Holnaptól visszajár a regadó

Pénzcentrum
2007. február 14. 08:30

Holnaptól lehet benyújtani a jogtalanul beszedett regisztrációsadó-különbözetről szóló igényeket - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A külföldről behozott hatvanezer használt autót 2004. május 1. és 2005. december 31. között helyezték forgalomba, a visszamenőleges rendezés költségei 8-10 milliárd forintos állami kiadást jelentenek.

2007. január elsejétől megszűnt az évjárat-korlátozás, és lekerültek a tiltólistáról az 1996 előtt gyártott autók. 2004-ben, a regisztrációs adó bevezetése óta folyamatosan csökken a használt autók behozatala, mely a rekordévben közel százezer, 2003-ban 72,8 ezer volt, egy évvel később ennek felére, tavaly 20 ezerre csökkent. 2007-ben az autóimportból származó regisztrációsadó-bevétel 86 milliárd forint volt.

A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-én lép hatályba. A VPOP-tól kapott tájékoztatás szerint, törvény alapján a 2004. május 1. és 2005. december 31. között regisztrációsadó-igazgatási eljárás alá vont használt gépjárművek után megfizetett regisztrációs adó kérelemre részlegesen visszaigényelhető. Ez azt jelenti, hogy a megfizetett, és a gépjármű 2007. február 5-től érvényes "avultatási" tábla alapján számított regisztrációsadó-különbözete téríthető vissza.

A regisztrációs adó részleges visszatérítésére az alábbi személyek jogosultak:

a) akik a regisztrációs adót a vámhatóságnak megfizették, és az adót másra nem hárították át,
b) akikre a kereskedők az adót áthárították.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A regisztrációs adó részleges visszatérítését 2007. február 15-től számított 180 napon belül postai úton, vagy személyesen annál a fővámhivatalnál lehet kérni, mely az adót kiszabta. Ez az eljárás illetékmentes. Amennyiben az a) pont alapján igénylik vissza részlegesen a regisztrációs adót, úgy a kérelemben fel kell tüntetni a jogosult és a gépjármű adóigazgatási azonosításához szükséges adatokat, különösen határozat/igazolás számát, a megfizetett adó összegét. Nyilatkozni kell továbbá arról, hogy nincs folyamatban olyan bírósági vagy más hatósági eljárás, mely a megfizetett adó mértékét befolyásolhatja. A kérelemhez csatolni kell az adó megfizetését dokumentáló adóigazolást vagy annak másolatát és a gépjármű első forgalomba helyezésének időpontját igazoló ira- tot is.

Amennyiben a b) pont alapján igénylik vissza részlegesen a regisztrációs adót, úgy az előző bekezdésben foglaltak teljesítésén túl nyilatkozni kell arról, hogy a jogosult az adó öszszegét a kérelem előterjesztéséig más személyre nem hárította át, illetve - az áthárított összeg megjelölése mellett - ha azt csak részlegesen hárította át. Amennyiben a jogosult olyan gépjármű után kéri a regisztrációs adó részleges visszatérítését, melynek adóját a kereskedő fizette meg, úgy csatolni kell az adó áthárítását és megfizetését igazoló bizonylatot.

Az eljárás különösen a sokszereplős, tehát többször tulajdonost váltott jármű esetében komplikált, hiszen igazolni kell, hogy ki fizette meg a regisztrációs adót.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?