a piacon. A robotizáció megindulásával pedig hosszútávon a vendéglátás és a turizmus munkaerőpiacának teljeskörű szerkezeti változására kell számítani – véli a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM