12 °C Budapest

Autóval jársz? Így változott a szabálysértési bírságolás

Pénzcentrum
2012. április 18. 18:35

Szigorodott a közlekedőket érintő szabálysértési bírságolás gyakorlata. A rendőrök nem mérlegelhetnek, fix összegű bírságot kell kiszabniuk a vétkesekre. Major Róbert rendőr alezredes szerint nem a büntetés mértéke, hanem annak elkerülhetetlensége miatt lehet remélni a közlekedésbiztonság javulását.

Április 15-től, vagyis vasárnaptól lépett hatályba az új szabálysértési törvény. A hozzá tartozó kormányrendeletben pontosan meghatározzák, mely közlekedési szabálysértést mekkora pénzbírsággal kell büntetni.

Nem ajánlott például túllépni a megengedett sebességet, mert a helyszíni bírság elérheti a 60 ezer forintot, sőt, az is fizethet, aki a sebességmérő rendőrre villogással hívja fel autóstársai figyelmét - mondta Zách Dániel, a Totalcar autósmagazin szakújságírója a portálon megjelent írás alapján.

Jelentősen csökkent a rendőrség mérlegelési lehetősége, mert az egyes közlekedési szabálysértések esetén a kormány - a pénzbírság legalacsonyabb és legmagasabb mértéke (5 ezertől 150 ezer forintig, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 300 000 forint) között - rendelettel állapította meg a pénzbírság kötelező mértékét.

Akit például rajtakapnak, hogy nem adja meg az elsőbbséget, szabálytalanul előz, vagy tiltott helyen fordul meg, fixen 15 ezer forint helyszíni bírságra számíthat. Az alkalmazható szankciók közt még mindig ott vannak a legenyhébbek, így a figyelmeztetés. Ez akkor jöhet szóba, ha a szabálysértés az elkövetés körülményeire való tekintettel csekély súlyú, és ettől az intézkedéstől kellő "visszatartó hatás várható".

Elvileg továbbra is létezik az ötezer forintos legalacsonyabb pénzbírság, de a leggyakoribb közlekedési szabálysértések esetén kötelezően fix összegekkel kell számolnia a rendőrnek. A vétkes még így is jobban jár, mintha lefolytatják vele szemben a szabálysértési eljárást, mert a pénzbírság sok esetben a helyszíni bírság kétszerese.

Bizonyos esetekben, vagy ismételt szabálysértés esetén akár elzárással is büntethetik az autóst, amellett, hogy az eddigiekhez hasonlóan elvehetik a jogosítványát. Akinek tehát nincs pénze kifizetni a bírságot, önként vállalhat közérdekű munkát. Ötezer forintnyi bírság mintegy hat óra munkát jelent. Aki a rendelkezésére álló 30 napos határidőn belül nem fizet, azt egyszerűen le is csukhatják, és ugyanerre számíthat, aki kiemelt szabálysértést követ el, például ittasan vezet.

Fizetni a rendőr által kiállított bizonylat ellenében, csekken és már bankkártyával is lehet, mivel kártyaolvasóval is felszerelik az egyenruhásokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Közbiztonsági tanszékvezetője az InfoRádiónak cáfolta, hogy a törvény célja a pénzbehajtás lenne.

Major Róbert rendőr alezredes állítja, hogy nem a büntetés mértéke, hanem annak elkerülhetetlensége miatt lehet remélni a közlekedésbiztonság javulását a szabálysértési törvény hatályba lépett szigorodásától. Hozzátette. 2008-tól, vagyis az objektív felelősség bevezetésétől csökkent a balesetben elhunytak száma, és jó lenne folytatni ezt a tendenciát.

Abban nem lesz változás, hogy a helyszíni bírságot akkor kell megfizetni, ha a járművezető a helyszínen a felelősségét elismeri. Ha ezt nem teszi meg, akkor elindul a szabálysértési eljárás, ami során bármilyen bizonyítékot bemutathat. A tanszékvezető azt aggályosnak tartja, hogy a szabálysértési eljárásban is kötelező, fix összegű szabálysértési bírságok szerepelnek, ami a helyszíni bírság kétszerese.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm