17 °C Budapest

Mikor a fagyi visszanyal: felszámolási eljárás egy parkolótársaság ellen

Pénzcentrum
2007. január 11. 10:51

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom Egyesület /EMPAMO/ a hét elején felszámolási eljárást indított a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ellen, mivel az egy éve nem hallandó kifizeti egy autósnak a bíróság által jogerősen megítélt perköltségét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 11 hónappal ezelőtt meghozott jogerős végzésével 10.000.- forint perköltséget ítélt meg egy jogalap nélkül perbevont autós javára. A parkolási társaság azért, hogy elkerülje a parkolási per jogerős elvesztését, inkább visszavonta az autóssal szembeni keresetét. A hatályos perrendtartás szerint azonban, a perbe vont fél ilyenkor is jogosult költségei megtérítésére, melyet ez esetben a bíróság a törvényes minimumon, tízezer forintban határozott meg. A több önkormányzat közös tulajdonában lévő parkolási társaság azonban az elmúlt 11 hónapban kapott többszöri írásbeli felszólítás ellenére sem volt hajlandó a minimálbér 20 %-át sem elérő perköltségét az autósnak megtéríteni.

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom Egyesület, mely a teljesíthetetlen feltételekkel működő, forgalomszabályozás mondvacsinált ürügyén terjeszkedő és kimeríthetetlen étvágyú parkolási rendszer elfogadhatóbbá tételére alakult, érdekvédelmi tevékenységének részeként megvásárolta az autóstól e követelést, majd azt megkísérelte behajtani a parkolási társulástól. Mivel a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. szándékosan jogsértő magatartását tovább folytatva az egyesületnek sem volt hajlandó a jogerősen megítélt perköltséget kifizetni, így az egyesület "kénytelen" követelését felszámolási eljárás útján érvényesíteni.

Az egyesület - ahogy idáig, ezentúl is - minden törvényes eszközzel fel fog lépni a jogszabályokra fittyet hányó, hivatalos személy szerepében tetszelgő parkolási társulások ellen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?