27 °C Budapest

Lobbiznak a szállodások: adókedvezményt szeretnének!

Pénzcentrum
2010. március 23. 09:17

Nagy bajban van a hazai szállodaipar, ezért a Magyar Szállodaszövetség már áfa csökkentésért és az üdülési csekkek adóztatásának eltörléséért kezdett el lobbizni a parlamenti pártoknál - írja a Népszabadság.

Idén év elejére ugyan a korábbi forgalomzuhanás stagnálásba váltott, azonban az erősödő forint miatti árfolyamveszteség tovább rontott a szállodák eredményein.

A Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint elsősorban a budapesti turizmust kell fejleszteni, hiszen anélkül a vidéki helyzet sem javulhat. A lobbianyag készítői szerint mintegy 500 millió forintot kellene költeni város promócióra, amit 3 milliárd forintos forgalmat generálhatna.

Az üdülési csekkek megadóztatása is öncélú lehet, mivel a csekkes vendégekből élő vidéki hotelek vesztesége hamarosan meghaladhatja a csekkeladásból származó adóbevételt.

Szintén sokat javítana a budapesti szállodák helyzetén, ha 18 százalékos áfakulcsot 10 százalékra csökkentenék, ami nagyjából az uniós átlagnak felel meg. Jelenleg rengeteg hotel egyensúlyoz csőd közelben, akik a hitelezők türelmében bíznak. Szerencsére a bankoknak nem érdeke a szállodák bezárása, ezért gyakran a tulajdonos bérlőkén üzemeltetheti tovább a hotelt, hogy legalább valamennyi bevételhez jusson.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szövetség elnöke szerint a kilábaláshoz három éven belül 7-9 százalékpontos forgalomnövekedés, vagyis átlagosan legalább félházas működés kellene. A jelenlegi adórendszer megváltoztatása nélkül azonban erre aligha van esély.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?