32 °C Budapest
Tényleg ez lenne a kiút az orosz energiafüggésből? Erre elég 1000 óra napsütés

Tényleg ez lenne a kiút az orosz energiafüggésből? Erre elég 1000 óra napsütés

2022. május 25. 17:01

Az elmúlt években divatba jött a napenergia hasznosítása a lakosság és a nagyvállalatok körében is. A megújuló energiaforrások előtérbe kerülésében nagyban hozzájárultak a különféle állami támogatások és a koronavírus-járvány is. Ezt pedig az orosz-ukrán háború generálta energiaár bizonytalanság csak tovább fokozott.

Tavaly év eleje óta óriási felfutás tapasztalható hazánkban a napelemes rendszerek iránti igények területén. A kirobbanó népszerűség egyik fő indikátora természetesen az 50%-os támogatás megjelenése volt, azonban erre a trendre a Covid-helyzet is ráerősített, ugyanis sokan házfelújításba, otthoni fejlesztésekbe kezdtek. Ennek mentén számos új, napelem telepítést kínáló cég is megjelent a piacon, ami viszont sajnos sok esetben kontraproduktív hatást gyakorolt.

A napelemes rendszerek szakszerű kivitelezése sokkal bonyolultabb, mint ahogy tűnik, nem csupán a tetőre kell feltenni és kész. Több szakterületnek kell együttműködnie annak érdekében, hogy a rendszer optimálisan, biztonságosan termeljen hosszú távon villamos energiát

– emlékeztet Lamos Zsolt, az Assix Intersolar ügyvezetője.

Függetlenedni akarunk a gáztól

A szomszédunkban zajló események, valamint a Covid-helyzet által megtépázott ellátási lánc nagyon érdekes helyzetet hozott a magyar napelemes piacon. Az érdeklődés tovább fokozódik a lakosság, és egyre erősebben a KKV-k részéről, akik már a saját bőrükön tapasztalják a drasztikusan növekvő energiaárakat.

Azt tapasztaljuk, hogy a háborús helyzet miatt a gáztól való függetlenedés igénye emelkedik, még úgy is, hogy az árak az árfolyamváltozások és logisztikai költség növekedés miatt folyamatosan nőnek. Sőt, sok olyan megkeresést is kapunk, amelyek pályázattól függetlenek, tehát önerőből is sokan próbálnak napenergiára váltani. A magyar piacra most kezdenek begyűrűzni a globális chiphiány, szállítási lánc akadozása és alapanyaghiány-gondok, tehát aki élni akar az Otthonfelújítási támogatással, mielőbb érdemes szerződnie és megkezdeni a telepítést, mert a december 31 egy teljes telepítési, engedélyezési és beüzemelési folyamattal számolva igencsak közel van

 – hívta fel a figyelmet Lamos Zsolt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A leggyakoribb kérdések egyike a megtérülés

A napelemes, illetve megújuló energiákon alapuló rendszerekkel kapcsolatos legelső kérdés általában – lakossági és KKV felhasználók részéről egyaránt –, hogy hány év alatt térül meg. Hazánkban a napos órák száma évente 1100-1200 között mozog. Rendszermérettől és fogyasztástól függően a lakossági felhasználók 7-9 éves megtérüléssel számolhatnak a jelenlegi lakossági energiaárak mellett. Ha azonban piaci árat kellene fizetni a lakosságnak – mint ahogy számos környező országban ezzel szembesülnek –, akkor 3-4 évre csökken egy napelemes rendszer megtérülése. A vállalati szegmensben, ahol már emelkedtek az energiaárak – támogatással 1,5, támogatás nélkül 3 évre csökkent a megtérülés, ennek mentén egyre több ipari és KKV projekt indul.

Érdekes kérdés a társasházak, vagy nagy panelházak szegmense. Sokan úgy gondolják, hogy ezekben az épületekben lakók nem élhetnek a napenergia által kínált lehetőségekkel. Ez szerencsére nem így van, nagyon sok esetben ugyanis a közös területek világítása, a lifthasználat vagy akár fűtése is nagy részben kiváltható napelemes rendszerrel

– fogalmazott az Assix Intersolar ügyvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?