20 °C Budapest

Kötelező biztosítás: ki jár pórul a végén?

Pénzcentrum
2011. október 13. 13:03

Egyre nagyobb a káosz és a bizonytalanság a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) kapcsolatban, a szolgáltatók ugyanis nem tudják, pontosan milyen mértékű baleseti adó terheli majd őket, s ez hogyan befolyásolja a díjakat - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.

Az előző kötelező-időszakhoz képest számtalan nyilvántartási és igazolási újdonságot vezettek be a szolgáltatók - hívja fel a figyelmet a változásokra Németh Péter, a huszonöt biztosítóval szerződött CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. online üzletág és PR kommunikációs vezetője. Fontos változás, hogy megszűnt a papíralapú bónuszigazolás, ami akár a kedvezmény elvesztéséhez vezethet, A0 kategóriába való visszaminősítést is eredményezhet. A biztosítóknak elektronikus nyilvántartásban kell ellenőrizniük az ügyfelek adatait. Az alkuszcég tapasztalatai szerint a rendszerben akár több százezer hiba is lehet.

A régióban a magyar átlagdíjak
a legalacsonyabbak
Magyarországon a legalacsonyabbak a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíjak Kelet-Közép Európában - áll a Genertel felmérésében. Az MTI tudósítása szerint az összeállításból kiderül: az éves kgfb-átlagdíj Magyarországon 24 ezer, Lengyelországban 30 ezer, Romániában 31 ezer, Bulgáriában 34 ezer, Szlovákiában 40 ezer, Horvátországban 57 ezer, Szlovéniában pdig 61 ezer forint. A felmérés szerint a magyarországi kötések több mint fele az interneten születik. A környező országok ettől lényegesen eltérő képet mutatnak: a lengyel, román, bolgár, szlovák, szlovén és horvát piacon a biztosítók az év bármelyik napján változtathatják tarifáikat és szinte kivétel nélkül mindenhol elenyésző az online alkuszi kötések aránya.


Ha a bediktált bónuszkategória nem egyezik a nyilvántartással, akkor az ügyfél hiába lobogtatja a korábbi papírját, a szolgáltató nem fogadja azt el. Az ügyfélnek 60 napja van arra, hogy végigjárja az adatjavítás hosszas procedúráját. Ha kicsúszik a határidőből, akkor a biztosító kizárja őt a kedvezményből. A tavalyi tarifát alapul véve így akár 8-10 ezer forinttal is drágulhat a kötelező díja - hivatkozik Németh egy, a napokban tartott biztosítási alkusz konferencián elhangzottakra.

A biztosítók egymás elektronikus nyilvántartásából nem kérhetnek le adatokat, így nem tudhatják, hogy a konkurenciától átpártolt ügyfélnek milyen besorolása volt. Az alkuszok viszont minden velük szerződött biztosító rendszerében "kutakodhatnak". Ezért azok, akik rajtuk keresztül váltanak szolgáltatót, nem veszítik el a kedvezményüket, mert a közvetítő "átszerződéskor" is igazolja annak meglétét, s kijavíthatja a nyilvántartási hibákat is.

Pórul járhat az is, aki elhamarkodja a szerződést, s az első jónak tűnő ajánlatot elfogadja. Megszűnik ugyanis az a gyakorlat, hogy a kampányidőszakban több szolgáltatóval is lehet szerződni, de a végén csak az egyiknek, a legjobb ajánlatot tevőnek kell fizetni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Németh felhívja a figyelmet arra is, hogy a konkurenciaharcban a szolgáltatók sokféle kiegészítő ajánlattal és "termékkel" kecsegtetik az ügyfeleket. A "mézesmadzagok" között számtalan csábító ajánlat lesz, de érdemes ezeket is szakértőkkel összehasonlíttatni, s csak komoly megfontolás után dönteni, különösen akkor, ha átszerződés a tét.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?