10 °C Budapest

Rekord benzinárak: mennyit keresnek az olajcégek?

Pénzcentrum
2008. április 15. 11:58

A rekord szinten álló üzemanyag árak ellenére nem csökkentek az olajcégek benzin és gázolaj bruttó kereskedelmi árrései Magyarországon. A marginok ugyanakkor európai viszonylatban nem tekinthetőek kiugrónak, bár a gázolaj esetében átlag feletti értékeket tapasztalhatunk.

Az olaj- és olajtermék árak rekord szintre emelkedtek az elmúlt hónapokban, amit leginkább az üzemanyagárakon érezhetünk a mindennapi életben. Az áremelkedéssel párhuzamosan azonban a hazai piacon az olajtársaságok kereskedelmi bruttó marginjai nem csökkentek, hanem a hosszú távú átlag felett stabilizálódtak. A dízelizáció növekedésével párhuzamosan a gázolaj marginok egyrészt magasabb szinten tartózkodnak, mint a benzin árrések, másrészt pedig stabilabbnak is mutatkoznak.

Az alábbiakban bemutatott grafikonokon a bruttó kereskedelmi marginokat minden esetben a nettó kiskereskedelmi ár és az üzemanyagok nemzetközi jegyzésárának különbségeként határoztuk meg, melyek így természetesen magukba foglalják mind a nagykereskedelmi, mind a kiskereskedelmi árrést. Tekintve hogy bruttó árrésről van szó, az olajkereskedelem nettó nyeresége ezen értéknél természetesen az operatív költségek mértékével alacsonyabb.Mi a helyzet Európában?

Érdemes azonban a hazai marginokat összehasonlítani az EU tagállamok hasonló adataival is. A hazai benzin árrések az európai középmezőnyben helyezkedtek el az idei és a múlt évben is, míg a gázolaj esetében átlag feletti érték tapasztalható. A legmagasabb árréseket Hollandiában, Olaszországban és Máltán érték el a cégek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)A legalacsonyabb margint Bulgáriában lehet elérni, ami az alacsony kisker árnak köszönhető, ugyanakkor a sereghajtók között találhatjuk Németországot, Nagy-Britanniát, illetve Svédországot is. Ezen utóbbi 3 országban azonban az alacsony margint a hatalmas adóterhelés okozza, melynek következtében a fogyasztók által fizetett ár a legmagasabbak között található az Eurostat adatai szerint.


NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?