7 °C Budapest

Itt vegyél lakást, ha nagyot akarsz kaszálni: nagyot megy ez a pesti városrész

2018. augusztus 11. 10:00

A Budai Egészségügyi Centrum - vagy közkeletű nevén az új szuperkórház - telkéhez közel hatalmas ingatlanfejlesztések indultak Dél-Budán. Az OTP Ingatlanpont tavalyi elemzésében már felhívta a figyelmet arra, hogy a városrészben az ingatlanárak meredek emelkedésére lehet számítni. Az előrejelzés bevált: Újbudán egy év alatt 16 százalékkal növekedtek a lakásárak.


A kormány éppen egy évvel ezelőtt vette meg a XI. kerület Dobogó nevű részén azt a hatalmas területet, amelyre a dél-budai szuperkórházat szánja. A telek a főváros nyugati kapujában, a vasút és az M1-M7-es autópályák, valamint a régi 7-es országút találkozásánál fekszik, közeli kapcsolatban a 4-es metró végállomásával és a buszpályaudvarral.

A közelben még kisrepülőtér is működik. Magyarország egyik legnagyobb multimodális közlekedési csomópontja nemcsak a belvároshoz esik közel, de a dél-budai agglomerációból, valamint a közeli nagyvárosokból - Székesfehérvárról vagy Tatabányáról is - 40 percen belül megközelíthető mintegy 250 ezer ember számára. Becslések szerint naponta közel 165 ezren veszik igénybe a 4-es metró kelenföldi végállomását, a vasútállomást és a buszpályaudvart.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A környéken azonban nem a Budai Egészségügyi Centrum az egyetlen fejlesztés. Gőzerővel épül Őrmezőn az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő csoport hatalmas irodafejlesztési projektje, az irodaháztól néhány perc távolságra pedig egy szórakoztató- és bevásárlóközpont. Magyarország harmadik legnagyobb bevásárlóközpontja a plázadizájn legújabb generációját hozza el Budapestre. A háromszintes épületben 200 üzlet kap helyet. Az üzletközpont várhatóan 2020 végén nyitja meg kapuit.

A környék kezd felzárkózni a kerület drágább városrészei mellé. Árnövekedésben már így is kiemelkedik Újbudából: míg a kerület egészében 2013 és 2016 között másfélszeresére (50 százalékkal) nőttek a négyzetméterárak, Kelenföldön az emelkedés a 60-70 százalékot is elérte. A dinamikus árnövekedés ezt követően is folytatódott. A NAV adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a XI. kerület egészében a lakások négyzetméterárai 2016-hoz viszonyítva tavaly és 2018 eddig eltelt időszakában 421 ezer forintról 487 ezerre nőttek (tehát a drágulás 16 százalékos volt).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az őrmezői lakótelepen a négyzetméterek átlagára mára elérte a 385 ezer forintot, ami 2016-hoz képest 17 százalékos emelkedést jelent. A két másik lakótelepen, a Kelenföldin és a Gazdagrétin az árnövekedés 16, illetve 14 százalékos volt, így ma ezekben a lakóövezetekben 402, illetve 419 ezer forintot kell fizetni a panellakások négyzetméteréért.

Addig is, ameddig a kórház-, iroda- és bevásárló-központ beruházások elkészülnek, még tovább élénkülhet a kereslet: a környék lakásai immár kedvező befektetési célpontok is egyben. A tulajdonosok már most beárazzák a javuló életminőséget és az infrastruktúrát, a szépülő környezetet. A pályaudvar közvetlen vonzáskörzetében - Őrmezőn és a Kelenföldi lakótelepen - a kerületi átlagot továbbra is meghaladó áremelkedés várható, ugyancsak értékálló környék marad a családi házas Péterhegy is

 - jósolja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem