14 °C Budapest

Nálunk olcsó az autó, de tényleg...

Pénzcentrum
2007. március 29. 10:30

Elképesztően alacsony áron adják az új autókat a magyar kereskedőknek az autógyártók az Európai Unió többi országával összevetve - derül ki a Európai Bizottság összesítéséből.

A jelentésben a 2006. november 1-jei árak alapján vizsgálják a tagországok nettó autóárait.

A típusok és szegmensek alapján is összesített listák részben konkrét, euróban megadott nettó árakat tartalmaznak, részben megmutatják az egyes modellek árarányait is, mégpedig úgy, hogy minden egyes típus esetén 100-nak vették azt a kiskereskedelmi árat, amelyet az eurózóna 12 tagországa közül legolcsóbbnak számító országban kellett értük fizetni.

Bár olyan összehasonlító táblázat nem készült, amely az egyes országok átlagos vagy szegmensenkénti átlagos árát hasonlította volna össze, a típusonkénti árak összevetéséből könnyen megállapítható, hogy Magyarország holtversenyben a legkedvezőbb autóvásárlási helyek között van az EU-ban. Ez annak ellenére kijelenthető, hogy nettó árakat vizsgálunk, hiszen az adóterhek - 20 százalék körüli áfa, plusz esetleg valamilyen néhány százalékos egyéb adó - az országok zömében hasonlók.

Magyarország a kisautók szegmensében veri a mezőnyt, az alsó középkategóriás személyautók esetében pedig a balti államokkal verseng a legolcsóbbnak járó kitüntetésért. Az utóbbi szegmensben a nettó árak alapján dobogós lehetne Dánia is, de ez csalóka, mert ez az az ország az EU-ban, ahol kiugróan magas közterhek sújtják az autóvásárlást. Ez is megmutatja, hogy az autógyárak igencsak tudatában vannak az egyes országokban érvényes adószabályoknak, és átadási áraikat részben ehhez igazítják. Az alacsonyabb áfájú Szlovákiában például magasabbak a nettó újautó-árak, mint Magyarországon - közölte a Napi Gazdaság.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm