6 °C Budapest

Balaton-hatás az új csok bővítésnél: ez azért nem lesz olcsó mulatság

2021. január 1. 10:00

Jövőre már közel kétszázzal több községben lehet majd igénybe venni a falusi csokot. Egy új jogszabály szerint ugyanis közel 2700 település tartozik majd ebbe a körbe. Vagyis 2021-től a magyarországi települések 84 százalékában lehet igényelni a támogatást. Friss adatai szerint a Balaton közelsége miatt jelenleg a Veszprém megyei falusi csokos településeken a legmagasabbak a kínálati árak: az átlagos négyzetméterár 254 ezer forint. A Pest megyében és Fejér megyében lévő falusi csokos településeken 214 ezer, illetve 200 ezer forint a négyzetméterár. A legolcsóbbak a Békés megyei községek, ott 57 ezer forintot tett ki négyzetméterenként az átlagos kínálati ár.

Jelentősen bővül jövőre azoknak a településeknek a száma, amelyeken az állami lakástámogatási rendszer keretében elérhető falusi csok keretében vásárolhatnak, korszerűsíthetnek ingatlanokat az arra jogosultak. Eddig közel 2500 település szerepelt a listán, de egy most megjelent jogszabály további 192 településsel bővítette a listát - derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. A lépés eredményeként 2021-től a magyarországi települések 84 százalékában lehet igényelni a falusi csokot.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a falusi csok tavalyi elindításával korábban az országos ingatlanpiacon marginális szerepet játszó kistelepülések is felkerültek a térképre és a falusi csokos községekben a korábbi helyzethez képest nőtt az lakóingatlan-adásvételek száma.

A szakember azt is elmondta, hogy a falusi csok bevezetése miatt jelentősen nőtt a lakásbővítésre felvett támogatások aránya. A hivatalos adatok szerint az idei első félévben 

a felújításra, lakásbővítésre fordított folyósítások száma az egy évvel korábbihoz képest 14-szeresére, összegük pedig 25-szörösére nőtt.

Mennyi a négyzetméterár?

A szakember hozzátette: “A legtöbb új falusi csokos település Győr-Moson-Sopron megyében található, ahol jövőre 36-tal több település kerülhet a vevők célkeresztjébe. A dobogó második helyén Vas megye található 26 új településsel, Veszprém megye pedig a bronzérmes 23 új falusi csokos településsel."

Az ingatlan.com megyei bontásban összegyűjtötte a jövőre falusi csokos településekre jellemző - idén decemberben érvényes - kínálati négyzetméterárakat. A Békés megyei települések a legolcsóbbak, az átlagos négyzetméterár 57 ezer forintot tett ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legdrágább pedig a Balaton közelsége miatt Veszprém megye, ahol az érintett falusi csokos településeket 254 ezer forintos négyzetméterár jellemezte.

Legalább 200 ezer forintért kínálták decemberben a Pest és Fejér megyei falusi csokos községekben található ingatlanok négyzetméterét. Hajdú-Bihar megyében pedig 106 ezer forint, az ország másik szélén, Győr-Moson-Sopron megyében 194 ezer forint volt a négyzetméterár az elemzés adatai szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem