2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hivatalos: itt az Orbán-kormány teljes mentőcsomagja


Az idei GDP több, mint 4,5 százalékát teszi ki a koronavírus-járvány hazai mentőcsomagja, derül ki a kedden megjelent konvergencia programból. A program részletes táblázataiból azt is megtudhatjuk, hogy a történelmi mentőcsomag fele még a mai napig kidolgozás alatt áll, így vélhetően a közeljövőben újabb bejelentések érkeznek.

A járvány kiváltotta gazdasági válság felülírta a korábbi gazdasági kilátásokat, így a magyar gazdaságpolitika elsődleges céljává vált az eddig elért gazdasági eredmények megvédése, valamint célzott intézkedésekkel annak megalapozása, hogy a járvány elmúltával a gazdasági növekedés visszanyerje lendületét - olvasható a konvergencia program gazdaságpolitikai céljait taglaló részében. A kormány úgy vélekedik a dokumentumban, hogy Magyarország idejében meghozta azokat a döntéseket, amelyek elengedhetetlenek a járvány elleni sikeres védekezéshez, valamint elősegítik a gazdaság újraindítását a járvány elmúltával.

A korlátozó intézkedések azonban negatívan befolyásolják a gazdasági szereplők teljesítőképességét. Ezért dolgozta át a 2020-as költségvetést a kormány és ezért hozott átfogó programot a gazdaság védelme érdekében. Az átmeneti gazdasági visszaesés és a gazdasághelyreállító intézkedések költségvetési hatását figyelembe véve a Pénzügyminisztérium érvelése szerint a költségvetési hiány a körülményekhez képest alacsony szinten marad. Az eredeti GDP-arányos 1 százalék helyett, majd a 2,7 százalékra emelt várakozásról most 3,8 százalékos hiányprognózist készített a tárca.

"Az intézkedések gazdasági léptékét tekintve elmondható, hogy mindezidáig a valaha volt legnagyobbgazdaságmentő és -élénkítő csomag, amelynek nagysága a Magyar Nemzeti Bank gazdaságfinanszírozását segítő lépéseivel együtt a GDP közel 20 százalékát teszi ki" - ismétli meg a kormány eddigi kommunikációját a Brüsszelnek elküldött dokumentum.

A dokumentum bemutatja a koronavírus-járvány miatt alkalmazott kormányzati mentőcsomagot egyszerre két átfogó táblázatban (közvetlen költségvetési lépések és azok fedezete). Az intézkedéssorozat ilyen típusú bemutatására eddig nem volt példa, a számos bejelentést követően nagy szükség is volt ezekre az összefoglaló megjelenítésekre, valamint a 2020-as költségvetési hatások számszerűsítésére. Az is értékes a táblázatokban, hogy:

  • 1. a kormány feltünteti a lépések becsült hatását a 2021-es költségvetésre nézve is, valamint
  • 2. az intézkedés elfogadásának státuszát is feltüntette. Ezek szerint a GDP közel 2 százalékára rúgó intézkedéssorozat (ami a költségvetést érintő csomag közel fele) még kidolgozás alatt van, illetve csak részben elfogadott.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.