3 °C Budapest

Autóinvázió van készülőben - támadnak a gyártók

Pénzcentrum
2006. szeptember 13. 10:30

Az automobilizmus történetében több mint négyezer márka próbálkozott több-kevesebb sikerrel járműgyártással, évente hétmillió Toyota-jelvényes autó készül, míg a svéd Koenigsegg sportkocsiból tavaly négyet gyártottak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az automobilizmus történetében több mint négyezer márka próbálkozott több-kevesebb sikerrel járműgyártással, évente hétmillió Toyota-jelvényes autó készül, míg a svéd Koenigsegg sportkocsiból tavaly négyet gyártottak - írja a Népszabadság.

Tavaly 67,7 millió autó készült világszerte, ennek felét öt konszern gyártotta. Ez persze nem azt jelenti, hogy szűk a választék, hiszen a toplistát vezető General Motors, Toyota, Ford, Volkswagen és DaimlerChrysler konszern összesen negyven márkát birtokol száz százalékig és további harmincban tulajdonrésszel rendelkezik.

A napjainkban működő kétszáz márka közül jó néhány többször is gazdát cserélt. A BMW 1994-ben megvette a Rovert, az Austint, a Morrist és az MG-t, 1998-ban a Bentley és Rolls-Royce márkát, majd milliárdos veszteségek után majdnem a teljes brit kollekciótól megvált, egy része jelenleg már kínai tulajdonban van.

A Fordhoz került 1987-ben az Aston Martin, 1989-ben a Jaguar, 2000-ben a Land Rover. A konszern veszteségeinek csökkentésére vélhetően piacra dobja valamelyiket. A legértékesebb a három közül a nyereséges és a következő James Bond-filmben is szereplő Aston Martin, melynek modelljeiből 1992-ben még csak 42 darab, tavaly 4500, idén várhatóan ötezer készül. A régi márkák ritkán szűnnek meg, inkább gazdát cserélnek, hiszen különösen a nagy múltjuk miatt értékesek, bár az Oldsmobilon ez sem segített.

A gyártott típusok száma meghaladja az ötezret, nem számítva a motorból, felszereltségből és színből adódó eltéréseket. Tizenkét csoport hatvan márkát birtokol. A piacokon kapható új autók konstrukciójának átlagkora három év. A nyolcvanas években egy modell fejlesztési ideje 60 hónap, életciklusa 84 hónap volt, a technológiák fejlődésének és a gyorsan változó divatnak köszönhetően napjainkban már 25 hónapra csökkent egy új típus fejlesztési ideje, és a modellciklusok élettartama négy év.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A J. D. Power tanulmánya szerint 2010-ben már 79 millió autó készül világszerte, ami több problémát vet fel. A kapacitások kiépítése a legkönynyebb feladat, hiszen a járműipar jelenleg is jelentős többlettel rendelkezik, Európában évi hárommillió darabos a tartalék. Működtetésük mégsem egyszerű, mert a termelést a telített piacokról a fejlődőekre kell telepíteni.

Fél évtized alatt 1,2 milliárdosra nőhet a globális autópark: jelenleg világszerte 850 millió gépkocsit, ezen belül 616 millió személyautót tartanak nyilván, ebből 51,6 milliót tavaly gyártottak. 2004-ben még 49,8 millió készült, ám egy év alatt csak 15 millióval nőtt a világállomány, mert közel 35 milliót kivontak a forgalomból. A legtöbb személyautó, közel 132 millió az Egyesült Államokban van, majd 56 millióval Japán következik, megelőzve a legnagyobb európai állományt: Németországban 45,4 millió személygépkocsit tartanak nyilván. A KSH összesítése szerint a 3,456 milliós, 10,5 éves átlagkorú magyarországi járműparkban 2,888 millió személygépkocsi szerepel

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?