15 °C Budapest
Óriási bajban a vannak a fővárosi múzeumok: több száz milliós számlák érkeznek a napokban

Óriási bajban a vannak a fővárosi múzeumok: több száz milliós számlák érkeznek a napokban

2022. november 17. 10:12

A hazai intézményeket sújtó rezsiválság, a megsokszorozódó energiaköltségek a múzeumokat is komoly megpróbáltatások elá állítja, hideg termek, takarékoskodás és sok helyen bizonytalanság jellemzi most leginkább a helyzetüket. További nehézség, hogy a hatalmas terek hőmérsékletét nem egyszerű feladat kontrollálni, miközben például a egy múzeumnak – a műtárgyak miatt – adott üzemi hőmérsékleten kell működnie. A Pénzcentrum körkérdéseiből kiderült, hogy hol miképp birkóznak meg a problémákkal.

Nem csak az iskolák, az uszodák, a fürdők, a színházak, de a múzeumok is küzdenek az energiaköltségek megsokszorozódása okozta sokkal: vidéken számos helyen zártak be a téli szezonra, de a főváros ikonikus intézményei sem úszták meg.  A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója október végén jelentette be, hogy a megemelkedett rezsiárak miatt november 1 és február 28 között több tagintézmény is zárva marad. A változás alól kivételt képez a Rákóczi Múzeum, a Mátyás Király Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, valamint a Nemzeti Régészeti Intézet és bázisai. A bejelentés tartalmazza azt is, hogy a múzeum ingatlanjaiban nem haladhatja meg a hőmérséklet a 18 Celsius-fokot. Nemzeti Múzeum áram és gázkiadásai a tavalyi 120 millió forintról idén már körülbelül 620 millió forintra fognak emelkedni, míg jövőre, ha a jelenlegi árak továbbra is maradnak már meg fogják haladni az 1 milliárd forintot.

A kormány 25 százalékos energiamegtakarítási célt írt elő az állami szerveknek, köztük a Magyar Nemzeti Múzeumnak is, így, noha a főépület továbbra is nyitva tart, a kiállítások látogathatóak, de már felmerült, hogy a múzeum ingatlanjaiban a hőmérséklet nem haladhatja meg a 18 Celsius-fokot. Hogy a többi fővárosi múzeummal mi lesz, ők hogyan indulnak neki a téli szezonnak, annak jártunk utána.

Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítóterei 2022-ben a múzeum felújítási munkálatai miatt zárva tartanak, idén a tagintézményekben nem tervezik a kiállítások nyitva tartásának részleges csökkentését.

A múzeum dolgozói 18 óráig tartózkodhatnak az épületben, ezután a munkaállomásokat elhagyva a számítógépeket és egyéb elektronikai eszközöket áramtalanítani kell. A munkavégzés ideje alatt, az épületet maximum 18 fokra lehet felfűteni. 2023-ban az energiaárak alakulásának függvényében tervezzük újra a PIM és tagintézményei nyitvatartási rendjét

– tájékoztatta a Pénzcentrumot a PIM kommunikációs osztálya.

Szépművészeti, Magyar Nemzeti Galéria

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria rezsiköltsége várhatóan többszörösére nő a mostani energiaárak mellett.

Az intézmény elkészítette az energetikai intézkedési tervét, amely mintegy 25-30 százalékos megtakarítással számol a gáz- és áramfelhasználás tekintetében. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria működésének feltételei biztosítottak, egyik intézménynek sem kell bezárnia az elkövetkezendő hónapokban

– válaszolták megkeresésünkre.

Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum a Müpával közös épületben van, ami természetesen az üzemeltetést is érinti. Konkrétumot nem tudtak nekünk egyenlőre mondani. Korábban Káel Csaba – a Müpa vezérigazgatójaként – arról is beszélt az Arénában, hogy értelemszerűen

őket is érinti az energiaválság, ezért a hatásaival foglalkozniuk kell, ugyanakkor nem terveznek bezárni, de ha lesz olyan kormányzati intézkedés, ami ezt elvárja, annak eleget fognak tenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A költségvetési és jegyeladási szempontokat figyelembe véve több forgatókönyvvel is terveznek, ez vonatkozik a fizikai jelenlétre, de mondjuk a hőmérséklet-beállításra is. „Kőkeményen” dolgoznak az optimális helyzet megteremtésén, ami mindenképpen azt jelenti, hogy nem szeretnének bezárni – ismételte meg. A Müpa esetében tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nemcsak egy cég által használt épületről van szó, hanem ott vannak a Nemzeti Filharmonikusok, a Kottatár és a Ludwig Múzeum. Nem beszélve arról, hogy a hatalmas terek hőmérsékletét sem egyszerű feladat kontrollálni, miközben például a múzeumnak – a műtárgyak miatt – adott üzemi hőmérséklete van. Ami a rezsiszámlákat illeti, Káel Csaba emlékeztetett, hogy a Müpa eltérő struktúrában működik, mint az egyéb színházak, úgynevezett PPP-konstrukcióban; ebben már megkapták az üzemeltető elvárásait a rezsicsökkentésre, de erről még folynak a tárgyalások.

Postamúzeum

A Postamúzeum nem önálló épületben működik, a január 9.- február 9. közötti bezárásról szóló döntést az épület fenntartója hozta meg. Vidéki kiállítóhelyeik időszaki jelleggel működnek évek óta, azaz októbertől áprilisig egyébként is zárva tartanak, vagy csak előre meghirdetett időpontban, előzetes bejelentkezéssel látogathatók.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 

A megugró energiaárak miatt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum már a fűtési időszak előtt megkezdte a szükséges intézkedések felmérését és végrehajtását, kifejezetten hangsúlyosan szem előtt tartva a látogatóink számára meghirdetett múzeumi programok megtartását és műtárgyaink állományvédelmét.

Az intézkedések részeként az irodahelyiségeket maximum 18 fokra fűtik fel, míg a kiállítóterekben a hőmérsékletet a műtárgyvédelmileg megengedhető legalacsonyabb szinten tartjuk, amit a kollégák folyamatosan ellenőriznek. Azokat a műtárgyakat, amelyek a hidegre kifejezetten érzékenyek, erre a célra kijelölt, klimatizált helyiségekben helyezték el a károsodás megelőzése érdekében. 

Megváltozott a múzeumhoz tartozó tagintézmények nyitvatartása is. 2022. november 1-től 2023. március 31-ig a budapesti Kazinczy utcában található Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Várpalotán üzemelő Vegyészeti Múzeum, illetve a miskolci Kohászati Gyűjtemény és Massa Múzeum egyaránt zárva tartanak. Október 24-től a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum, míg november 4-től a budapesti Műszaki Tanulmánytár is csütörtöktől szombatig, kizárólag előzetes bejelentkezéssel látogatható. Utóbbi két intézmény december 1-től 2023. január 31-ig szintén zárva tart.

A fenti intézkedéseket követően a Múzeum vagyonkezelésében, üzemeltetésében lévő, illetve általa bérelt területek mindössze 4 %-a lesz fűtve, így mérsékelve az elszabadult energiaárak miatt kialakult forráshiányt. Az intézmény ezzel is hozzájárul az országos energiamegtakarításhoz.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem