9 °C Budapest
A close up image of buttery popcorn. cinema movie snack

Nagy a baj a magyar mozikban: ha már egy Marvel-film sem vonz tömegeket, akkor mi fog?

2023. május 11. 17:02

A galaxis őrzői 3. részét a múlt héten mutatták be a magyar mozik, azóta több mint 113 ezer jegyet adtak el rá. A 240 milliós nyitóheti bevételével megelőzte az eddigi idei blockbustereket, mint a Super Mario-film, a A Hangya és a Darázs: Kvantumánia, a John Wick: 4. felvonás, vagy a Dungeons and Dragons: Betyárbecsület. A TOP10 legtöbb bevételt hozó Marvel-film közé is bekerült, a sikere azonban talán mégsem olyan fényes, mint elsőre tűnik. Mutatjuk, melyik filmekre vettek még jegyet múlt héten a magyar nézők, és miért vártunk többet a GotG (Guardians of the Galaxy, A galaxis őrzői) harmadik részétől.

Toronymagasan vezeti a mozik műsorheti toplistáját az MCU legújabb filmje, A galaxis őrzői 3. része a Filmforgalmazók Egyesületének friss adatai szerint. A csapat szerepet kapott egy karácsonyi különkiadásban, amiben Peter Quill Kevin Bacont kapja ajándékba, a most megjelent mozi viszont a harmadik egészestés film, amit a galaxis őrzői kaptak. A 2,5 órás filmben visszatérnek a közkedvelt szereplők, Űrlord, Mordály, Groot, Mantis, Drax, Nebula és Kraglin is. A bevételi adatok szerint sikeres nyitóhétvégét tudhat magáénak a Marvel új filmje, elnézve azonban a megvett jegyek számát mégsem olyan rózsás a kép.

Mindenidők legjobb nyitóhétvégéjét a Bosszúállók: Végjáték produkálta a magyar mozikban, 484 ezer néző összesen 759 milliós bevételt hozott 2019 márciusában. Ezt azóta sem sikerült megugrania a legnagyobb franchiseoknak; Star Wars, Avatar vagy más MCU-filmeknek. Ez nem is csoda, hiszen a Végjáték egy 21 filmből álló sorozat lezáró darabja volt, és még a világjárványnak híre-hamva sem volt.

Az igazság viszont az, hogy a Végjátékkal és a covidos kényszerszünettel kissé ki is fulladt a Marvel-gépezet, apadt az érdeklődés a filmek iránt, ez pedig a látogatószámokon látszik. A bevételeket pedig nagyban befolyásolja, hogy mennyiért is adták a jegyeket. (Viszonyításképpen a KSH szerint 2023 áprilisában 2 220 forint volt átlagosan egy jegy szombat este a multiplex mozikban, 2019-ben még 1 630 forint!) Tehát a horrorinfláció is benne van, hogy a GotG3 szép bevételt hozott.

Bevételeket tekintve a 8. helyen áll az MCU-filmek között, viszont látogatószámokat nézve csak a 13. Pedig valószínűleg a mozik és a nézők is sokat reméltek ettől a filmtől, hiszen a Marvel legkedveltebb filmes karakterei tértek benne vissza, akikből a tavalyi Thor: Szerelem és mennydörgésben - amire nyitóhéten csaknem 200 ezren mentek el - csak ízelítőt kaptunk a nagyvásznon. Természetesen időről időre feltűntek a különböző MCU-filmekben, A galaxis őrzői 2. rész óta viszont már eltelt 6 év.

Ha tehát a látogatószámokat nézzük, akkor a Venom-filmek is megelőzik a Guardians 3-at. Érdemes összevetni a számokat a tavaly szintén május elején megjelent Doctor Strange 2-vel, ami szintén egy folytatásfilm. 188 ezer nézőt vonzott, és nyáron a Thor: Szerelem és mennydörgés még többet. Idén nyitott az MCU A Hangya és a Darázs: Kvantumániával, amire első héten csak 73 ezer jegyet váltottak. Igaz, nem a legnépszerűbb karakterek tűnnek fel a filmben, és 2022 nyara óta dúló válságok is meglátszanak a mozis bevételeken. De azóta azért az Avatar 2 bizonyította, hogy amire igazán kíváncsiak a nézők, arra már első héten rengetegen váltanak jegyet.

Közben érdemes azt is látni, hogy a legdrágábban éppen a Hangya és a Darázs 2-re vettek jegyet a magyarok, 2141 forintért átlagban. A második a GotG3 2125 forintos átlagjegyárral - a Végjátékra anno nyitóhétvégén 1567 forint volt átlagosan a megváltott jegy.

Mozis TOP10

A május 4-10. közötti mozis műsorhéten A galaxis őrzői 3 mellett bevételek szerinti sorrendben A nemzet aranyai, a Super Mario Bros.: A film, a Mavka, az erdő őrzője, a Gyönyörű sorscsapás, A pápa ördögűzője, az Air – Harc a legendáért, a John Wick: 4. felvonás, a Dungeons and Dragons: Betyárbecsület és a Talán igent mondok vonzott kevéssel több mint 50 ezer nézőt összesen.

Az összes bevétel tekintetében történt kiugrás a mozikban, viszont meg sem közelítette a húsvéti forgalmat. Még a március 9-15-i műsorhét is megelőzi idén, amikor a Creed III. második hete, a Sikoly VI. első hete ment a mozikban és sokan váltottak jegyet a Múmiák, a Hadik, a Kokainmedvére, stb. filmekre is. Természetesen sokat számít, hogy a GotG3 mellett most nem akadt másik húzófilm - a Super Mario és a Dungeons and Dragons már ahhoz túl régóta vannak műsoron, hogy be tudtak volna segíteni:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nyáron sem lesz hiány filmekből

Május 18-án máris érkezik a Halálos iramban 10. része, május 25-én pedig az élőszereplős A kis hableány. Mindkét filmnek meg van az esélye, hogy nagy legyen iránta az érdeklődés a mozipénztáraknál. Ahogy kanyarodunk rá a nyárra, egyre több franchisefilm kerül a mozikba, júniusban jön a Transformers: A fenevadak kora, a Flash: A villám, valamint az Indiana Jones és a sors tárcsája, júliusban pedig a Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész.

Olyan neves rendezőknek is lesznek új filmjeik a mozikban nyáron, mint Wes Anderson (Asteroid City), Greta Gerwig a (Barbie), vagy Christopher Nolan (Oppenheimer).

Visszatért a magyarok mozizási kedve?

Még korábban Buda Andrea, a Cinema City Magyarország PR- és marketingigazgatója arról nyilatkozott lapunknak, hogy a magyarok mozizási kedve fokozatosan nőtt a járvány óta, és hogy a pandémia hatása alapvetően már nem érezhető. Az, hogy a magyarok ismét egyre szívesebben járnak moziba a szakember szerint nem csak annak köszönhető, hogy már nincsenek korlátozások, vagy akkora járványveszély. A filmipar ugyanúgy kezd magára találni, sokkal több az új film, a nagyobb bemutató, bátrabban küldik mozikba a filmjeiket a stúdiók, amiket a járvány kezdetén inkább streamingen mutattak volna be - mondta el.

A filmválaszték, ami a leglényegesebb. Ha van olyan film a mozikban, ami az embereket igazán érdekli, akkor arra el fognak menni

- mondta el a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem