16 °C Budapest

Kötelező biztosítás: ki jár pórul a végén?

Pénzcentrum
2011. október 13. 13:03

Egyre nagyobb a káosz és a bizonytalanság a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) kapcsolatban, a szolgáltatók ugyanis nem tudják, pontosan milyen mértékű baleseti adó terheli majd őket, s ez hogyan befolyásolja a díjakat - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.

Az előző kötelező-időszakhoz képest számtalan nyilvántartási és igazolási újdonságot vezettek be a szolgáltatók - hívja fel a figyelmet a változásokra Németh Péter, a huszonöt biztosítóval szerződött CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. online üzletág és PR kommunikációs vezetője. Fontos változás, hogy megszűnt a papíralapú bónuszigazolás, ami akár a kedvezmény elvesztéséhez vezethet, A0 kategóriába való visszaminősítést is eredményezhet. A biztosítóknak elektronikus nyilvántartásban kell ellenőrizniük az ügyfelek adatait. Az alkuszcég tapasztalatai szerint a rendszerben akár több százezer hiba is lehet.

A régióban a magyar átlagdíjak
a legalacsonyabbak
Magyarországon a legalacsonyabbak a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíjak Kelet-Közép Európában - áll a Genertel felmérésében. Az MTI tudósítása szerint az összeállításból kiderül: az éves kgfb-átlagdíj Magyarországon 24 ezer, Lengyelországban 30 ezer, Romániában 31 ezer, Bulgáriában 34 ezer, Szlovákiában 40 ezer, Horvátországban 57 ezer, Szlovéniában pdig 61 ezer forint. A felmérés szerint a magyarországi kötések több mint fele az interneten születik. A környező országok ettől lényegesen eltérő képet mutatnak: a lengyel, román, bolgár, szlovák, szlovén és horvát piacon a biztosítók az év bármelyik napján változtathatják tarifáikat és szinte kivétel nélkül mindenhol elenyésző az online alkuszi kötések aránya.


Ha a bediktált bónuszkategória nem egyezik a nyilvántartással, akkor az ügyfél hiába lobogtatja a korábbi papírját, a szolgáltató nem fogadja azt el. Az ügyfélnek 60 napja van arra, hogy végigjárja az adatjavítás hosszas procedúráját. Ha kicsúszik a határidőből, akkor a biztosító kizárja őt a kedvezményből. A tavalyi tarifát alapul véve így akár 8-10 ezer forinttal is drágulhat a kötelező díja - hivatkozik Németh egy, a napokban tartott biztosítási alkusz konferencián elhangzottakra.

A biztosítók egymás elektronikus nyilvántartásából nem kérhetnek le adatokat, így nem tudhatják, hogy a konkurenciától átpártolt ügyfélnek milyen besorolása volt. Az alkuszok viszont minden velük szerződött biztosító rendszerében "kutakodhatnak". Ezért azok, akik rajtuk keresztül váltanak szolgáltatót, nem veszítik el a kedvezményüket, mert a közvetítő "átszerződéskor" is igazolja annak meglétét, s kijavíthatja a nyilvántartási hibákat is.

Pórul járhat az is, aki elhamarkodja a szerződést, s az első jónak tűnő ajánlatot elfogadja. Megszűnik ugyanis az a gyakorlat, hogy a kampányidőszakban több szolgáltatóval is lehet szerződni, de a végén csak az egyiknek, a legjobb ajánlatot tevőnek kell fizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Németh felhívja a figyelmet arra is, hogy a konkurenciaharcban a szolgáltatók sokféle kiegészítő ajánlattal és "termékkel" kecsegtetik az ügyfeleket. A "mézesmadzagok" között számtalan csábító ajánlat lesz, de érdemes ezeket is szakértőkkel összehasonlíttatni, s csak komoly megfontolás után dönteni, különösen akkor, ha átszerződés a tét.

 

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM