18 °C Budapest

Virágoznak az illegális autóbontók

Pénzcentrum
2010. július 21. 09:47

A legálisan működő autóbontók egyik legnagyobb problémája, hogy az országot valósággal ellepik a törvénytelenül működő telephelyek. Egy engedéllyel működő autóbontóra négy illegális szereplő jut a piacon - írja a Világgazdaság.

Mintegy ezer illegálisan működő autóbontó és hulladékkezelő vállalkozás működhet Magyarországon, míg a törvényi előírásokat teljesítő versenytársakból csupán körülbelül 260 van. Sokan viszik a feketebontókba leselejtezésre szánt járműveiket. A hulladékkezelési, adófizetési és egyéb előírások betartása nélkül működő cégek ugyanis jóval alacsonyabb költségen tudnak működni, így magasabb árat tudnak adni a roncsokért.

Míg egy legális bontóban mindössze 15-22 forintot fizetnek egy roncsautó minden kilogrammja után, addig egy törvénytelenül működő bontóban ennek akár a kétszeresét, 25-40 forintot is kínálnak a guruló hulladékért kilójáért cserébe.

Az illegális bontók tevékenysége miatt Magyarország azt az uniós előírást sem tudja teljesíteni, mely szerint a forgalomból kivont járművek (látható) újrahasznosítási arányának el kell érnie a 85%-ot.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?