5 °C Budapest

Holnaptól visszajár a regadó

Pénzcentrum
2007. február 14. 08:30

Holnaptól lehet benyújtani a jogtalanul beszedett regisztrációsadó-különbözetről szóló igényeket - írja a Népszabadság.

A külföldről behozott hatvanezer használt autót 2004. május 1. és 2005. december 31. között helyezték forgalomba, a visszamenőleges rendezés költségei 8-10 milliárd forintos állami kiadást jelentenek.

2007. január elsejétől megszűnt az évjárat-korlátozás, és lekerültek a tiltólistáról az 1996 előtt gyártott autók. 2004-ben, a regisztrációs adó bevezetése óta folyamatosan csökken a használt autók behozatala, mely a rekordévben közel százezer, 2003-ban 72,8 ezer volt, egy évvel később ennek felére, tavaly 20 ezerre csökkent. 2007-ben az autóimportból származó regisztrációsadó-bevétel 86 milliárd forint volt.

A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-én lép hatályba. A VPOP-tól kapott tájékoztatás szerint, törvény alapján a 2004. május 1. és 2005. december 31. között regisztrációsadó-igazgatási eljárás alá vont használt gépjárművek után megfizetett regisztrációs adó kérelemre részlegesen visszaigényelhető. Ez azt jelenti, hogy a megfizetett, és a gépjármű 2007. február 5-től érvényes "avultatási" tábla alapján számított regisztrációsadó-különbözete téríthető vissza.

A regisztrációs adó részleges visszatérítésére az alábbi személyek jogosultak:

a) akik a regisztrációs adót a vámhatóságnak megfizették, és az adót másra nem hárították át,
b) akikre a kereskedők az adót áthárították.

A regisztrációs adó részleges visszatérítését 2007. február 15-től számított 180 napon belül postai úton, vagy személyesen annál a fővámhivatalnál lehet kérni, mely az adót kiszabta. Ez az eljárás illetékmentes. Amennyiben az a) pont alapján igénylik vissza részlegesen a regisztrációs adót, úgy a kérelemben fel kell tüntetni a jogosult és a gépjármű adóigazgatási azonosításához szükséges adatokat, különösen határozat/igazolás számát, a megfizetett adó összegét. Nyilatkozni kell továbbá arról, hogy nincs folyamatban olyan bírósági vagy más hatósági eljárás, mely a megfizetett adó mértékét befolyásolhatja. A kérelemhez csatolni kell az adó megfizetését dokumentáló adóigazolást vagy annak másolatát és a gépjármű első forgalomba helyezésének időpontját igazoló ira- tot is.

Amennyiben a b) pont alapján igénylik vissza részlegesen a regisztrációs adót, úgy az előző bekezdésben foglaltak teljesítésén túl nyilatkozni kell arról, hogy a jogosult az adó öszszegét a kérelem előterjesztéséig más személyre nem hárította át, illetve - az áthárított összeg megjelölése mellett - ha azt csak részlegesen hárította át. Amennyiben a jogosult olyan gépjármű után kéri a regisztrációs adó részleges visszatérítését, melynek adóját a kereskedő fizette meg, úgy csatolni kell az adó áthárítását és megfizetését igazoló bizonylatot.

Az eljárás különösen a sokszereplős, tehát többször tulajdonost váltott jármű esetében komplikált, hiszen igazolni kell, hogy ki fizette meg a regisztrációs adót.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?