6 °C Budapest

Árulkodó autók - A hivalkodás ma már nem menő

2009. október 7. 18:02

Családosnak Toyota, informatikusnak Honda dukál, a Chevrolet vevőinek 13%-a pedig még sohasem szörfölt a neten - derül ki egy friss amerikai tanulmányból. Emellett azt is megtudhatjuk belőle, hogy a válság miatt a gazdagok inkább kerülik a feltűnést az autóválasztás során.

Sok mindent elárulhat az autónk rólunk, és mint annyi mindenre az Egyesült Államokban arra is van felmérés, hogy az egyes márkák vásárlói milyen iskolai végzettséggel, számítástechnikai ismeretekkel, és mekkora jövedelemmel rendelkeznek. Egy kaliforniai piackutató cég, a Strategic Vision egy minap kiadott tanulmányában a különböző autómárkák vásárlóközönségének ismérveit, és az autóválasztási preferenciáit összegezte.

A tanulmány megállapítja, hogy a Hondát választók nagy része nem érzelmi, hanem praktikus okokból ragaszkodik az autómárkához. A Honda ügyfeleinek többsége ugyanis nem a márka által képviselt presztízsért fizet, hanem az autó funkcionalitása és megbízhatósága miatt. A hondások 70% százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ugyanez az érték a Fordot választók körében csupán 45%, míg a Chevrolet vásárlóknál mindössze 35%. Továbbá az is igaz a japán márka kedvelőire, hogy az átlagosnál jobb számítástechnikai ismeretekkel rendelkeznek, ezzel szemben a Chevy rajongók 13%-a még sohasem használta az internetet.


A Toyota az Egyesült Államokban az idősebbek és a családosok autója. Az ilyen autót vásárló emberek medián életkora 55 év, 70 százalékuk pedig házas. A magas medián életkor ellenére minden negyedik Toyota tulajdonosnak van legalább egy 18 év alatti gyermeke. A Toyota luxusmárkája a Lexus a magas jövedelem mellett szintén családcentrikus gondolkodásmódról és felsőfokú végzettségről árulkodik. A Lexus mellett döntők 75%-a házas, és 71 százalékuk elvégzett valamilyen felsőfokú iskolát.

A világgazdasági válság hatására szárnyaló munkanélküliség miatt egy új jelenség is megfigyelhető az amerikai autópiacon. A vagyonosabb vállalatvezetők félve alkalmazottaik haragjától egyre inkább hagyják a garázsban a méregdrága Ferrarikat és más hasonlóan feltűnő autókat. Az extravagáns kocsik helyett az amerikai gazdagok inkább furikáznak a sokkal kevésbé feltűnő, de minden igényt kielégítő luxussal rendelkező szürke Bentley-jeikkel.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30