19 °C Budapest

Rekord benzinárak: mennyit keresnek az olajcégek?

Pénzcentrum
2008. április 15. 11:58

A rekord szinten álló üzemanyag árak ellenére nem csökkentek az olajcégek benzin és gázolaj bruttó kereskedelmi árrései Magyarországon. A marginok ugyanakkor európai viszonylatban nem tekinthetőek kiugrónak, bár a gázolaj esetében átlag feletti értékeket tapasztalhatunk.

Az olaj- és olajtermék árak rekord szintre emelkedtek az elmúlt hónapokban, amit leginkább az üzemanyagárakon érezhetünk a mindennapi életben. Az áremelkedéssel párhuzamosan azonban a hazai piacon az olajtársaságok kereskedelmi bruttó marginjai nem csökkentek, hanem a hosszú távú átlag felett stabilizálódtak. A dízelizáció növekedésével párhuzamosan a gázolaj marginok egyrészt magasabb szinten tartózkodnak, mint a benzin árrések, másrészt pedig stabilabbnak is mutatkoznak.

Az alábbiakban bemutatott grafikonokon a bruttó kereskedelmi marginokat minden esetben a nettó kiskereskedelmi ár és az üzemanyagok nemzetközi jegyzésárának különbségeként határoztuk meg, melyek így természetesen magukba foglalják mind a nagykereskedelmi, mind a kiskereskedelmi árrést. Tekintve hogy bruttó árrésről van szó, az olajkereskedelem nettó nyeresége ezen értéknél természetesen az operatív költségek mértékével alacsonyabb.Mi a helyzet Európában?

Érdemes azonban a hazai marginokat összehasonlítani az EU tagállamok hasonló adataival is. A hazai benzin árrések az európai középmezőnyben helyezkedtek el az idei és a múlt évben is, míg a gázolaj esetében átlag feletti érték tapasztalható. A legmagasabb árréseket Hollandiában, Olaszországban és Máltán érték el a cégek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)A legalacsonyabb margint Bulgáriában lehet elérni, ami az alacsony kisker árnak köszönhető, ugyanakkor a sereghajtók között találhatjuk Németországot, Nagy-Britanniát, illetve Svédországot is. Ezen utóbbi 3 országban azonban az alacsony margint a hatalmas adóterhelés okozza, melynek következtében a fogyasztók által fizetett ár a legmagasabbak között található az Eurostat adatai szerint.


Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?