Miért lyukas a fánk Amerikában? Egy fánk hány gramm? A fánk sütése hány fokon történik? Így készül a farsangi fánk (szalagos fánk), a csöröge fánk és a lyukas fánk recept.
A fánkkészítésnek és fánkevésnek nem csak külföldön, hanem Magyarországon is évtizedekre visszamenőleges hagyománya van. Milyen történetek fűződnek ennek a nagyszerű, olajban sült kelttésztának a fogyasztásához és hogyan köthető a fánk fogyasztása a magyar és az amerikai hagyományokhoz? Miért lyukas a fánk Amerikában, és nálunk? Mitől szalagos a fánk Magyarországon (klasszikus farsangi fánk) és a fánk sütése hány fokon történik olajban? Hogyan készül a ropogós, magyaros csőrege fánk és mivel kínáljuk? Cikkünkben minden fontos és érdekes kérdést megválaszolunk a fánk recept készítésével kapcsolatban!
A fánksütés hagyománya Nyugat-Európából származik: a legenda szerint Marie Antoinette francia királyné egyszer megszökött egy álarcosbálból, ám az utcán megéhezett és vett egy fánkot egy egyszerű utcai árustól. A fánk a királynénak annyira ízlett, hogy a fánkkészítőt az a királyi udvarba rendelte és azóta a fánk a királyi lakoma elengedhetetlen kelléke. Magyarországon a fánk fogyasztása a farsanghoz kötődik: a farsangi fánk a magyarok egyik kedvenc böjt előtti csemegéje, amikor a keresztény hagyományok szerint érdemes minél több fánkot enni a falánk élvezetek megvonása előtt. A népi hiedelmek szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a kiszemelt fiúknak szimpátiájukat.
A farsangi "szalagos fánk" elnevezés a fánk oldalán húzódó, világosabb sávnak köszönhető, amit akkor kap a fánk, amikor az olajban sütjük; azon a szakaszon kevesebb forróság éri az ételt.
A nálunk ismert szalagos fánk közepében a lyuk csupán dekoráció, de praktikus lehet, ha lekvárt kanalazunk bele - ha nem tetszik, akár el is hagyhatjuk a fánk készítés során ezt a lépést. Az amerikai lyukas fánk esetében viszont más a helyzet: náluk a lyuk taktikai jelentőségű, ugyanis annak köszönhetően a sorozatgyártásszerű sütésnél sokkal egyenletesebben, gyorsabban sül ki a fánk tésztája. Az amerikai fánk és a szalagos fánk egyébként nem csak küllemre, hanem ízre is eltér: az amerikai fánk tömörebb, rendszerint valamilyen édes mázzal leöntve árulják, míg a farsangi fánk egy lazább kelttészta, amit lekvárral és porcukorral ízesítünk.
Néha előfordul, hogy nem lett szalagos a szalagos fánk. Ennek egyszerű okai vannak, például elfelejtettük, hogy a fánk sütése közben először használni kell a fedőt, utána nem, vagy túl vékonyra nyújtottuk a fánk tésztáját.
Egy átlagos fánk 80-90 gramm között mozog.
Egy fánk körülbelül 300 kcal, ám ezt az értéket befolyásolhatja, hogy meg van-e töltve valamivel, vagy be van-e vonva cukormázzal.
A fánk sütése során (farsangi fánk és csöröge fánk egyaránt), figyeljünk arra, hogy ne forrósítsuk fel túlzottan az olajat, tartsuk a gáztűzhelyet közepes lángon.
Címlapkép: Getty Images
![]() |
Private Investor Day 2021Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked |