16 °C Budapest

Tiltólista: életveszélyes termékek a magyar boltok polcain

2017. szeptember 24. 07:00

A hatósági vizsgálatok szerint a magyar boltokban kapható szén-monoxid-érzékelők többsége nem jelzi, vagy csak később jelzi, ha nagy a baj. Mutatjuk a legfrissebb negatív és pozitív terméklistát.

Szeptember 15-én hivatalosan is megkezdődött a fűtési szezon Magyarországon, ami a borsos rezsiszámlák mellett sajnos egyet jelent azzal is, hogy hamarosan újra mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek. Pedig a tragédiák néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők lennének.

A magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid. Ennek ellenére csak a tulajdonosok elenyésző része foglalkozik a veszélyekkel: csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van - derül ki egy korábbi felmérésből.

A legtöbb baleset például megfelelő mennyiségű szellőztetéssel elkerülhető lenne, de az is fontos, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - ne keverjük össze más rosszulléttel. Inkább biztosra mennél?

A veszélyt egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő azonnal jelzi!

Sajnos nincs könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek.

A vizsgálat folyamatos, legutóbb augusztus derekán frissült a hatóság által bevizsgált szén-monoxid-érzékelők pozitív, illetve negatív listája

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az Katasztrófavédelem (OKF). Kérésünkre a "pozitív" és "negatív" listát is csatolták válaszukhoz. Alábbi galériáinkban ezeket listáztuk. (A lapozáshoz kattints a képekre!):

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem