Farsangi fánk recept ötletek: szalagos fánk és csöröge fánk recept

2021. január 16. 16:33

Miért lyukas a fánk Amerikában? Egy fánk hány gramm? A fánk sütése hány fokon történik? Így készül a farsangi fánk (szalagos fánk), a csöröge fánk és a lyukas fánk recept.

A fánkkészítésnek és fánkevésnek nem csak külföldön, hanem Magyarországon is évtizedekre visszamenőleges hagyománya van. Milyen történetek fűződnek ennek a nagyszerű, olajban sült kelttésztának a fogyasztásához és hogyan köthető a fánk fogyasztása a magyar és az amerikai hagyományokhoz? Miért lyukas a fánk Amerikában, és nálunk? Mitől szalagos a fánk Magyarországon (klasszikus farsangi fánk) és a fánk sütése hány fokon történik olajban? Hogyan készül a ropogós, magyaros csőrege fánk és mivel kínáljuk? Cikkünkben minden fontos és érdekes kérdést megválaszolunk a fánk recept készítésével kapcsolatban!

A fánkkészítés és fogyasztás hagyománya

A fánksütés hagyománya Nyugat-Európából származik: a legenda szerint Marie Antoinette francia királyné egyszer megszökött egy álarcosbálból, ám az utcán megéhezett és vett egy fánkot egy egyszerű utcai árustól. A fánk a királynénak annyira ízlett, hogy a fánkkészítőt az a királyi udvarba rendelte és azóta a fánk a királyi lakoma elengedhetetlen kelléke. Magyarországon a fánk fogyasztása a farsanghoz kötődik: a farsangi fánk a magyarok egyik kedvenc böjt előtti csemegéje, amikor a keresztény hagyományok szerint érdemes minél több fánkot enni a falánk élvezetek megvonása előtt. A népi hiedelmek szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a kiszemelt fiúknak szimpátiájukat.

Miért szalagos a fánk?

A farsangi "szalagos fánk" elnevezés a fánk oldalán húzódó, világosabb sávnak köszönhető, amit akkor kap a fánk, amikor az olajban sütjük; azon a szakaszon kevesebb forróság éri az ételt.

Amerikai fánk

Miért lyukas a fánk?

A nálunk ismert szalagos fánk közepében a lyuk csupán dekoráció, de praktikus lehet, ha lekvárt kanalazunk bele - ha nem tetszik, akár el is hagyhatjuk a fánk készítés során ezt a lépést. Az amerikai lyukas fánk esetében viszont más a helyzet: náluk a lyuk taktikai jelentőségű, ugyanis annak köszönhetően a sorozatgyártásszerű sütésnél sokkal egyenletesebben, gyorsabban sül ki a fánk tésztája. Az amerikai fánk és a szalagos fánk egyébként nem csak küllemre, hanem ízre is eltér: az amerikai fánk tömörebb, rendszerint valamilyen édes mázzal leöntve árulják, míg a farsangi fánk egy lazább kelttészta, amit lekvárral és porcukorral ízesítünk.

1. Farsangi fánk, másnéven szalagos fánk recept

A szalagos fánk hozzávalói

  • 500 g búza finomliszt
  • 30 g friss élesztő
  • 2 ek porcukor
  • 3 dl tej
  • 50 g margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kk sütőrum
  • 1 csipet só
  • 1 l napraforgóolaj (a sütéshez)

A szalagos fánk recept elkészítése

  • 1. Minden kelttészta receptelső lépése az, hogy felfuttatjuk az élesztőt a meglangyosított tejben (kb. 15 perc).
  • 2. Ezalatt keverjük össze a lisztet a porcukorral, majd készítsünk a száraz hozzávalók közepébe egy mélyedést. Ebbe a mélyedésbe öntsük a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a rumot, a sót és a tejben felfuttatott élesztőt.
  • 3. Gyúrjuk össze a szalagos fánk tésztáját (egy elég lágy tészta lesz). Dolgozzuk addig kézzel vagy dagasztógéppel, míg egységes, nem ragacsos fánk tésztát nem kapunk.
  • 4. A szalagos farsangi fánk tésztáját tegyük félre kelni konyharuhával letakarva, langyos helyen, legalább 1 órán keresztül. A farsangi szalagos fánk tésztája akkor lesz jó, ha duplájára kelt.
  • 5. A megkelt szalagos fánk tésztát deszkán nyújtsuk 2 cm vastagságúra, majd szaggassuk ki valamilyen eszközzel. A kiszaggatott fánkok közepébe, ha lyukas fánkot szeretnénk, nyomjunk ujjunkkal 1-1 mélyedést (ne szakítsuk át), majd pihentessük még 10-15 percig.
  • 6. Forrósítsuk fel egy fazékban a napraforgóolajat, majd közepes lángon kezdjük el sütni a fánkot: először az a fánknak az a fele kerüljön lefelé az olajba, ami a pihentetés közben a teteje volt (a lyukas fele). Süssük a lyukas oldalát fedővel lefedve addig, míg aranybarna nem lesz (pár perc), majd vegyük le a fedőt és fordítsuk meg őket, hogy a másik oldaluk is megsüljön. Ekkor már nem kell újra lefedni a fazekat!
  • 7. A kész szalagos fánkokat csepegtessük le papírtörlőn, hogy megszabaduljuk a felesleges olajtól, majd tálaljuk melegen, porcukorral meghintve, lekvárral kiegészítve.

Miért nem szalagos a fánk? Elrontottuk?

Néha előfordul, hogy nem lett szalagos a szalagos fánk. Ennek egyszerű okai vannak, például elfelejtettük, hogy a fánk sütése közben először használni kell a fedőt, utána nem, vagy túl vékonyra nyújtottuk a fánk tésztáját.

Egy fánk hány gramm?

Egy átlagos fánk 80-90 gramm között mozog.

Egy fánk hány kalória?

Egy fánk körülbelül 300 kcal, ám ezt az értéket befolyásolhatja, hogy meg van-e töltve valamivel, vagy be van-e vonva cukormázzal.

Szalagos fánk

2. Hagyományos csöröge fánk recept

A csöröge fánk hozzávalói

  • 450 g búza finomliszt
  • 4 db tojás
  • 3 ek tej
  • 2 ek sütőrum
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 l napraforgóolaj (a sütéshez)

A csöröge fánk recept elkészítése

  • 1. A hozzávalókat egy tálban egyszerűen keverjük össze, majd gyúrjuk homogén masszává (legalább 10 perc). A csöröge fánk tésztája - a szalagos fánk esetével ellenben - akkor jó, ha ragacsos.
  • 2. Tegyük félre a csöröge fánk tésztáját letakarva pihenni (kb. fél óra), majd nyújtsuk ki meglisztezett deszkán minél vékonyabbra. Vágjunk belőle késsel vagy derelyeszaggatóval rombuszokat, ezeknek a közepébe is ejthetünk 1-1 metszést.
  • 3. Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, majd süssük ki benne a csörögefánkokat (a csöröge fánk akkor van kész, ha szép, világosbarna és ropogós). Ha kész a csoroge fank, csepegtessük le papírtörlőn, majd tálaljuk frissen, porcukorral meghintve, egy kis lekvárral.

A fánk sütése hány fokon történjen?

A fánk sütése során (farsangi fánk és csöröge fánk egyaránt), figyeljünk arra, hogy ne forrósítsuk fel túlzottan az olajat, tartsuk a gáztűzhelyet közepes lángon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem