Miért nincs elég parkoló a városokban? Pedig a pénzt kétszer is beszedik...

Pénzcentrum
2008. október 31. 10:00

Az elmúlt három évben épített lakások harmadához nem épült garázs, a KSH adatai szerint 13 ezer parkolóhely hiányzik az új otthonok mellől. Az ok a jogszabályi kiskapukban rejlik - írja a Népszabadság.

A jogszabályok szerint elvileg minden új lakáshoz legalább egy parkolóhelyet kellene biztosítani, az ötlakásosnál nagyobb épületek esetében a felszín alatt. Azonban ha a garázs létesítése a telken, épületben nem lehetséges, az építtető az önkormányzattal megállapodhat arról, hogy más helyen biztosítsák azt.

Ezt hívják parkolóhely-megváltásnak, amiért az önkormányzatok pénzt szednek be az építtetőktől, amit csak és kizárólag parkoló építésre fordíthatnak. A díjak ötvenezertől kétmillióig terjednek.

Egymillió forintos átlagdíjjal számítva, az elmúlt három évben ezek szerint 13 milliárd forintnak kellett volna befolynia, ennek azonban csak töredéke került kifizetésre.

Debrecenben alig 69,2 millió forintot fizettek a vállalkozók 244 hely megváltásáért, Pécsett 81,1 milliót 968 helyért, Budapesten azonban még ennél is kevesebb került befizetésre.

A XIII. kerületben az önkormányzat például nem is megváltást kér, hanem csak igazolást arról, hogy melyik közeli parkolóház, vagy mélygarázs képes legalább 20 évre befogadni az új lakások autóit.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Másutt a beígért parkolóhelyek töredéke sem épül meg, hiszen például a Ferencvárosban az is engedélyezett az építtetők számára, hogy a használatbavétel idejére csak a parkolóhelyek 30 százalékát építsék meg.

Az építtetők szerint ennek az az oka, hogy nincs is értelme mélygarázsokat építeniük, hiszen a meglévők is szinte üresen állnak, senkinek nem éri meg ugyanis megvenni őket, ha az utcán is parkolhatnak.

Az önkormányzatok feladata a befolyt pénzből tehát parkoló építés lenne, Pécsett 132, Debrecenben 123 férőhelyeset építettek, a megváltási-pénzek közel négyszereséből. Másutt a feladatot azzal tudják le az önkormányzatok, hogy parkolóhellyé minősítenek át köztereket, majd ott is parkolási díjakat szednek, magyarul kétszer is megfizettetik az árat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?