1 °C Budapest

Autóval jársz? Így változott a szabálysértési bírságolás

Pénzcentrum
2012. április 18. 18:35

Szigorodott a közlekedőket érintő szabálysértési bírságolás gyakorlata. A rendőrök nem mérlegelhetnek, fix összegű bírságot kell kiszabniuk a vétkesekre. Major Róbert rendőr alezredes szerint nem a büntetés mértéke, hanem annak elkerülhetetlensége miatt lehet remélni a közlekedésbiztonság javulását.

Április 15-től, vagyis vasárnaptól lépett hatályba az új szabálysértési törvény. A hozzá tartozó kormányrendeletben pontosan meghatározzák, mely közlekedési szabálysértést mekkora pénzbírsággal kell büntetni.

Nem ajánlott például túllépni a megengedett sebességet, mert a helyszíni bírság elérheti a 60 ezer forintot, sőt, az is fizethet, aki a sebességmérő rendőrre villogással hívja fel autóstársai figyelmét - mondta Zách Dániel, a Totalcar autósmagazin szakújságírója a portálon megjelent írás alapján.

Jelentősen csökkent a rendőrség mérlegelési lehetősége, mert az egyes közlekedési szabálysértések esetén a kormány - a pénzbírság legalacsonyabb és legmagasabb mértéke (5 ezertől 150 ezer forintig, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 300 000 forint) között - rendelettel állapította meg a pénzbírság kötelező mértékét.

Akit például rajtakapnak, hogy nem adja meg az elsőbbséget, szabálytalanul előz, vagy tiltott helyen fordul meg, fixen 15 ezer forint helyszíni bírságra számíthat. Az alkalmazható szankciók közt még mindig ott vannak a legenyhébbek, így a figyelmeztetés. Ez akkor jöhet szóba, ha a szabálysértés az elkövetés körülményeire való tekintettel csekély súlyú, és ettől az intézkedéstől kellő "visszatartó hatás várható".

Elvileg továbbra is létezik az ötezer forintos legalacsonyabb pénzbírság, de a leggyakoribb közlekedési szabálysértések esetén kötelezően fix összegekkel kell számolnia a rendőrnek. A vétkes még így is jobban jár, mintha lefolytatják vele szemben a szabálysértési eljárást, mert a pénzbírság sok esetben a helyszíni bírság kétszerese.

Bizonyos esetekben, vagy ismételt szabálysértés esetén akár elzárással is büntethetik az autóst, amellett, hogy az eddigiekhez hasonlóan elvehetik a jogosítványát. Akinek tehát nincs pénze kifizetni a bírságot, önként vállalhat közérdekű munkát. Ötezer forintnyi bírság mintegy hat óra munkát jelent. Aki a rendelkezésére álló 30 napos határidőn belül nem fizet, azt egyszerűen le is csukhatják, és ugyanerre számíthat, aki kiemelt szabálysértést követ el, például ittasan vezet.

Fizetni a rendőr által kiállított bizonylat ellenében, csekken és már bankkártyával is lehet, mivel kártyaolvasóval is felszerelik az egyenruhásokat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Közbiztonsági tanszékvezetője az InfoRádiónak cáfolta, hogy a törvény célja a pénzbehajtás lenne.

Major Róbert rendőr alezredes állítja, hogy nem a büntetés mértéke, hanem annak elkerülhetetlensége miatt lehet remélni a közlekedésbiztonság javulását a szabálysértési törvény hatályba lépett szigorodásától. Hozzátette. 2008-tól, vagyis az objektív felelősség bevezetésétől csökkent a balesetben elhunytak száma, és jó lenne folytatni ezt a tendenciát.

Abban nem lesz változás, hogy a helyszíni bírságot akkor kell megfizetni, ha a járművezető a helyszínen a felelősségét elismeri. Ha ezt nem teszi meg, akkor elindul a szabálysértési eljárás, ami során bármilyen bizonyítékot bemutathat. A tanszékvezető azt aggályosnak tartja, hogy a szabálysértési eljárásban is kötelező, fix összegű szabálysértési bírságok szerepelnek, ami a helyszíni bírság kétszerese.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?