6 °C Budapest
Hacker with computers in dark room. Cyber crime

Rengeteget számíthat a korai megelőzés, felismerés: ezek a legnagyobb kockázatok 2023-ban

2023. január 18. 15:30

A vállalkozások továbbra is küzdeni fognak a social engineering támadásokkal (az emberi tényező kihasználható tulajdonságaira építő támadási forma), különösen azoknál a cégeknél lesz ez látványos, akik meglehetősen érett biztonsági rendszerrel rendelkeznek. Ha ugyanis egy szervezet naprakész a javításokkal és a modern biztonsági gyakorlatok alkalmazásával, akkor az ember lesz a leggyengébb láncszem. A social engineering támadások kifinomultsága máris több jelentős áldozatot hozott, mint például a Microsoft, a Cisco, az Uber, a Samsung és mások, a mesterséges intelligencia technológiák, például a GPT3 fejlődése pedig még nehezebbé teszi ezeket a támadásokat.

A legjobb védekezés

Tekintettel arra, hogy szinte minden olyan támadás, amely valódi kockázatot jelent a szervezetek számára, embervezérelt, a legfontosabb előrelépés valószínűleg az XDR és az ember által vezetett fenyegetésvadászat lesz. A sebezhetőség-kezeléshez és a fenyegetésvadászathoz elengedhetetlen az összes rendszer részletes naplójának megléte, valamint az ezekből való lekérdezés és jelentéskészítés lehetősége.

Az XDR eszközök számos biztonsági tevékenységhez használhatók, ami a legfontosabb, hogy gyorsan meghatározzák a folyamatban lévő támadás mértékét, és lehetővé teszik a korai észlelést és reagálást. Ez különösen fontos Európában, mivel a GDPR-sértések pontos jelentése és az érintett adatok korai és pontos jelentésének lehetővé tétele révén csökkenthető a jogsértés költségei.

A munkavégzés során teljes mértékben eszközökre hagyatkozni, nem elég jó, abban az esetben,ha az ellenfelek emberek, ezért az ember által vezetett fenyegetésvadászat a behatolások mielőbbi észlelése érdekében elengedhetetlen a továbblépéshez. A nagy szervezetek esetében előfordulhat, hogy fenyegetésekkel kapcsolatos információs csatornákat kívánnak használni a segítségnyújtás érdekében, míg a kis- és közepes méretű szervezetek valószínűleg a külső MDR-szolgáltatások mellett döntenek.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás szerepe az IT biztonságban

Ez egyre bonyolultabbá válik. Az MI/mesterséges intelligencia védekező alkalmazása a végpontbiztonsági technológiákban nagyon hatékony volt a rosszindulatú programok észlelésében. Egyre gyakrabban látjuk az AI/ML alkalmazását a riasztások kiszűrésére és a legfontosabb riasztások felszínre hozatalára a biztonsági elemzők számára, amelyeket prioritásként kezelni kell. Ez 2023-ban is folytatódik, és valóban hasznos lesz a riasztási fáradtság kezelésében.

Az AI/ML egyre fontosabbá válik a BEC átverő e-mailek és más közösségi célú e-mailes támadások észlelésében, és valószínűleg növekedni fog, ahogy ezek a támadások tovább terjednek. A bûnözők is elkezdhetik az ML több használatát, mivel a nyilvánosan elérhető modellek könnyebben és könnyebben használhatók, mint valaha. Arra számítunk, hogy kezdetben valami olyasmi lesz, ahol a bűnözők ChatGPT-t és más hasonló technológiát használnak a social engineering támadásaik javítására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt hozta 2022

A legjobb dolog, amit 2022-ben megfigyelhettünk, az XDR (kiterjesztett észlelési és válasz) megoldások és fenyegetésvadász csapatok elismerése és növekvő használata volt. Korábban a legnagyobb és leggazdagabb vállalatok felségterülete volt, most pedig azt látjuk, hogy a szervezetek sokkal szélesebb köre alkalmazza, akik megértik a proaktív védekezés és a korai felismerés értékét.

Ez a vállalatok elleni zsarolóprogram-támadások korábbi észleléséhez és megállításához vezetett. Arra számítunk, hogy ez a tendencia folytatódni fog. Sajnálatos módon a 2022-es év bebizonyította, hogy a többtényezős hitelesítés egyszerű bevezetése nem old meg mindent. A hitelesítő alkalmazások és a push-alkalmazás-rendszerek megkerülhetők proxyk használatával vagy riasztással. Az erős hitelesítés és a kényelem közötti egyensúly megtalálása még folyamatban van, és idén valószínűleg több Uberhez és Nvidiához hasonló támadást fogunk látni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?