8 °C Budapest

Véget ért a brutális drágulás? Ennyivel emelkednek majd a lakásárak

2017. október 15. 09:00

Az idei második negyedévben a használt lakások ára az országos átlagok alapján 7,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan az új lakások átlagára 4,5 százalékkal nőtt - derül ki az ingatlan.com hivatalos KSH-adatokon alapuló elemzéséből.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve elmondta: “Egyelőre csak előzetes számokról van szó, így a későbbiekben még változhat az árváltozásra utaló adat. Az azonban látszik, hogy a drágulás folytatódott, de mérséklődött az üteme. Ez pedig megfelel a várakozásoknak." 2016 második negyedévében a drágulás éves üteme a használt lakások esetében még 13,5, az újaknál pedig 12,2 százalék volt, ami jóval tempósabb áremelkedést jelent az idei adatokhoz képest.

Az országon belül azonban továbbra is jelentős árkülönbség figyelhető meg. A kínálati piacon Budapesten október elején 516 ezer forint volt a lakások átlagos négyzetméterára. Ezzel szemben Győrben például 328 ezer, Debrecenben pedig 302 ezer forintos négyzetméteráron kínálták a lakásokat. Szegeden az átlagár 252 ezer forint volt, Székesfehérváron 301 ezer forintot tett ki. A legolcsóbb megyeszékhely továbbra is Salgótarján 99 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.

Az olcsó lakásokat keresik

Bár a drágulás üteme lassult, a kereslet továbbra is erősnek mondható: az idén az ingatlan.com oldalain éves összevetésben 37 százalékkal nőtt az eladó lakások és házak iránt érdeklődők száma. A legtöbb érdeklődés az idei évben 10 és 20 millió forint közötti ingatlanokra érkezett. Az új lakások iránti kereslet 9 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

Bár a lakásépítési engedélyek száma fokozatosan növekszik, az idei első félévben 40 százalékkal nőtt a számuk, ugyanakkor fontos, hogy nem minden engedélyből lesz valódi lakás. A munkaerőhiány egyrészt hozzájárulhat az új lakások drágulásához, másrészt pont emiatt az átadások is csúszhatnak"

- fogalmazott Balogh László. Példaként említi az elemzés, hogy a KSH hivatalos lakásépítési költségindexe szerint átlagosan 6,6 százalékkal többe került az építkezés az idei második negyedévben, mint egy évvel korábban. Ezen belül a munkaerőköltség 12 százalékkal, az anyagköltség pedig 2 százalékkal nőtt.

A szakember a jövőre vonatkozóan kifejtette, hogy a következő 1-1,5 évben további drágulás várható, de várhatóan már csak egy számjegyű lesz az áremelkedés üteme. A kereslet ugyanis adott, viszont az áremelkedésnek gátat szabhat a vevőjelöltek vásárlóereje.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi újság a bérleményekkel?

Továbbra is erős a kereslet a bérlakáspiacon - nyilatkozta a Ditróy Gergely, a Portfolio vezető elemzője a Magyar Nemzetnek szombaton - írja az MTI. Ezt a folyamatosan magas igényt főként az országon belüli munkaerő-áramlás idézi elő, amely során a jobb munkahely reményében egyre többen költöznek a fővárosba, illetve a megyeszékhelyekre. A forgalom másik erős pillére, hogy egyre több fiatal költözik saját ingatlan helyett bérelt lakásba.

Az átlagos négyzetméterenkénti ár a fővárosban 2-3 ezer forint, de a felkapott környékeken találkozni akár 4-5 ezer forintos költségekkel is. A vidéki nagyvárosokban az átlagos tarifa négyzetméterenként 1500-2000 forint.

A szakember szerint hosszabb távon azért lehet további árnövekedésre számítani, mert 2019-től ismét 27 százalékra növekszik a mostani 5 százalékról az új otthonok áfája.

A lapnak Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője arról beszélt, hogy manapság a panellakások jelentenek kifizethető, egyben ideális befektetési célpontot azok számára, akik kiadási céllal szeretnének ingatlan vásárolni. Várostól és elhelyezkedéstől függően 75-150 ezer forint között mozog egy átlagos panellakás bérleti díja. 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem