Szigorodó szabályok: nehezebb lesz jogsit szerezni?

Pénzcentrum
2007. október 5. 08:30

Az oktaméter bevezetésében látja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a megfelelő autóvezetési oktatás zálogát: a GKM ezért bizonyos türelmi idő meghagyásával, de mindenképpen szeretné kötelezővé tenni az oktatási időt, a megtett távolságot, illetve a tanulóra és az oktatóra vonatkozó azonosítási adatok rögzítését lehetővé tévő eszközök alkalmazását.

Az oktamérter beszerelése körülbelül 40-50 ezer forintos megterhelést jelent majd a szakoktatók számára, egy GPS műholdas járműkövető rendszert alapul véve - olvasható a Világgazdaságban. Az intézkedés célja, hogy a tanulók valóban levezessék a vizsgához szükséges órákat, és ne legyenek olyan autósiskolák, melyek a vizsgákat ismételni kényszerülőkkel fizettetik meg az egyébként irreális alacsony tanfolyami alapdíjat.

Az autóvezetés-oktatás e-ellenőrzésén kívül bekerült a tervezett módosítások közé a két személy szállítására alkalmas négykerekű segédmotoros kerékpárokra érvényes, B1 kategória bevezetése, illetve a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendelet módosítása is.

Az Európai Unió egyes tagállamaiban már alkalmazzák a B1-es kategóriát, mely az úgynevezett mopedautók vezetésére jogosítja fel tulajdonosát. Az oktatás 2009 elején kezdődhetne meg, mivel a bevezetéshez szükséges BM-rendelet módosítását az igazságügyi tárca várhatóan 2008 második felében teszi majd meg.

A GKM-rendelet módosítása a szakoktatók és iskolavezetők képzésére vonatkozó szabályozást is pontosítja majd, és változnak az elsősegély-nyújtási tanfolyammal kapcsolatos szabályok is. További változást jelent, hogy a vizsgához szükséges leoktatott órák számát a motorkerékpárok esetében is két, illetve négy órával szeretnék emelni.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16