0 °C Budapest

Motoros autópálya-matrica: túl a 4000-en

Pénzcentrum
2007. június 19. 11:09

Idén május 1. és szeptember 30. között - kísérleti jelleggel - a motorkerékpárok vezetői fél áron vásárolhatják meg a 4 napos autópálya-matricát. Az új vásárlási opció végleges bevezetéséről az érintett szervezetek az értékesítési és forgalmi adatok elemzését, valamint a nyári baleseti statisztika értékelését követően döntenek majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A motoros érdekvédelmi szervezet, a RRACE MONO, valamint a GKM és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. között lefolytatott, több hónapos tárgyalássorozat eredményeként a motorosok számára elektronikus úton fél áron válik elérhetővé a 4 napos autópálya-matrica a nyári időszakban. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium április 1-jétől hatályos rendelete értelmében május 1. és szeptember 30. között feleannyiba kerül a kétkerekűek számára váltott úthasználati jogosultság (765 Ft + a vásárlás díja), mint a D1-es kategória személyautókra érvényes négynapos változata. Az új vásárlási opció bevezetése óta eltelt közel másfél hónap alatt a motorosok több, mint 4300 esetben vásároltak matricát a különböző értékesítési csatornákon keresztül.

A háromoldalú megállapodás elsődleges célja az, hogy a kétkerekű járművek vezetői nagyobb számban vegyék igénybe a magyarországi fizetős autópályákat, amelyeket - a tapasztalatok szerint - az eddig érvényes díjszint mellett jó részük elkerült. A motoros érdekképviseletek ugyanis alapvetően igazságtalannak találták azt a szabályozást, amely ugyanolyan díjfizetési kötelezettséggel terheli a kétkerekű járműveket, mint a személygépkocsikat, jóllehet méretüknél és tömegüknél fogva a motorok jóval kevésbé veszik igénybe a gyorsforgalmi utak szerkezetét.

A megállapodás fontos részét képezi, hogy a motoros szervezetek kampányt indítanak a közlekedési szabályok betartása mellett. Az autópályákon előforduló motoros balesetek ugyanis sokkal súlyosabb következményekkel járhatnak a nagy sebesség miatt, amit az is igazol, hogy az érintett körzetben állomásozó mentőhelikoptert minden ilyen esetben automatikusan a helyszínre vezénylik. Az elmúlt évek statisztikáit vizsgálva kiderül, hogy a kétkerekűek által előidézett szerencsétlenségek alapvetően három okra vezethetők vissza: a gyorshajtásra, a követési távolság be nem tartására és a figyelmetlen vezetésre. A kimutatások szerint az ÁAK Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi úthálózaton előforduló motoros baleseteket fele-fele arányban okozzák magyar és külföldi állampolgárok. Ezzel kapcsolatban külön érdekesség, hogy míg 2004-ben és 2005-ben kizárólag külföldi motorosok okoztak baleseteket, addig 2006-ban szinte csak magyar állampolgárok.

Kedvező eredményként értékelhető, hogy a motoros matrica bevezetése óta eltelt időszak statisztikái azt mutatják: az intézkedés és a balesetek számának alakulása között nincs szignifikáns összefüggés. Ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy messzemenő következtetéseket csak a nyári turisztikai szezon lezárásával érdemes levonni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06