18 °C Budapest

Idén is jó minőségű a Balaton vize - augusztusban is irány a strand!

2010. augusztus 11. 12:02

Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának (RMI) elküldött legfrissebb tájékoztatása szerint 2010 nyarán a Balaton vizének mennyisége bőséges, minősége jó, megfelel a turizmus elvárásainak.

Az átlagost többszörösen meghaladó csapadékmennyiség miatt - a folyamatos apasztó vízeresztés ellenére - a tó vízállása május 22-én elérte a 125 cm-t (2010. évi maximum). Június végére sikerült a vízszintet a megengedhető felső határra (110 cm) csökkenteni, ezért a siófoki zsilipet lezárták. Jelenleg a tó vízszintje az előző évek hasonló szintjét jóval meghaladva 108 cm.

Augusztusban számos újdonság, és megannyi vízparti program várja a Balatonra, a strandokra érkező turistákat.

Játszóterek sokasága épült vagy újult meg - gondoskodva a legkisebbek szórakozásáról, a gyermekek emellett számos helyen kézműves sátorban rajzolhatnak, festhetnek vagy miniolimpiákon mérhetik össze ügyességüket, sőt kalandos kincskeresésébe is benevezhetnek. Strandanimáció várja a családokat többek között Gyenesdiáson, Zamárdiban és Balatonföldváron. A felnőttek számára kibővültek az aktív lehetőségek.

Ha a strandolást sportolással is szeretnénk összekötni, erre kiváló alkalom és hely lehet a Mozdulj Balaton eseménysorozat, amelynek során a részt vevő strandokon egész héten kipróbálhatják magukat a streetball, strandröplabda, kispályás foci, vagy a vízi sportok iránt érdeklődők. 34 Balaton-parti település 40 strandja várja a "Mozdulj Balaton"-hoz csatlakozó strandolókat! A döntőre Vonyarcvashegyen augusztus 21-én kerül sor.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Végül, de nem utolsós sorban, ha az időjárás is kegyes lesz a szervezőkhöz, augusztus 28-án rendezhetik meg az idei Balaton-átúszást!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?