Nálunk olcsó az autó, de tényleg...

Pénzcentrum
2007. március 29. 10:30

Elképesztően alacsony áron adják az új autókat a magyar kereskedőknek az autógyártók az Európai Unió többi országával összevetve - derül ki a Európai Bizottság összesítéséből.

A jelentésben a 2006. november 1-jei árak alapján vizsgálják a tagországok nettó autóárait.

A típusok és szegmensek alapján is összesített listák részben konkrét, euróban megadott nettó árakat tartalmaznak, részben megmutatják az egyes modellek árarányait is, mégpedig úgy, hogy minden egyes típus esetén 100-nak vették azt a kiskereskedelmi árat, amelyet az eurózóna 12 tagországa közül legolcsóbbnak számító országban kellett értük fizetni.

Bár olyan összehasonlító táblázat nem készült, amely az egyes országok átlagos vagy szegmensenkénti átlagos árát hasonlította volna össze, a típusonkénti árak összevetéséből könnyen megállapítható, hogy Magyarország holtversenyben a legkedvezőbb autóvásárlási helyek között van az EU-ban. Ez annak ellenére kijelenthető, hogy nettó árakat vizsgálunk, hiszen az adóterhek - 20 százalék körüli áfa, plusz esetleg valamilyen néhány százalékos egyéb adó - az országok zömében hasonlók.

Magyarország a kisautók szegmensében veri a mezőnyt, az alsó középkategóriás személyautók esetében pedig a balti államokkal verseng a legolcsóbbnak járó kitüntetésért. Az utóbbi szegmensben a nettó árak alapján dobogós lehetne Dánia is, de ez csalóka, mert ez az az ország az EU-ban, ahol kiugróan magas közterhek sújtják az autóvásárlást. Ez is megmutatja, hogy az autógyárak igencsak tudatában vannak az egyes országokban érvényes adószabályoknak, és átadási áraikat részben ehhez igazítják. Az alacsonyabb áfájú Szlovákiában például magasabbak a nettó újautó-árak, mint Magyarországon - közölte a Napi Gazdaság.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?