16 °C Budapest

Robban az őszi bírság-bomba: csúnyán megbüntetik azt a háztulajt, aki ezt nem tartja be

2020. augusztus 30. 07:00

Lassan újra el lehet kezdeni a kertrendezést, a fák lehullatják a levelüket, ezzel pedig kezdeni kell valamit. Sokan egyszerűen felgyújtják a kert végében az avart, ám ezért komoly bírság járhat! Úgyhogy inkább máshogy szabadulj meg a zöldhulladéktól.

Lassan elmúlik a nyár, kezdődik az iskola: így koraősszel rengetegen töltik a hétvégét a kert rendbehozatalával. Ilyenkor azonban legtöbben a legegyszerűbb módját választják a zöldhulladéktól való megszabadulásnak: elégetik azt a kert végében. A szabadtéri tűz gyors terjedésének különösen kedvez a mostani időszak, hiszen elég meleg van és mostanság kevés volt a csapadék, a száraz avar könnyen lángra kap, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Éppen ezért, amikor a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége nagy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság fokozott tűzveszély időszakot állapíthat meg és hirdethet ki tűzgyújtási tilalmat. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon

A fokozott tűzveszély időszakának kihirdetése és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Egyelőre nem hirdették ki a rendkívüli intézkedést, de ha marad a meleg, száraz idő, ez napokon belül bekövetkezhet. Az aktuális tűzgyújtási korlátozásokról itt tudsz tájékozódni.

Még az avart is tilos!

Értelemszerűen tilalom idején tilos a kerti hulladék égetése is! A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

Aki nem tartja be a szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályait, tűzvédelmi bírsággal is sújtható, ami az okozott károk megtérítésén felül, az előidézett károk mértékétől függően

20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Ha valaki nem a helyi rendeletben meghatározottak szerint éget a kertjében, az önkormányzat és a katasztrófavédelem is bírságolhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jövőre már mindig tilos lesz

Sőt, az Országgyűlés júniusban módosította a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvényt és a természet védelméről szóló törvényt. A módosításra azért volt szükség, mert a levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

A módosítás értelmében január elsejétől már az önkormányzatok nem szabályozhatják külön rendeletekben az avarégetést, úgyhogy a levegő védelméről szóló törvény válik általánossá. Eszerint pedig

az avarégetés az ország egész területén tilos lesz.

Lehet grillezni, bográcsozni, szalonnát sütni?

A saját kertben felállított tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen - nyílt lángú - berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz - víz, homok - készenlétben tartásáról;
  • az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm