5 °C Budapest

Mennyit fizet a biztosító? - Ne hagyd magad átverni!

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 06:50

Vajon elég-e egyszer jól megkötni egy biztosítást, és onnantól kezdve nyugodtan hátradőlhetünk a székünkben abban a hitben, hogy ha valamilyen káresemény történik a biztosítónk fizetni fog?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sajnos a képlet nem ennyire egyszerű, és ha káreseményt kell bejelentenünk, nagyon fontos, hogy a kárigénylő lap kitöltésére megfelelő mennyiségű időt és energiát fordítsunk, különben előfordulhat, hogy a sok éve fizetett biztosításunk nem fog kisegíteni minket a bajban.

A vagyontárgyainkat ért kár alapvetően két fajta lehet: teljeskár vagy részleges kár. Totálkár esetében a biztosító megtéríti a vagyontárgy új, vagy aktuális értékét, tehát azt az értéket, amelyen újat vehetnénk helyette vagy amelyen pillanatnyilag pótolni tudnánk azt. Más a helyzet, ha biztosított vagyontárgyunk javítható állapotban van, akkor a biztosító a helyreállítás költségeit kell, hogy vállalja. Eddig érthető is a folyamat, de azért ne nyugodjunk meg túl hamar, fontos az éberség.

A biztosítók zöme egyes vagyonbiztosítási formákhoz, mint például a lakás-, vagy a gépjárműbiztosításhoz kér önrészt, vagyis a kár anyagi vonzatait megosztja, így egy fix vagy százalékban meghatározott részt a biztosítottnak kell kifizetnie. Nézzünk erre néhány példát a hazai gyakorlatban!

Tegyük fel, hogy a kétéves kocsinkat totálkárosra törjük. Ebben az esetben (már ha van casconk) a biztosító a kárkori értékből (melyet az Eurotax szerint határoznak meg) levonja a roncsértéket, az önrészt és a díjhátralékot. Ez utóbbira azért van szükség, mert a biztosítási szerződések szerint a biztosítót "megilleti" adott év végéig a díj. Tehát a levonások utáni részt zsebelhetjük be egykori járgányunk után.

Amennyiben nem törjük teljesen össze a masinát, hanem csak mondjuk egy elemet kell rajta kicserélni, az önrész levonásán túl szóba kerül az avultatás fogalma is. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy ha a törött kocsira egy új alkatrészt szerelnek fel akkor az (elméletileg) növeli a gépjármű értékét, tehát az alkatrész értékét lecsökkentik néhány százalékkal (akár 50%-al is). Ezért a fent említett karambol esetén az új alkatrész értékéből levonják az önerőt és az avultatás értékét.

Azt, hogy az elemet, illetve alkatrészt elég-e javítani vagy újra kell cserélni a kárszakértő dönti el a szemle alkalmával és azt jegyzőkönyvben rögzíti.

Öszefoglalva tehát, nem elég csak az önrész levonásával számolni, mivel több olyan összetevője is van a biztosításnak, mely a kifizetett összeget csökkenti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?