14 °C Budapest
Seat in cinema theater with blurred aisle exit lights.

Tömegével váltottak jegyet erre a filmre a magyar mozikban: elhozza a fordulatot az Avatar: A víz útja?

2022. december 26. 10:57

December 15-én került mozikba az Avatar: A víz útja, melynek sikerült visszacsábítani a magyar nézőket a mozikba. Egy hét alatt összesen 319 746 jegyet adtak el a magyar mozikban, melynek háromnegyedét 75,7 százalékát vitte el az új James Cameron-film. A teljes mozis bevételnek pedig (663,1 millió forint) 79,1 százalékát (524,8 millió forint) adta az Avatar folytatása.

Nem tért vissza 2022-ben a magyar nézők moziba járási kedve a járvány előtti szintre, a mozik idei bevételei eddig nem érik el a járvány által erősen sújtott 2021-es évi eredmény dupláját sem. A 2019-es és azelőtti évek bevételeitől pedig súlyos milliárdokkal marad el a mérleg - írtuk korábban. A kérdés az volt, hogy véget vethet-e a mozik elkerülésének egy olyan nagy érdeklődésre számot tartó blockbuster, mint az Avatar folytatása. A számok azt mutatják, hogy van remény a magyar mozik számára: az első héten csaknem 242 ezer jegyet váltottak a filmre. 524 millió forintot meghaladó bevételével pedig a 4. helyet foglalja el a nyitóheti bevétel alapján a magyar mozis toplistán - megelőzve többek között a Bosszúállók – Végtelen háborút, a Pókember: Nincs hazaútat, a Zsivány egyest, vagy a Jurrassic World filmeket.

Az Avatar 2 bemutatása után eltelt egy hétben, 2022. december 15-21. között 319 746 jegyet váltottak a magyar mozikban a Filmforgalmazók Egyesülete statisztikái szerint. Ennek háromnegyedét 75,7 százalékát vitte el az Avatar: A víz útja. Ha pedig a bevételeket nézzük, csütörtöktől vasárnapig a teljes mozis bevétel (663,1 millió forint), 79,1 százalékát (524,8 millió forint) adta James Cameron új filmje. Ennek magyarázata lehet az is, hogy erre a filmre arányaiban többen váltanak 3D, valamint IMAX vetítésre jegyet, melyért többet kell fizetni. Az Avatar folytatására 13 évet kellett várni.

Karácsonykor általában minden évben kiugró szokott lenni a megváltott jegyet száma, így a bevételek is. Hiába teljesített viszont ilyen jól az Avatar 2 az első héten, a nyár közepi számoktól elmarad az eremény, amely a Thor 4 megjelenése környékén volt kiugró, bár hozzá kell tenni, hogy még a Top Gun: Maverick és az új Jurassic World-film is futott a vásznakon. A Víz útja viszont most gyakorlatilag egyedül viszi a hátán a boltot a blockbusterek között, legfeljebb a november elején bemutatott Fekete Párduc 2. segíthet be neki minimálisan.

Ez a karácsonyt megelőző hét pedig meg sem közelítette a járvány előttieket bevételben, viszont ahhoz képest szép teljesítmény, hogy rengeteg mozi bezárni kényszerült, illetve rövidített nyitvatartással működik. A filmkínálat szintén nem volt valami erős az adventi időszakban.

Luxus lett a mozizás?

A mozik helyzetével kapcsolatban Réz András, filmesztéta a lapunknak adott interjúban korábban elmondta, hogy "a mozikat minden országban hazavágta a Covid, és azóta a nézők csak egy része tért vissza. Az elmúlt évek fő trendje, hogy a látogatók döntő többsége a fiatal korosztályból kerül ki, ezért Hollywood nekik szóló blockbustereket, képregény adaptációkat, dübörgően látványos akciófilmeket gyárt. (...) A nem tizenéveseknek szóló filmek pedig senyvednek, alig van nézőjük."

Erre a nem túl szívderítő állapotra most „rázuhan” az energiapánik, ami felveti a kérdést, hogy lehet-e, érdemes-e üzemeltetni a mozit.  A Cinema City anyavállalata csődvédelmet jelentett.  A Budapest Film pedig hétfő-kedden már nem vetít. Ugyanakkor ez egy ördögi kör, hiszen a spórolás miatt kiesik két napi jegybevétel is

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- értékelte a helyzetet a szakértő. Azóta már a magas rezsiköltségek miatt a Cinema City hálózat mozijaiban szintén csökkentették a nyitvatartást: november 17-től a budapesti CC-k csak délután 3-tól, a vidékiek pedig csak délután 4-től vannak nyitva hétköznap. 

Az is borítékolható volt, hogy a rezsikatasztrófa miatt a mozikban is kénytelenek lesznek emelni az árakat. A KSH adatai szerint, amíg 2020 elejétől csaknem 2021 végéig alig változott a multiplex mozijegyek árszintje, idén már jelentős, 8-10 százalékos emelés történt. Aztán ősszel havonta ugrottak feljebb az árak: szeptemberben még 1900, októberben már 1990, novemberben pedig már 2100 forintra nőtt a multiplex mozikban a szombat esti mozijegyek átlagára.

A hazai Cinema City-k októberben emeltek árat több száz forinttal: egy budapesti 2D-s vetítésre a teljes árú jegyek az addigi 2150 forint helyett már 2500 forintba kerülnek. A vidéki Cinema City mozikban 1950 és 2300 forint között alakulnak a 2D-s vetítések. Budapesten a 3D vetítések, ha nem viszünk saját 3D szemüveget, akkor 3000 forintba kerülnek, saját szemüveggel 350 forintot spórolhat a néző. Az IMAX-vetítések esetében a jegyár 3D szemüveg nélkül 3300 forint, saját szemüveggel 400 forinttal olcsóbb. Természetesen vannak diák, szenior és junior kedvezmények a jegyárak esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm