0 °C Budapest

Nem sietnek az adó visszaigényléssel - sokakat elriaszt a papírmunka

Pénzcentrum
2007. április 19. 10:00

Harmadánál tart a regisztrációs adó visszatérítésére megszabott idő, mostanáig több mint 14 ezren jelentkeztek kérelmükkel a kijelölt hivatalokban. Négyezer ügyet bíráltak már el jogerősen, eddig mintegy egymilliárd forint visszatérítéséről született döntés - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Azoknak jár vissza a regisztrációs adó egy része, akik 2004. május 1-je és 2005. december 31-e között helyeztették forgalomba külföldön vásárolt használt autójukat. Ez időszak alatt a magyar szabályozás sajátossága miatt figyelmen kívül hagyták az adó kiszabásánál a jármű értékcsökkenését. Az Európai Bíróság viszont kötelezte a magyar államot a különbözet visszatérítésére. A pénzügyi tárca előzetes számításai szerint mintegy 72 ezren lehetnek érintettek - 33 ezer kereskedő és 39 ezer magánszemély -, s emiatt 8-10 milliárdos pluszkiadás terhelheti a költségvetést

A pillanatnyi helyzetet nézve úgy tűnik, a végleges adatok nem tükrözik majd a várakozásokat, hiszen az időarányosan várható 20-25 ezertől messze elmarad az eddigi kérelmezők száma. Ennek az lehet az oka, hogy sokaknak nem sikerült még összegyűjteniük a szükséges számlákat, bizonylatokat, amelyekből feketén-fehéren kiderül, hogy ki fizette a regisztrációs adót, és ténylegesen mekkora összeget. Elsősorban azok a problémás ügyek, amikor nem közvetlenül külföldön, hanem hazai kereskedőtől vásárolta az ügyfél az autóját. Ilyenkor ugyanis okmányokkal kell igazolni, hogy a kereskedő áthárította-e részben vagy egészben a vevőjére az adó megfizetését, vagy maga állta ezt a számlát. Ezekben az esetekben az a legfőbb gond, hogy az adásvételi szerződésekben - használt autókról lévén szó - többnyire nem szerepeltették elkülönítve a regisztrációs adó összegét.

Augusztus 15-éig bárki dönthet úgy, hogy él a lehetőséggel, azt követően azonban már nem lehet érvényesíteni a visszaigénylési jogot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06