15 °C Budapest

Újra benne lesz a forgalmiban a lízing

Pénzcentrum
2008. július 29. 08:15

Amennyiben a parlament elfogadja, 2009 januárjától az autók forgalmi engedélyében újfent egyértelmű utalás szerepel majd arra, hogy az adott gépjármű finanszírozott - értesült a Napi Gazdaság.

Korábban ezt a tulajdonjog-bejegyzés biztosította (a lízingelő céget az autó üzemben tartójaként kellett feltüntetni), most pedig az új elképzelések szerint ezt a védelmet ingójelzálog-bejegyzés biztosítja, amely mind a forgalmiban, mind pedig az okmányirodai nyilvántartásban szerepelni fog.

Az új szabályozás részleteiről az elvi egyezség már megvan a Magyar Lízingszövetség, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) és az Országos Közjegyzői Kamara részéről. Az új szabályok révén nehezebb lesz majd a gépjárművek illegális külföldre vitele, illetve más lízingcsalás lehetősége.

A jelzálogbejegyzéssel a finanszírozók attól a kockázattól is megszabadulnak, hogy a lízingelt gépjárművet végrehajtás vagy felszámolási eljárás során más tartozások fedezeteként lefoglalhassák, elárverezhessék. A Lízingszövetség adati szerint az elmúlt 3 év során több mint 24 ezer gépjárművet foglaltak ilyen módon le, ezek értéke meghaladja a 40 milliárd forintot. Az áron alul történő elárverezés miatt a finanszírozó társaságok tavaly több mint 5 milliárd forint veszteséget szenvedtek el.

A jelenlegi megállapodás alapján a gépjármű-zálogszerződés esetében megszűnik a közokirati kényszer, ez az üzembentartónak jelentős idő- és pénzbeli megtakarítást jelent majd. Gadó Gábor, az IRM igazságügyi és polgári jogi szakállamtitkára szerint az egységes formájú zálogszerződést a finanszírozási szerződéssel együtt kellene aláírni, s azt a finanszírozó cég nyújtaná be a Közjegyzői Kamarához.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?