Szigorodó szabályok: nehezebb lesz jogsit szerezni?

Pénzcentrum
2007. október 5. 08:30

Az oktaméter bevezetésében látja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a megfelelő autóvezetési oktatás zálogát: a GKM ezért bizonyos türelmi idő meghagyásával, de mindenképpen szeretné kötelezővé tenni az oktatási időt, a megtett távolságot, illetve a tanulóra és az oktatóra vonatkozó azonosítási adatok rögzítését lehetővé tévő eszközök alkalmazását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az oktamérter beszerelése körülbelül 40-50 ezer forintos megterhelést jelent majd a szakoktatók számára, egy GPS műholdas járműkövető rendszert alapul véve - olvasható a Világgazdaságban. Az intézkedés célja, hogy a tanulók valóban levezessék a vizsgához szükséges órákat, és ne legyenek olyan autósiskolák, melyek a vizsgákat ismételni kényszerülőkkel fizettetik meg az egyébként irreális alacsony tanfolyami alapdíjat.

Az autóvezetés-oktatás e-ellenőrzésén kívül bekerült a tervezett módosítások közé a két személy szállítására alkalmas négykerekű segédmotoros kerékpárokra érvényes, B1 kategória bevezetése, illetve a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendelet módosítása is.

Az Európai Unió egyes tagállamaiban már alkalmazzák a B1-es kategóriát, mely az úgynevezett mopedautók vezetésére jogosítja fel tulajdonosát. Az oktatás 2009 elején kezdődhetne meg, mivel a bevezetéshez szükséges BM-rendelet módosítását az igazságügyi tárca várhatóan 2008 második felében teszi majd meg.

A GKM-rendelet módosítása a szakoktatók és iskolavezetők képzésére vonatkozó szabályozást is pontosítja majd, és változnak az elsősegély-nyújtási tanfolyammal kapcsolatos szabályok is. További változást jelent, hogy a vizsgához szükséges leoktatott órák számát a motorkerékpárok esetében is két, illetve négy órával szeretnék emelni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?