4 °C Budapest

Nem sietnek az adó visszaigényléssel - sokakat elriaszt a papírmunka

Pénzcentrum
2007. április 19. 10:00

Harmadánál tart a regisztrációs adó visszatérítésére megszabott idő, mostanáig több mint 14 ezren jelentkeztek kérelmükkel a kijelölt hivatalokban. Négyezer ügyet bíráltak már el jogerősen, eddig mintegy egymilliárd forint visszatérítéséről született döntés - írja a Világgazdaság.

Azoknak jár vissza a regisztrációs adó egy része, akik 2004. május 1-je és 2005. december 31-e között helyeztették forgalomba külföldön vásárolt használt autójukat. Ez időszak alatt a magyar szabályozás sajátossága miatt figyelmen kívül hagyták az adó kiszabásánál a jármű értékcsökkenését. Az Európai Bíróság viszont kötelezte a magyar államot a különbözet visszatérítésére. A pénzügyi tárca előzetes számításai szerint mintegy 72 ezren lehetnek érintettek - 33 ezer kereskedő és 39 ezer magánszemély -, s emiatt 8-10 milliárdos pluszkiadás terhelheti a költségvetést

A pillanatnyi helyzetet nézve úgy tűnik, a végleges adatok nem tükrözik majd a várakozásokat, hiszen az időarányosan várható 20-25 ezertől messze elmarad az eddigi kérelmezők száma. Ennek az lehet az oka, hogy sokaknak nem sikerült még összegyűjteniük a szükséges számlákat, bizonylatokat, amelyekből feketén-fehéren kiderül, hogy ki fizette a regisztrációs adót, és ténylegesen mekkora összeget. Elsősorban azok a problémás ügyek, amikor nem közvetlenül külföldön, hanem hazai kereskedőtől vásárolta az ügyfél az autóját. Ilyenkor ugyanis okmányokkal kell igazolni, hogy a kereskedő áthárította-e részben vagy egészben a vevőjére az adó megfizetését, vagy maga állta ezt a számlát. Ezekben az esetekben az a legfőbb gond, hogy az adásvételi szerződésekben - használt autókról lévén szó - többnyire nem szerepeltették elkülönítve a regisztrációs adó összegét.

Augusztus 15-éig bárki dönthet úgy, hogy él a lehetőséggel, azt követően azonban már nem lehet érvényesíteni a visszaigénylési jogot.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?