25 °C Budapest

10 év alatt több mint 1000 autót törtek össze

Pénzcentrum
2008. február 27. 10:00

Tízéves az EuroNCAP, mely egységes módszerekkel vizsgálja a különböző autótípusokat, ám az eredmények publikálásának nem mindig örülnek a gyártók - írja a Népszabadság.

A különböző típusok biztonságát értékeli a EuroNCAP, vagyis a European New Car Assessment Programme, melynek keretében a kontinensen nagy számban forgalomba helyezett új autókat vizsgálják, készüljön az bárhol a világon.

A cél, hogy a fogyasztó összehasonlíthassa a különböző típusok biztonságát, pontosabban, hogy melyik mennyire kockázatos, vagy mennyire ellenálló a leggyakrabban előforduló baleseteknél. Európában évente több ezer életet mentenek meg a gyűrődési zónákkal épített, megfelelő energiaelnyelő és védőzónával kialakított, fejtámlákkal, légzsákokkal felszerelt autók.

Az európai közlekedésbiztonságért alakult független szervezet tagjai között van az Európai Unió Közlekedési és Energetikai Szakbizottsága, az angol, francia, holland, német és svéd közlekedési minisztérium, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) alapítványa, Katalónia kormányzósága, a legnagyobb európai autóklub, a német ADAC, és a londoni székhelyű, fogyasztói kutatásokkal és vizsgálatokkal foglalkozó ICRT.

Tíz év alatt 284 autótípust teszteltek, a vizsgálatok során ezernél több kocsit törtek össze. Ezek között volt több mini, kompakt modell, luxuslimuzin, egyterű és terepjáró, a legkisebb 700 kilogrammos, a legnagyobb 2,5 tonnás tömegű. Az induláskor a kritériumokat úgy határozták meg, hogy az aktuális modellek 1-3 csillagot érhettek el, aztán négyre, majd ötre növelték a csillagok számát. A tervek szerint hamarosan változik a rendszer, mert új vizsgálati módszereket vezetnek be: valószínűleg hatra vagy hétre növelik a csillagok számát, és bővítik a vizsgálati módszereket, melyek között jelenleg nem szerepel például a borulás, ellenben pontokat lehet szerezni a be nem kapcsolt övre figyelmeztető fény-, illetve hangjelzésért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem pontozzák a guminyomást jelző műszert, nem értékelik, pedig fontos biztonsági tartozék a telekommunikációs rendszerhez kapcsolódó és Európa számos országában elérhető sürgősségi szolgáltatás, mely baleset esetén, már az ütközés pillanatában, a légzsákok felfúvódásakor automatikusan riasztja a legközelebbi segélyközpontot, és a műholdas rendszerrel méterre pontosan tájékoztat az autó helyzetéről.

Az NCAP-nál a frontális ütközés 40 százalékos átfedéssel történik, mert a statisztikák szerint ez a leggyakoribb. Az autót 64 km/órás sebességgel vezetik deformálódó akadálynak, mely a másik jármű méretét és sűrűségét imitálja. Az oldalütközésnél kétféle módszert alkalmaznak: az egyiknél másfél méter széles tömböt gurítanak 50 km/órás sebességgel az autó oldalának, a másiknál a fával ütközést szimulálják. Ekkor 254 milliméter átmérőjű oszlopnak ütköztetik a járművet 29 km/órás sebességgel. A gyalogoselütés imitálása gyermek és felnőtt méretű bábukkal történik 40 km/órás tempónál. A kocsiban utazó gyermek védelmét frontális és oldalütközés közben is vizsgálják, csakúgy, mint a fej-, mellkas-, térd- és bokasérülések mértékét.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem