-1 °C Budapest

900 milliónyi uniós pénz az új elkerülőben

Pénzcentrum
2009. december 16. 14:32

Elkészült a Baja várost elkerülő út következő üteme, és a mai napon átadásra került a forgalomnak. A fejlesztés az 51. és 55. számú főutak Baja várost elkerülő szakaszainak három ütemre bontott megvalósításának második része.

A Bács-Kiskun megye Duna menti észak-déli tengelyét alkotó 51.sz. főút, valamint a déli régiók között kapcsolatot teremető 55.sz. főút is a több mint 37 ezer lakosú Baja központján haladt keresztül. A projekt az 51.sz. és 55.sz. főutak Baja várost elkerülő szakaszai (511.sz. és 551.sz. főutak) három ütemre bontott megvalósításának második része. A korábban elkészült I/A. és I/B. ütemhez csatlakozva, a projekt megvalósításával az 51.sz. főút észak-kelet viszonylatú forgalma a lakott területeket teljesen elkerüli, jelentősen csökkentve ezzel a Baja belterületét és belvárosát érő környezeti ártalmakat és növelve a forgalombiztonságot.

A nyomvonal a város belterületét elkerülve, de annak közelében halad, két csomópontot tartalmaz (51. sz. főúti körforgalmú csomópont és a Mártonszállási úti egyszerű balra kanyarodó sávos csomópont). A közel 3 km-es út megvalósulásával a két főút közötti észak-kelet irányú forgalom a lakott területeket teljeséggel elkerüli. Ezáltal csökkenthető a Baja várost ért környezetszennyezés, hozzájárulva a lakosok jobb közérzetéhez. Az útépítéssel elzárt, döntően mezőgazdasági művelésű területek megközelítésére párhuzamos, megerősített földutak készülnek.

A 1,2 milliárd forintos beruházás az Európai Unió több mint 900 millió forintos támogatásával valósult meg a Közlekedés Operatív Program keretében - tájékoztatott az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem