4 °C Budapest

Motoros autópálya-matrica: túl a 4000-en

Pénzcentrum
2007. június 19. 11:09

Idén május 1. és szeptember 30. között - kísérleti jelleggel - a motorkerékpárok vezetői fél áron vásárolhatják meg a 4 napos autópálya-matricát. Az új vásárlási opció végleges bevezetéséről az érintett szervezetek az értékesítési és forgalmi adatok elemzését, valamint a nyári baleseti statisztika értékelését követően döntenek majd.

A motoros érdekvédelmi szervezet, a RRACE MONO, valamint a GKM és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. között lefolytatott, több hónapos tárgyalássorozat eredményeként a motorosok számára elektronikus úton fél áron válik elérhetővé a 4 napos autópálya-matrica a nyári időszakban. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium április 1-jétől hatályos rendelete értelmében május 1. és szeptember 30. között feleannyiba kerül a kétkerekűek számára váltott úthasználati jogosultság (765 Ft + a vásárlás díja), mint a D1-es kategória személyautókra érvényes négynapos változata. Az új vásárlási opció bevezetése óta eltelt közel másfél hónap alatt a motorosok több, mint 4300 esetben vásároltak matricát a különböző értékesítési csatornákon keresztül.

A háromoldalú megállapodás elsődleges célja az, hogy a kétkerekű járművek vezetői nagyobb számban vegyék igénybe a magyarországi fizetős autópályákat, amelyeket - a tapasztalatok szerint - az eddig érvényes díjszint mellett jó részük elkerült. A motoros érdekképviseletek ugyanis alapvetően igazságtalannak találták azt a szabályozást, amely ugyanolyan díjfizetési kötelezettséggel terheli a kétkerekű járműveket, mint a személygépkocsikat, jóllehet méretüknél és tömegüknél fogva a motorok jóval kevésbé veszik igénybe a gyorsforgalmi utak szerkezetét.

A megállapodás fontos részét képezi, hogy a motoros szervezetek kampányt indítanak a közlekedési szabályok betartása mellett. Az autópályákon előforduló motoros balesetek ugyanis sokkal súlyosabb következményekkel járhatnak a nagy sebesség miatt, amit az is igazol, hogy az érintett körzetben állomásozó mentőhelikoptert minden ilyen esetben automatikusan a helyszínre vezénylik. Az elmúlt évek statisztikáit vizsgálva kiderül, hogy a kétkerekűek által előidézett szerencsétlenségek alapvetően három okra vezethetők vissza: a gyorshajtásra, a követési távolság be nem tartására és a figyelmetlen vezetésre. A kimutatások szerint az ÁAK Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi úthálózaton előforduló motoros baleseteket fele-fele arányban okozzák magyar és külföldi állampolgárok. Ezzel kapcsolatban külön érdekesség, hogy míg 2004-ben és 2005-ben kizárólag külföldi motorosok okoztak baleseteket, addig 2006-ban szinte csak magyar állampolgárok.

Kedvező eredményként értékelhető, hogy a motoros matrica bevezetése óta eltelt időszak statisztikái azt mutatják: az intézkedés és a balesetek számának alakulása között nincs szignifikáns összefüggés. Ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy messzemenő következtetéseket csak a nyári turisztikai szezon lezárásával érdemes levonni.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?