12 °C Budapest
Tényleg ez lenne a kiút az orosz energiafüggésből? Erre elég 1000 óra napsütés

Tényleg ez lenne a kiút az orosz energiafüggésből? Erre elég 1000 óra napsütés

2022. május 25. 17:01

Az elmúlt években divatba jött a napenergia hasznosítása a lakosság és a nagyvállalatok körében is. A megújuló energiaforrások előtérbe kerülésében nagyban hozzájárultak a különféle állami támogatások és a koronavírus-járvány is. Ezt pedig az orosz-ukrán háború generálta energiaár bizonytalanság csak tovább fokozott.

Tavaly év eleje óta óriási felfutás tapasztalható hazánkban a napelemes rendszerek iránti igények területén. A kirobbanó népszerűség egyik fő indikátora természetesen az 50%-os támogatás megjelenése volt, azonban erre a trendre a Covid-helyzet is ráerősített, ugyanis sokan házfelújításba, otthoni fejlesztésekbe kezdtek. Ennek mentén számos új, napelem telepítést kínáló cég is megjelent a piacon, ami viszont sajnos sok esetben kontraproduktív hatást gyakorolt.

A napelemes rendszerek szakszerű kivitelezése sokkal bonyolultabb, mint ahogy tűnik, nem csupán a tetőre kell feltenni és kész. Több szakterületnek kell együttműködnie annak érdekében, hogy a rendszer optimálisan, biztonságosan termeljen hosszú távon villamos energiát

– emlékeztet Lamos Zsolt, az Assix Intersolar ügyvezetője.

Függetlenedni akarunk a gáztól

A szomszédunkban zajló események, valamint a Covid-helyzet által megtépázott ellátási lánc nagyon érdekes helyzetet hozott a magyar napelemes piacon. Az érdeklődés tovább fokozódik a lakosság, és egyre erősebben a KKV-k részéről, akik már a saját bőrükön tapasztalják a drasztikusan növekvő energiaárakat.

Azt tapasztaljuk, hogy a háborús helyzet miatt a gáztól való függetlenedés igénye emelkedik, még úgy is, hogy az árak az árfolyamváltozások és logisztikai költség növekedés miatt folyamatosan nőnek. Sőt, sok olyan megkeresést is kapunk, amelyek pályázattól függetlenek, tehát önerőből is sokan próbálnak napenergiára váltani. A magyar piacra most kezdenek begyűrűzni a globális chiphiány, szállítási lánc akadozása és alapanyaghiány-gondok, tehát aki élni akar az Otthonfelújítási támogatással, mielőbb érdemes szerződnie és megkezdeni a telepítést, mert a december 31 egy teljes telepítési, engedélyezési és beüzemelési folyamattal számolva igencsak közel van

 – hívta fel a figyelmet Lamos Zsolt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A leggyakoribb kérdések egyike a megtérülés

A napelemes, illetve megújuló energiákon alapuló rendszerekkel kapcsolatos legelső kérdés általában – lakossági és KKV felhasználók részéről egyaránt –, hogy hány év alatt térül meg. Hazánkban a napos órák száma évente 1100-1200 között mozog. Rendszermérettől és fogyasztástól függően a lakossági felhasználók 7-9 éves megtérüléssel számolhatnak a jelenlegi lakossági energiaárak mellett. Ha azonban piaci árat kellene fizetni a lakosságnak – mint ahogy számos környező országban ezzel szembesülnek –, akkor 3-4 évre csökken egy napelemes rendszer megtérülése. A vállalati szegmensben, ahol már emelkedtek az energiaárak – támogatással 1,5, támogatás nélkül 3 évre csökkent a megtérülés, ennek mentén egyre több ipari és KKV projekt indul.

Érdekes kérdés a társasházak, vagy nagy panelházak szegmense. Sokan úgy gondolják, hogy ezekben az épületekben lakók nem élhetnek a napenergia által kínált lehetőségekkel. Ez szerencsére nem így van, nagyon sok esetben ugyanis a közös területek világítása, a lifthasználat vagy akár fűtése is nagy részben kiváltható napelemes rendszerrel

– fogalmazott az Assix Intersolar ügyvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem