0 °C Budapest
Visszatért a rendszerváltás: 20 év börtön járhat az új olajosoknak

Visszatért a rendszerváltás: 20 év börtön járhat az új olajosoknak

2017. június 27. 16:30

Ismét egy étolajjal kereskedő bűnszervezet tagjait vették őrizetbe a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói. Rövid időn belül ez a második eset, amikor az illegális étolaj-kereskedelmi piac két jelentős szereplőjét iktatta ki a NAV.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói tavaly vádemelési javaslattal fejezték be egy másik, étolajjal kereskedő bűnszervezet ügyében a nyomozást. Mostani akciójuk ugyancsak segíti az étolajszektor tisztulását - írja közleményében a NAV.

A gyanú szerint egy kecskeméti férfi Romániából vásárolt étolajat, amit főként magyar éttermeknek, sütödéknek értékesített. Az eladási árban szereplő áfát többféle áfacsalási mechanizmus ötvözésével csalta el. Tettéhez nemcsak magyar, hanem cseh, szlovák, lengyel és román cégekből álló, fiktív számlákat kiállító hálózatot is felhasznált. A valótlan tartalmú számlákkal több, mint háromszáz millió forint kárt okozott az állami költségvetésnek. 

A NAV pénzügyi nyomozói és informatikai munkatársai egy időpontban majdnem húsz helyszínen jelentek meg. Elfogták a bűnszervezet vezetőjét és tagjait. Az általuk okozott kár megtérülésére a bűnszervezet vezetője által használt, új építésű ingatlant, járműveket, nagy értékű motort és a gyanúsítottak lakásán talált, több millió forint készpénzt is lefoglalták. Az összehangolt akcióval sikerült megakadályozni további bűncselekmények elkövetését.

A bűnszervezet vezetőjét és négy tagját különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása miatt hallgatták ki gyanúsítottként és vették őrizetbe.

Ez a bűncselekmény akár húsz év szabadságvesztéssel is büntethető.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?